Czyli o wiele wiele za drogo każe dopłacac za mało pewny format i te pozostałe bajery na których mało komu zależy.
Aha, czyli ty możesz krytykować Sony za cene konsoli, a jak ja pojade po MS za ceny akcesoriów to:
Upodabniasz się do miecia Iras wypisując takie bzdury...
Super
Wróćmy do tematu nikomu nie potrzebnych akcesoriów:
- Większy HDD: walić trailer - moge ściągać i oglądać na kompie. Na XO zasysam tylko dodatki do gier, gry Arcade i dema. Na ile starczy mi oferowane przez MS 13 giga?
Microsoft za dysk 20GB spiewa tyle, ile przyjdzie zapłącić za 120 do konsoli Sony (na dzień dzisiejszy, bo ceny "normalnych" dysków spadają). Ciekawe ile szychy z MS sobie zażyczą za wersje 100GB...
- HDMI: tutaj chodzi o najwyższą jakość obrazu, więc gadanie o nieprzydatnych akcesoriach jest zupełnie nie na miejscu. W tym miejscu XO przegrywa walkowerem - HDMI nawet jakbym chciał nie dokupie (a szkoda).
- WIFI: mam w domu dwa pecety, służbowego laptopa ojca, a do tego konsole? Mam ciągnąć kable po całym mieszkaniu, żeby wszystko podłączyć do netu? Nie, kupuje router wifi (z accesspointem - żeby przy okazji pograć on-line na PSP). Dobry router 400 złotych, karty do pecetów po 50, w laptopie i w PS3 wbudowane, a karta do XO? Prawie tyle kasy co za dobry router...
- Blu-ray: ten "niepewny" standard ma conajmniej 50% szans na przeżycie. Patrząc na ceny odtwarzaczy, kto rozsądny zrezygnuje z takiego playera za ~400 złotych? Ja takim prezentom nie zwykłem odmawiać.
- Czytnik kart: dla mnie właściwie niepotrzebny ale to tani bajer i wiele osób napewno znajdzie dla niego zastosowanie - zgrywanie zdjęć z aparatu i przeglądanie na TV, łatwe przenoszenie save'ów itd. W końcy lepsze to niż memorka 64MB za 150 złotych, której w inny sposób nie wykorzystam.
Nie będe podliczał pięcioletnich opłat za Live - dla mnie to żałosny chwyt, bo on-line Sony nie będzie prezentował takiego poziomu, jaki oferuje Billu. Jednak patrząc na realną wartość sprzętu, cena "drogiego" PS3 jest zdecydowanie bardziej korzystna niż "taniego" X360 - niezależnie od tego, co sądzicie o fanbojskich filmikach z youtube