Krótko podsumuję.
Model jazdy.
Czyli to co najważniejsze. Po początkowym błędzie jakim było odpalanie gry w trybie Arcade, zostałem zmiażdżony gdy zacząłem robić Licencje (brakuje mi tylko Licencji S). Fizyka jazdy jest po prostu mistrzostwem świata. To co zrobili z hamowaniem zasługuje na wielkie brawa. W dodatku dzięki całkowicie przemodelowanemu FF, wszystko doskonale czuć na kierownicy. A już kompletnie wrył mnie model jazdy na szutrze. To co wtedy robi kierownica i jak czujemy auto to kolejny powód do peanów w stronę PD. Moje oczekiwania w tym aspekcie zostały spełnione z nawiązką. Model jazdy jest wymagający, trudny, ale jeśli już opanujemy dane auto to frajda jest nieziemska.
Grafika i dźwięk.
Bez dwóch zdań najlepiej wyglądający racer na rynku. Animacja mi osobiście ani razu nie chrupnęła. V-synch czasem się lekko posypie, ale to też rzadkość. Wiadomo, że niektóre trasy wyglądają lepiej a inne gorzej, ale te słabsze wcale nie są brzydkie...baaa nie są nawet średnie, bo nadal wyglądają bardzo ładnie. Jedyne co naprawdę wkurza to te cholerne cienie. Są dużo gorsze niż w Prologue. Wygląda to wręcz jak jakiś błąd przy programowaniu. Psuje to wiele z uroku powtórek. Mogliby dać cienie z GT5:P albo całkowicie je usunąć i tak było lepiej. Dobrze, że nie używam kamery z kokpitu, bo tam dopiero to wkurza.
Co do osławionych już aut standard. Naprawdę zanim ktoś jeszcze wypowie się o tym elemencie gry zapodając przy tym screen'a, niech najpierw sprawdzi GT5 na żywo. To nie jest pisane na wyrost i piszę całkiem poważnie, że podczas wyścigu cholernie trudno odróżnić standard od premium nawet jak jesteśmy blisko takiego auta. W jednym z Sunday Cup wyprzedzałem tą MX-5, która była tutaj kiedyś wrzucona jako przykład najgorszego auta standard i dopiero po podjechaniu z boku i spojrzeniu w jej stronę za pomocą strzałki na kierownicy, zorientowałem się po nadkolach, że to standard. Absolutnie te auta nie psują wizualnie wyścigu.
Odnośnie dźwięku, to jest on faktycznie poprawiony i czasem wyszło to na dobre a czasem na złe. Na szczęście w większości przypadków na dobre. Oczywiście auta najsłabiej brzmią gdy używamy kamery ze zderzaka, ale za to dźwięk z tego widoku nadrabia świetnie brzmiącymi skrzyniami (niczym skrzynie kłowe). Fajnie miauczą podrasowane fury, tylko warunkiem jest ustawienie odpowiednio dźwięku w opcjach i podkręcenie kina. Jeśli chodzi o dźwięk aut słyszany z zewnątrz to po prostu poezja. W dodatku takie bajery jak strzały z rur dodają oprawie dźwiękowej smaczku. PD oddało ten element genialnie. Jadę za Muscle Car zaraz na jego zderzaku i centralnie przed zakrętem przy redukcji biegów strzela mu pięknie z rur. Towarzyszący temu dźwięk i obraz skutecznie potęgują rozgrywkę.
Zniszczenia
Mam bodajże 14lvl i już teraz zostałem kilka razy zaskoczony przez model uszkodzeń. Przyszedł kumpel i odpaliliśmy Arcade Mode. Tam wybrałem mu S2000 AEM i zasiadł za kółkiem. Jakież było moje zdziwienie jak po lekkim stuknięciu wgniótł blachę w Hondzie. Wyglądało to realistycznie. Potem przywalił mocniej i zderzak lekko się odkształcił, odstając przy tym poza naturalny obrys auta. Mimo iż zwolennikiem zniszczeń nie jestem, to tutaj zostałem miło zaskoczony.
Ogół.
W tym temacie niewiele mogę napisać, ponieważ gra jest ogromna. Społeczność, specjalne eventy, Licencje, prezenty, filmiki z GT TV itp. przytłaczają. Jest tego masa. Gra na pewno będzie nas bawić przed długie miesiące. Podsumowując mimo pierwszych niezadowoleń teraz już wiem, że mam do czynienia z najlepszym racerem w jaki kiedykolwiek grałem. Jedyny poważny minus to właśnie te nieszczęsne cienie, bo cała reszta na którą narzekaliśmy (narzekałem ja szczególnie) okazała się być tylko niesłuszną obawą. Z mniejszych minusów jednak liczba tras. Troszkę ich mało jak wejdzie się w tryb Arcade. Na szczęście w trybie kariery PD sprytnie poukładało eventy i nie jeździmy co trochę na tym samych torach.
PS. Jeszcze krótko odnośnie online. Na 3 próby, dwa razy zwiesiło mi totalnie konsole. Za trzecim razem wszystko było już ok. Wchodziłem do pokoi, oglądałem trwające wyścigi jako widz, gadałem przez headset (bardzo dobra jakość rozmów), pisałem na czacie z innymi. Potem założyłem grę żeby sprawdzić jak to wygląda. Sporo ustawień, regulacji (można ustawić poziom kar, narzucić tylko jeden rodzaj opon, wybrać klasę aut dopuszczoną do wyścigu itp.) co pozwala na szczegółowe dostosowanie gry do potrzeb grupy. Nie widziałem żeby gdzieś dało wysyłać się zaproszenia. Jest natomiast podany nr. pokoju, a przy szukaniu w lobby można wybrać opcję aby znaleźć pokój po jego numerze, więc nie powinno tutaj być problemów.