przede wszystkim napisz ile chcesz cali (65?), bo to zdefiniuje opcje w podanej cenie.
Nie obcowałem za dużo z takimi rozmiarami więc na razie ciężko mi się wypowiedzieć. Niby im więcej tym lepiej, ale patrząc po cenach to maks 65, ew może to sony 55, ale musiałbym zobaczyć w sklepie jak się prezentują takie telewizory i co lepiej będzie pasować.
Oczy i tak się przyzwyczają. W sklepie nie masz co przyrównywać przez jego powierzchnię (zwróć uwagę jak prezentują się tam przykładowo 40 cale, wyglądają wręcz jak mikrofalówka).
Jeżeli masz niewielki pokój i będziesz faktycznie w odległości rzędu dwóch metrów siedział, to te 55 cali w zupełności wystarczy. Oczywiście przekątna 65 też nie będzie tu niczym złym, zapewniam.
Nie słuchaj jednak bzdur, że do treści UHD potrzebujesz minimum 65 cali, albo, jak niektórzy tu radzą, jak masz przestronny salon, to wypada za 100" się zabrać
W 2016r Pro oraz teraz X'a sprawdzałem na kilku modelach i widać (często wręcz kolosalną) różnicę nawet przy 55" siedząc nawet 4 metry od odbiornika.
Rzecz jasna część detali umyka, ale spowodowane jest to odległością, bowiem wiadomo, że dany element zbroi w
Diablo lepiej będzie widziany z bliska, niż z daleka, ale na pewno nie jest tak, że aby dostrzec różnice w UHD należy siedzieć do dwóch metrów przed 65, inaczej nici z tego.
Poza tym, jak ty Soul przerzucasz się z 32 HDready, to nawet się nie zastanawiaj. Nawet przy średniej klasy tv. 4k poniżej 50 cali będzie to dla ciebie różnica wręcz kilku generacji - jak odpalisz stare gry, które dobrze pamiętasz, zobaczysz o czym mówię. Natomiast jak chcesz kupić bardzo dobry tv. 55 cali UHD, to i tak będziesz wniebowzięty.