Kupilem sobie dzis PS3 + GT:5P + tv hd i powiem szczerze, ze sie troche rozczarowalem. Ogladalem maaase filmikow i zdjec z gry, wiec myslalem, ze wszystko, a grafika zryje mi beret. Okazalo sie, ze gra jednak lepiej wyglada na trailerach [mimo, ze sa identyczne jak w grze [np intro], ale kompresja jednak robi swoje. Autka no rzeczywiscie baardzo ladnie wymodelowane, ale do fotorealizmu wciaz sporo brakuje, otoczenie cholernie nierowne, od wspanialej tekstury asfaltu czy pudel na Suzuka do tragicznych band na tej gorskiej czy niektorych teksturach w londynie.
Narazie jezdzilem tylko Alfa Romeo 147, ale szczerze mowiac ani kamera ze srodka mnie nie urzekla na poczatku, ani tekstury tapicerki i deski rozdzielczej, ktore uwazam, za imho dosc srednie. Ani nie urzekly mnie demka poczatkowe, ktore bardzo czesto zamiast pokazywac piekna grafike, pokazuja niedoskonalosci ;\, ale najbardziej rozczarowalem sie na AA. Ta gra ma straszne zabki, widoczne strasznie w samych tech demkach w menu i strasznie podczas replay'i w photo mode, w samej rozgrywce na szczescie mniej, chociaz sprawia, ze ekran lekko migocze, co na poczatku denerwuje, ale pozniej oczy sie przyzwyczajaja. Widac tez strasznie spadek klatek na sekunde z 60 na 30 w photo mode.
Ponarzekalem, ponarzekalem, ale nie wymienilem zalet, right?
No na szczescie plusow tez jest sporo, choc na poczatku niewiele ich widzialem. Sama rozgrywka, przynajmniej pierwszym autem wydaje sie byc troche slamazarna, ale gra nabiera rumiencow, gdy wjedziesz miedzy 3-5 innych samochodow i przelaczysz sie na widok z kabiny! Oj wtedy bardzo ladnie wszystko sie rusza i gra naprawde zaczyna rajcowac ;] Fajnie tez sie driftuje na kamerze z kabiny, az prawie czuc samochod ;]
Zaluje troche, ze nie mam kierownicy, bo gra na niej na pewno jest z 2x ciekawsza, ale musze sie przyczepic lekko do modelu jazdy. Co prawda nie jestem pewien czy to akurat problem tej Afly, ale pomimo wylaczonych wszystkich kontroli trakcji, abs'ow i trybu professional, samochod nadal byl troche za stabilny, ciezko go bylo wprowadzic w poslizg bez handbrake'a. Nie wiem, mozliwe, ze przeoczylem jakas opcje, albo samochod ma niezle zawieszenie, ale w rzeczywistosci to troche inaczej wyglada
jak rowniez w Live for Speed.
Ogolnie gra na 8/8+, dla osob z kierownica i maniakow motoryzacji na 9/9+ ;], choc za grafike za nic 10 bym nie dal