Autor Wątek: Uncharted: Drake's Fortune  (Przeczytany 266559 razy)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
Odp: Uncharted: Drake's Fortune
« Odpowiedź #1800 dnia: Sierpnia 10, 2008, 22:28:13 pm »
Jakbyś nie zauważył, to dostałeś osta ZANIM dołączyłem do dyskusji.

No to co z tego? Nie zmienia to faktu że bierzesz udział w całej tej szopce tak samo jak i Ci, którzy zebrali ostrzeżenia. Widocznie czujesz się bezkarny skoro mimo to iż ta dyskusja spowodowała rozdanie warn'ów dołączasz się do niej. 
Opublikowane: Sierpień 10, 2008, 22:25:46
Kurde Marcepan a po ciul udowadniaz całemu światu, że Nathan jest uber?

Ja chciałem jedynie podkreślić fakt że Nathan w porównaniu do wielu innych bohaterów gier nie jest postacią typowo amerykańską. Poparł mnie Dark Templar jak widziałeś. Jednak jedna osoba z nieznanego powodu stwierdza iż Drake to 100% amerykański bohater i zaczyna to udowadniać mimo przytłaczających argumentów i dowodów iż tak nie jest.

Dobra kończmy, albo do wora z tym bo będzie źle.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1801 dnia: Sierpnia 10, 2008, 22:29:09 pm »
Nie, po prostu w przeciwieństwie do Ciebie, mam to w dupie. Dostanę ostrzeżenie, trudno, bana - trudno. Nie będize mnie przynajmniej korcić, żeby Ci odpisać. ;)

Jakie dowody na nieamerykańskość Nathana? Skan paszportu, zasięgnięcie opinii wyroczni kategoryzującej amerykańskość bohaterów?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1802 dnia: Sierpnia 10, 2008, 23:01:36 pm »
Nie, po prostu w przeciwieństwie do Ciebie, mam to w dupie. Dostanę ostrzeżenie, trudno, bana - trudno. Nie będize mnie przynajmniej korcić, żeby Ci odpisać. ;)

Jaaassneee. Tak samo jak pisałeś mi żebym nie brał na poważnie tego co piszą na forum i wrzucił na luz, podczas gdy widać teraz jak na dłoni że sam tego uczynić nie potrafisz. Uczył Marcina Marcina...

Jakie dowody na nieamerykańskość Nathana? Skan paszportu, zasięgnięcie opinii wyroczni kategoryzującej amerykańskość bohaterów?

Zdrowy rozsądek, trzeźwe spojrzenie na sytuację i analiza trendów powinny rozwiać wątpliwości każdego, ale jak widać, wszędzie są wyjątki od reguły.

Koniec tej jałowej dyskusji. Jak coś to odpisz w temacie "Wystem Sars".
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2008, 23:04:34 pm wysłana przez MarcePan »

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #1803 dnia: Sierpnia 10, 2008, 23:08:09 pm »
Kończcie, bo inaczej zacznę rozdawać bany.

Leenk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1804 dnia: Sierpnia 10, 2008, 23:35:05 pm »
Seria o Indanie Jones i nie wiem ile jeszcze filmów tego typu były, są i będą tworzone przed wszystkim pod kątem sukcesu kasowego w Ameryce a chyba jedynie tu można przeczytać głupotki że Indiana Jones (czy Nathan wzorowany na tej serii) nie jest typowo amerykanskimi bohaterem... 

Cała fala filmów kina spod znaku Nowej Przygody (seria Indiany Jonesa to ikonka tegoż kina) to absolutna czołówka mitologii popkulturowej made in USA a tu można przeczytać że Indiana Jones nie jest amerykańskim bohaterem... Cała otoczka popkulturowa sprawia że Nathan jest koncepcyjnie idealnie podpasowany pod masowe gusta przede wszystkim gracza z USA. Fakt - w USA rządzą głównie gry multi i FPSy ale to nie oznacza że taki Nathan, jako postać, nie wpisuje się też w popkulturę tego kraju.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2008, 00:06:14 am wysłana przez Leenk »

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #1805 dnia: Sierpnia 11, 2008, 14:39:30 pm »
Co wy na to?

pewnie fake, ale mogło by być fajne!

svonston

• Gość
« Odpowiedź #1806 dnia: Sierpnia 11, 2008, 15:02:18 pm »
A pudełka od PSP nie sa czasem przezroczyste, a tylko te od platyny szare?

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #1807 dnia: Sierpnia 11, 2008, 17:40:30 pm »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1808 dnia: Sierpnia 11, 2008, 18:47:40 pm »
Cała otoczka popkulturowa sprawia że Nathan jest koncepcyjnie idealnie podpasowany pod masowe gusta przede wszystkim gracza z USA.

Patrząc na porównanie sprzedaży U:DF do takiego GeOW czy Halo 3 na terenie USA można śmiało napisać iż powyższe stwierdzenie do "głupotka".

Kolejne posty w tym temacie do System Wars.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2008, 19:59:05 pm wysłana przez MarcePan »

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #1809 dnia: Sierpnia 11, 2008, 19:49:33 pm »
Co wy na to?
Fake jak ch**.
Myślałem że to skończy w końcu tą kłótnię.

kara99

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1810 dnia: Października 06, 2008, 16:16:24 pm »
Hej mam pytanie?czy wersje pal mozna upscalowac do 1080p?

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1811 dnia: Października 06, 2008, 18:39:24 pm »
Hej mam pytanie?czy wersje pal mozna upscalowac do 1080p?
Nie.

Kundun

• Proletariusz
  • ID: TalkO
« Odpowiedź #1812 dnia: Października 08, 2008, 23:03:00 pm »
Postmortem: Naughty Dog's Uncharted: Drake's Fortune
http://www.gamasutra.com/view/feature/3809/postmortem_naughty_dogs_.php

sieq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #1813 dnia: Listopada 15, 2008, 08:27:56 am »
Mam pytanie. Musze przechodzić raz jeszcze żeby zdobyć pkt czy wystarczy update?

Znalazłem. Przejdę raz jeszcze z przyjemnością  :grin:
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 09:25:16 am wysłana przez sieq »

adriano

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #1814 dnia: Listopada 15, 2008, 09:24:39 am »
Mam pytanie. Musze przechodzić raz jeszcze żeby zdobyć pkt czy wystarczy update?
Trophies?
Jeszcze raz - najlepiej od razu na crushing...

kara99

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1815 dnia: Listopada 15, 2008, 18:24:41 pm »
W jaki sposób najlatwiej dorwać wersje ntsc tej gry,która podobno scaluje obraz do 1080p :-?

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #1816 dnia: Listopada 15, 2008, 18:33:03 pm »
wcale nie skaluje do 1080p a 1080i cala bajak powstala z bleddnych wniskow z dema i protestow w usa nie obslugiwania 1080i

kara99

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1817 dnia: Listopada 15, 2008, 18:52:54 pm »
Dzięki stary bo juz mialem wymieniac wersje pal na ntsc.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #1818 dnia: Listopada 15, 2008, 23:38:39 pm »
Kurcze dorwalem w koncu swoj egzemplarz i powiem, ze swietna gra ;], cholernie piekna i klimatyczna, plus zabawna, fajny odstresowywacz, zwlaszcza po COD'dzie i jego single'u ;p - polecam kazdemu, zwlaszcza, ze poza gameplayem czesto zaliczamy opady szczeki.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
Kurcze szkoda, ze ciezko oddac piekno ciemnych lokacji i gry cienii, naprawde bylem w szoku jak Sully biegl za mna w wlaczona latarka i widzialem swoj cien biegnacy po scianie ;]
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 23:46:49 pm wysłana przez KKRT »

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1819 dnia: Listopada 15, 2008, 23:41:37 pm »
Oj zgadzam się Uncharted to klasa sama w sobie. Grę przeszedłem 6 raz i mam zamiar jeszcze kilkanaście, czekam na dwójkę ;)

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #1820 dnia: Listopada 15, 2008, 23:49:51 pm »
Szczerze mówiąc ja bym bardzo był zaskoczony gdyby Gears2 prezentował wyższy poziom niż U. w ostatnich levelach... choć dopuszczam taką myśl to powątpiewam.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1821 dnia: Listopada 16, 2008, 00:40:21 am »
Kurcze szkoda, ze ciezko oddac piekno ciemnych lokacji i gry cienii, naprawde bylem w szoku jak Sully biegl za mna w wlaczona latarka i widzialem swoj cien biegnacy po scianie ;]
to był na prawdę ostry strzał po pysku i pierwszy tak wyraźny pokaz mocy ps3 ;)

punisher85

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #1822 dnia: Listopada 16, 2008, 00:50:04 am »
bardzo ciekaw jestem nad czym grzebią teraz ND(niektóre serwisy podawały,że nad nowym Jackiem,inne ,że nad uncharted 2) i jak ich nowa gra będzie się prezentowała na tym silniku.On jest po prostu niesamowity i już w U1 pokazywał cuda i chyba jedyna jego wadą były dość częste problemy z vsync ale pewnie w następnej grze to wyeliminują

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1823 dnia: Listopada 16, 2008, 00:56:22 am »
bardzo ciekaw jestem nad czym grzebią teraz ND(niektóre serwisy podawały,że nad nowym Jackiem,inne ,że nad uncharted 2) i jak ich nowa gra będzie się prezentowała na tym silniku.On jest po prostu niesamowity i już w U1 pokazywał cuda i chyba jedyna jego wadą były dość częste problemy z vsync ale pewnie w następnej grze to wyeliminują
u mnie problemy z v-sync nie występują, tzn zdarza się to na tyle rzadko że nie mogę nazwać tego problemem, raptem kilka razy na 7h gry które mam za sobą. tak więc myślę że to jednak duże znaczenie ma tv i jego ustawienia na którym odpalana jest gra (ja na przykład mam powyłączane wszelkie wspomagacze i bajery w tv)...

sieq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #1824 dnia: Listopada 16, 2008, 09:13:34 am »
a u mnie po godzinie przestało zaliczać trofea w grze widać ale nie wskakują... Może dlatego że save stare zostały i zrobiłem new game?

adriano

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1825 dnia: Listopada 16, 2008, 09:56:34 am »
Też tak miałem, że nie zaliczyło mi jednego pucharku za 45 skarbów bodajże i musiałem przechodzić grę do tego momentu jeszcze raz :mad:

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1826 dnia: Listopada 16, 2008, 10:56:37 am »
Też tak miałem, że nie zaliczyło mi jednego pucharku za 45 skarbów bodajże i musiałem przechodzić grę do tego momentu jeszcze raz :mad:
Heh mam to samo do tego achiw za M4 i MP bo coś się zwaliło z savem ;)

kara99

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1827 dnia: Listopada 16, 2008, 11:56:30 am »
A co do grafy w uncharted to moj x360 jeszcze takiej nie wydolil(nawet girsy 2 tego nie dokonaly może trójce sie uda jak wyjdzie)

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #1828 dnia: Listopada 17, 2008, 00:09:52 am »
Jako, ze przeszedlem gierke moge w koncu wystawic jej konkretna ocene ;]
Cholernie mi sie podoba klimat gry i bohaterowie, Nathan to jedna z najlepszych postaci w grach video - zabawny, odwazny, ale bez przesady, czasem ciamajdowaty i obyty w swiecie - nie superhero, ale tez nie zwykly facet.
O grafice chyba nie musze pisac, bo jaka jest kazdy wie i widzial, za to moge napisac o designie - fajnie, ze miejscowki sa zroznicowane, kazda ma dopasowana kolorystyke do nastroju i pogody, elementy otoczenia sa fajnie rozplanowane, co bardzo cieszy podczas zabaw platformowych, jak i podczas wiekszych starc.
Podobaly mi sie tez misje na skuterze, na poczatku myslalem ,ze beda upchane na sile, ale plywanie pod prad naprawde swietnie zrobiono - wielki plus za ten lvl w grze.
Muzyka - genialna, podczas eksploracji lagodna, powolne i melodyjne utwory, ale wciaz symfoniczne i filmowe, a podczas akcji dynamiczna i szybka - plus i to wielki.
Fabula i rozwoj akcji - tu nastepny duzy plus, moze fabula nie jest jakas super zaskakujaca, ale bardzo przyjemna, ale to co mnie bardziej urzeklo to jej rozwoj - strasznie fajnie to Naughty Dogs zrobilo, ze poza Prologiem [pierwsze 3 chaptery], fabula jest przedstawiona w 100% w sposob ciagly, nie ma przeskoku czasu, ani lokacji, tylko akcja wciaz i wciaz postepuja az do rozwiazania - sprawia to wrazenie interaktywnego filmu przygodowego [o czym za chwile]
Animacja, fizyka i oswietlenie - no tu wlasnie chcialem poruszyc sprawe filmowosci gry, przedewszystkim animacja w 100% filmowa - bohater, ktory siedzac za zaslona zaslania glowe i trzesie sie na kazdy strzaly oddany w jego strone, albo sposob w jaki mozna strzelac do goniacych nas przeciwnikow - geniusz ;], filmowe tez jest zachowanie naszych przeciwnikow - klada sie na ziemi i strzelaja, wyskakuja i strzelaja na oslep w karabinu jak rambo, albo wychodza zza zaslony i za kazdym strzalem robia skok w bok by unikac strzalow wroga - no dla mnie mistrzostwo, mistrzowsko tez wyglada rag-doll postaci postrzelonych lub kolo ktorych cos wybuchlo ;] - troche przesadnie, ale takie zalozenie mialo byc ;], jak w filmach z Indiana Jones.

Oczywiscie gra ma tez pare wad. Przedewszystkim troche draznilo mnie duzo za duzo strzelania, jednak proporcje powinny byc inne, zwlaszcza, ze respawn wrogow byl strasznie naciagany - niby dostajemy sie do sekretnego pomieszczenia, czy uruchamiamy jakis lancuch pozwalajacy nam sie wspiac na szczyt, a tu sie nagle okazuje, ze bojownicy Raja'i juz na nas czekaja ... - w sequelu oczekuje wiecej pulapek, zagadek i platformingu niz strzelania, a gra na pewno bedzie jeszcze ciekawsza, fajnie tez jakby do celu prowadzilo wiecej niz jedna droga.
Z bledow czysto technicznych moge zaznaczyc, ze brakowalo mi cienii z pochodni z aktu przed Bunkrem, zdarzaly sie tez problemy z V-Synciem, glownei na mapkach ze skuterem [pewnie przez wode], no i oczywiscie wszystkim znane doczytywanie sie tekstur.

Ogolnie genialna gra, ktora trzyma przed konsola od poczatku do konca i za nic nie chce wypuscic - swietny i piekny film interaktywny przy ktorym swietnie sie bawilem i goraco polecam kazdemu, szkoda tylko, ze gre kupilem tak pozno, z sequelem tego bledu na pewno nie popelnie ;], Jesli mialbym wystawic ocene to dalbym 9- [minus za zbyt duzo sekcji strzelanych, zwlaszcza w miejscach w ktorych ich byc nie powinno]

Ps. Nie chce wszczynac klotni i wojenek, ale nie bardzo rozumiem porownywanie grafiki AC z ta z Uncharted - AC jest ladny, ale to jednak nie ta klasa, zwlaszcza jesli chodzi o tekstury i ilosc detali w otoczeniu, zreszta GoW tez nie - gralem w obydwie na PC na najwyzszych detalach i z 4x AA [w tym w GoW w fullHD]. Co do animacji Altaira to jest porownywalna, ale nie powiedzialbym, ze deklasuje Nathana, sa elementy lepsze w jednej produkcji i gorsze w drugiej, i vice versa.

Ps2. Ma ktos OST'a z Uncharted lub wie gdzie mozna go kupic? I jak obejrzec zdjecia na blue rayu z produkcji Uncharted? :> Trzeba odblokowac to w grze czy jakos via PS3?

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #1829 dnia: Listopada 17, 2008, 01:13:37 am »
widze ze mamy podobne odczucia... tak z czystej ciekawosci jesli zagrasz w Gears2(narazie nie mam jak zagrac) to porownaj z Uncharted... bede czekal na relacje.... ok?
Demo Uncharted mnie nie zachecilo... dzumgla na tle Crisi wygladala archaicznie ale to co pokazuje ta gra w ostatnich leveleach wbilo mnie w fotel... malo kto to pokazuje bo to potezny spoiler ;)

bartek_bohdan

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #1830 dnia: Listopada 20, 2008, 16:24:10 pm »
No i tutaj mam pytanie. Mam TV z natywną rozdziałką 720p, który przyjmuje sygnał 1080i i skaluje go do wyświetlenia w 720p. PS3 domyślnie ustawiła mi XMB na 1080i i tak też pokazuje TV, jak włączę UDF. Stąd moje pytanie:

Czy nie lepiej wymusić w konsoli 720p zgodnie z natywną rozdziałką ekranu TV i jak to wpłynie na grę. Czy ktoś takie porównanie miał kiedyś możliwość wykonać, bo wg okładki UDF jest renderowany w 720p.

Pozdrawiam.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #1831 dnia: Listopada 20, 2008, 16:36:55 pm »
Było

Zdecydowanie lepsza jakość obrazu jest w 720 P
Upscaling do 1080i w tej grze nie zdaje egzaminu

kumite49

• Przodownik pracy
  • O ludzie!Lupi nie odpowiadaj na moje posty!Blagam
« Odpowiedź #1832 dnia: Listopada 20, 2008, 16:54:20 pm »
Gry wyglądają lepiej w 720p niż w 1080i zaznaczmy.No chyba że oglądamy nieruchomy obraz
Mój top 10 gier wszechczasów!
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
4.Wining Eleven 4,ISS Pro Evolution 1,2
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

dante_21

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1833 dnia: Stycznia 03, 2009, 16:53:05 pm »
Witam!
czy poziom crusing jest duzo trudniejszy niz hard. Bo przeszedłem gre na hardzie i chcialbym przejsc na najtrudniejszym poziomie, ale nie wiem czy dam rade. Ile trzeba oddac strzalow w przeciwnika zeby padl, tez 3 tak jak na hardzie.
dzieki za odp

adriano

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1834 dnia: Stycznia 03, 2009, 17:09:13 pm »
Witam!
czy poziom crusing jest duzo trudniejszy niz hard. Bo przeszedłem gre na hardzie i chcialbym przejsc na najtrudniejszym poziomie, ale nie wiem czy dam rade. Ile trzeba oddac strzalow w przeciwnika zeby padl, tez 3 tak jak na hardzie.
dzieki za odp

ja tam wielkiej różnicy w poziomie trudności nie zauważyłem. Przejdziesz bez większych problemów jak wymasterujesz sztukę headshootów...

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1835 dnia: Stycznia 03, 2009, 17:55:50 pm »
Witam!
dzieki za odp
WTF? nie uczyli w szkole znaków interpunkcyjnych?

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #1836 dnia: Stycznia 03, 2009, 18:08:26 pm »
Na Crushing są (według mnie) tylko dwa trudne momenty. Lokacja z wodą po kolana i takie okrągłe pomieszczenie z kolesiem nawalającym z karabinu stacjonarnego.

Ohtar

• Gość
« Odpowiedź #1837 dnia: Stycznia 03, 2009, 21:21:42 pm »
Chciałbym zobaczyć jak inne trudne momenty (według mnie tym razem) przechodzisz.  8-)

aphelion

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
  • PSN ID: aph
« Odpowiedź #1838 dnia: Stycznia 03, 2009, 22:17:38 pm »
Na crushing ogolnie jest tak: 1 lub 2 strzaly i giniesz. Wrogowie natomiast potrzebuja ~3-4 strzalow ze zwyklego pistola.
Thou know'st 'tis common: all that lives must die, Passing through nature to eternity.

adriano

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1839 dnia: Stycznia 04, 2009, 08:33:22 am »
Na crushing ogolnie jest tak: 1 lub 2 strzaly i giniesz. Wrogowie natomiast potrzebuja ~3-4 strzalow ze zwyklego pistola.

Co nie zmienia faktu, że Crushing i tak jest stosunkowo prosty.
Z takim Veteranem w CoD4 nie ma startu na przykład.
Więc przestańcie marudzić bo jak się przyłożycie to przejdziecie U:DF bez problemu...