Właśnie doszedł Pump It Up. Zaraz odpalam, wrażenia jeszcze dzisiaj.
P.S. Gra wymaga Firmware 2.81
UPDATE: Na początku odrazu odpowiadam - nie jest to tytuł na miarę DJ Max Portable. Jeśli DJ Max dostałby 10/10, to PIU dostaje 8.5/10. Co się podobało, a co mniej - czytajcie poniżej:
Muzyka: Mamy trzy "kanały": Banja (nie mam pojęcia co to), Pop, i K-Pop (Korean Pop). Większość piosenek jest zablokowana w trybie Home Mode (odpowiednik Freestyle) i trzeba je odblokować w trybie Arcade. Z tego co przesłuchałem muza stoi na dobrym poziomie, jest kilka utworów klasycznych ("Viva" Beethovena)
Sterowanie: W grze mamy następujące symbole, które wbrew pozorom całkiem nieźle chodzą na PSP
\ strzałka góra-lewo - naciskamy Góra
/ strzałka dół-lewo - naciskamy Dół
/ strzałka góra-prawo - naciskamy Trójkąt
\ strzałka dół-prawo - naciskamy Krzyżyk
[] kwadrat - naciskamy do wyboru Lewo, Prawo, Kwadrat, lub Kółko
Same symbole nie są złe i się przyzwyczajamy do nich w 5 minut. Problemem jest niesamowita precyzja wymagana przy uderzeniach. Nadal nie mogę się połapać czy to moja wina (że wcześniej nigdy tak nie grałem) czy też gry. Jeśli pamiętacie DJ Max to wiecie, że tam można było dostać 30%, 40%, czasami 1% (nazwałem to "echem") a Combo trzymało. Nie tutaj - tak na oko to poniżej 90% gra nie zalicza uderzenia. Jeszcze raz powtarzam - nie wiem czy się nie wczułem odpowiednio i jak na początku przy DJ Max nie mam wyrobionego rytmu, ale jak narazie precyzja nie słuzy tej grze. Efekt naciśnięcia symbolu nie jest widoczny, jedynie mała fala rozchodząca się od symbolu na górze (w przeciwieństwie to DJ Max, gdzie naciśnięciu towarzyszył słup światła)
PRODUCTION VALUES: tutaj widać największą wadę PIU, małe rzeczy które są niezwykle irytujące. Nie wiem czy zmienia się to w dalszej części gry, dlatego wiele z tych rzeczy może nie istnieć przy intensywnym graniu:
1. Brak Autosave - musisz stworzyć Save po czym zapisywać za każdym razem kiedy chcesz zachować postęp. Gra ma Autoload przy starcie ale to tyle.
2. Dziwne sterowanie w Menu - przy wyborze piosenek używamy Dół i...Krzyżyk. WTF? Natomiast co nas cofa do poprzedniego Menu? SELECT!
3. Wybór piosenek - gra się często pauzuje i "doczytuje" przy przechodzeniu z piosenki do piosenki. DJ Max jak już "doczytywał" to raz, po czym mogłeś wybierać bez dalszych pauz. Nie tutaj.
Tyle narazie. Jeśli macie jakieś pytania do walcie. Czy kupiłbym tą grę ponownie? Pewnie, że tak, jestem pewien że spędzę z nią masę czasu, jak dla mnie bardzo dobry produkt w oczekiwaniu na DJ Max 2.