Wczoraj w końcu miałem czas delektować się GT:P
I powiem jedno ZAJEBIOZA!
Jak zobaczyłem inne widoki w menu z moją M3.. oniemiałem, siedziałem i podziwiałem prezentacje samochodu. Normalnie jak bym pojechał na trawkę pod zamek do Ogrodzieńca
Kunszt z jakim są zrobione samochody i przede wszystkim prezentacja ich z całą otoczką i ta kojąca muzyka... jednym słowem Arcydzieło!
To jak jakaś encyklopedia motoryzacji, czekając chwilę gdy nic nie robisz dowiadujesz się nawet o pewnych wydarzeniach motoryzacyjnych sprzed lat. Nie jest mi kompletnie dziwne czemu Stanwojenny się tak zachwycał i podzielam jego opinię.
Powiem wam nawet że przez to artystyczne podejście, (bo jak dla mnie to już jest sztuka) kompletnie nie pasował by mi tu tuning wizualny samochodów, bał bym się popsuć te eksponaty, chociaż w Forzie spędzałem godziny by dopieścić wizualnie moje cacka..
Ale Gran Turismo jest kompletnie inaczej podane i stwierdzam że brak tuningu i zniszczeń jest swego rodzaju ukłonem dla tych bajecznych samochodów o których w większości możemy jedynie marzyć i nie mamy z nimi styczności.
Twórcy GT najwyraźniej chcieli spełnić nasze marzenia.. i moje w pewnym stopniu spełnili bo dali mi możliwość podziwiania tych perełek motoryzacji nie wychodząc nawet z domu. Mogę spokojnie przy nastrojowej muzyce zrelaksować się po ciężkim dniu i podziwiać piękne samochody jak w wielkim salonie samochodowym organizowanym raz w roku (przykładowo w Spodku w Katowicach
) z tym że tu nikt mi nic nie zasłoni nie przeszkadza a zarazem nie ogranicza mnie czas.. Dla niektórych może brakować jedynie dziewczyn na tych samochodach, ale wówczas już był by kłopot co podziwiać
Jedyne czego nie mogę zrobić to dotknąć tych pięknych maszyn, ale po co palcować i psuć efekt estetyczny i pracę jaką Polyphony włożyło w woskowanie
skoro mogę siąść za kierownicą i nimi poszaleć!
I w tym momencie pierwszy raz w grach wyścigowych doceniłem widok z kabiny samochodu i nie dość że nie widzę możliwości ścigania się w inny sposób w GT:P to na dodatek mogę i wewnątrz poznać samochody mych marzeń, a w wielu przypadkach nie było mi dane zaznajomić się z wyglądem tylnych siedzeń bo nawet nie przyszło mi do głowy żeby na to zwrócić uwagę. W GT natomiast mogę się obejrzeć i zobaczyć skrzydło zza tylnej szyby w moim Lancerze
Liczę na to że w kolejnej części będę mógł swobodnie się rozglądać i zobaczyć drążek zmiany biegów pasy czy też hamulec ręczny
cdn
Opublikowane: Kwiecień 11, 2008, 08:56:26
cd
Oczywiście na kierownicy widzimy ręce kierowcy które pracują idealnie bardzo naturalnie, szczególnie mi się podoba jak przy zmianie biegów zdejmuje chwilę wcześniej rękę z kierownicy na drążek zmiany biegów. Mało tego przy hamowaniu czy przyspieszaniu pięknie widać siły odśrodkowe niemal czuje ją na sobie
Co mi się jeszcze rzuciło w.. ucho, tak w ucho i jest dla mnie nowiną.. to dźwięk oporu wiatru. Pięknie oddany przy rosnącej prędkości i oporze z tym związanym, zarazem bez problemu na słuch wiemy kiedy jesteśmy w tunelu powietrznym a kiedy z niego wyjeżdżamy. Podobno z kierownicą z FF czuć to jeszcze lepiej, niestety jeszcze nie dane mi było się przekonać, ale GT:P przekonało mnie do zakupu kółka Logitecha
Na temat zachowań naszych wymarzonych samochodów mogę napisać tyle że siedząc za nimi czuć moc rodzaj napędu i masę poszczególnych aut. Objechałem ich na razie tylko kilka sztuk i jest naprawdę dobrze! To kompletnie inna jakość niż GT HD, które jak już "musieli" to powinni wypuścić 1 kwietnia... Bardzo się obawiałem modelu jazdy i ulżyło mi że seria GT wróciła na właściwy tor jazdy..
Kiedyś całe gry wyścigowe miały 5 tras 15 samochodów, obecnie wyszło demo gry które posiada o wiele wiele więcej. Jak dla mnie jest sztuką samą w sobie, z każdą godziną obcowania z tym tytułem odkrywam coś nowego. Bardzo dobrze się stało i nie żałuję pieniędzy wydanych na ten tytuł bo naprawdę można z nim rozkoszować swoje zmysły do czasu wyjścia pełnego produktu, który wiem że mnie nie zawiedzie a zarazem nie muszę czekać z wywieszonym językiem.
Wystarczy spojrzeć na ten tytuł pod nieco innym kątem i dziękować że już teraz mamy takie arcydzieło wyznaczające nowe standardy w pewnych swoich aspektach..
Tymczasem znikam zamówić kierownicę by móc jeszcze bardziej rozkoszować się w bezpieczny sposób jedną z moich pasji..