Moje pierwsze wrażenia.
Co do otoczenia to nie jest źle. Spodziewałem się znacznie słabszego i zostałem mile zaskoczony.
Efekt gorącego powietrza maskuje aliasing, który widoczny jest w garażu przed wyścigiem. Natomiast dzięki falującemu powietrzu podczas wyścigu ząbków nie widać.
16 aut na trasie robi ogromne wrażenie. Szkoda że nie poprawili znacznie AI przeciwników. Ale nie mówię że jest źle.
Natomiast modela jazdy! WTF? Grałem na padzie i jest inaczej niż w GT HD! Ciężko mi określić czy lepiej czy gorzej. Jutro (właściwie dziś) pogram na kierownicy i ocenię. Dziwnie mi się grało. Jako że w GT słaby nie jestem (Suzuka to jeden z moich ulubionych torów) to wypadałem z trasy czasami. Muszę pograć więcej żeby ocenić ten aspekt.
Powtarzam raz jeszcze. Otoczenie wcale nie jest słabe i nie odstaje od innych gier wyścigowych (oki PGR4 ma ładniejsze, chociaż jeszcze nie wiadomo jak miasta będą się w GT5 prezentować). No i te 16 aut.
Nowe spostrzeżenia:
Model jazdy znacznie inny. Wystarczy zaciągnąć ręczny by zobaczyć że autko inaczej się zachowuje niż w poprzednich odsłonach.
Widok z środka = MIAZGA!!!
No i uwaga uwaga, gra wydaje się mieć jakiś problem z V-sync. Zielarz też to odnotowałeś? Przy ostrych zakrętach jak jest więcej aut przed nami to obraz dziwnie zadrży. Nie są to IMO spadki animacji a bardziej wygląda to na problem z V-sync. Jest to rzecz minimalna i ciężko ją zauważyć ale jednak wypatrzyłem to.
Też tak macie? Pytam bo bawiłem się ustawieniami konsoli (odnośnie poprawy płynności animacji) i może coś mam poprzestawiane (dźwięk z DVD i BD na 100% mam inaczej niż fabrycznie bo mam na Bitstream).