http://www.2x45.info/aktualnosci/42207/platne-kanaly-polsatu-na-euro-2016-jak-to-dokladnie-wyglada-i-o-co-chodzi/ abonenci muszą dopłacić 100pln by obejrzeć uefa euro 2016 w całości.
Media w Polsce stawiają fundamenty pod możliwości, które nie są mi do końca zrozumiałe. Najpierw IPLA i seriale za 10zł, pózniej VOD ONET i możliwość obejrzenia wybranego filmu w wybranym czasie
a teraz Polsat, który posiada kilka kanałów tematycznych oraz wcale nie tak niski abonament wychodzi z propozycją nie do odrzucenia dla kibiców oglądania UEFA euro 2016 za jedyne 100pln.
Nie wiem ilu idiotów na tą propozycję przystanie, ale na moje rynek ''polskich'' mediów wkracza na teren płatnych materiałów, które niestety nie zawsze grzeszą jakością. Tym samym przyzwyczajają widzów tych dopiero wkraczających w dorosłe życie, że ''my mamy kontent, ale wy musicie za niego zapłacić''. Starzy ci po 50tce mają gdzieś takie akcje bo nie interesują opcje ''dodatkowych płatności'', a młody napalony widz/kibic bulnie za taką przaśną walkę w KSW 50zł bo przecież znajomi oglądają/to będzie ''mega ważna''walka/''tego nie można przegapić''. Stany Zjednoczone są wyćwiczone w NETFLIXie od prawie dekady (zaczęli stream w 2007r.), ale tam i baza filmów jest niewyobrażalnie większa i jakość usług na ''nieco'' wyższym poziomie. Polska takimi jak te polsatu z euro 2016 tylko potwierdza tezę, że tkwimy w czasach ''średniowiecza medialnego'' z którego raczej nie mamy co prawda wielkich szans się wykaraskać, ale najmnożniejsi i najmądrzejsi ''polskich'' mediów powinni pójść po rozum do głowy i zaczęli robić właśne autorskie produkcje, a nie tylko bezczelnie kopiowali formaty z Zachodu. Inaczej regres produkcji teraz pokazywanych i społecznie niezadowolenie będzie się dalej pogłębiać a większość ludzi na stałe ucieknie do internetu..