Ankieta

Zgadzasz sie z propozycja?

tak
8 (38.1%)
nie
11 (52.4%)
nie mam zdania
2 (9.5%)

Głosów w sumie: 17

Głosowanie skończone: Czerwca 10, 2006, 15:04:33 pm

Autor Wątek: Zmiana systemu komentarzy  (Przeczytany 7356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiktak

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 0
Zmiana systemu komentarzy
« dnia: Czerwca 10, 2006, 15:04:33 pm »
To jest chore - autorzy GO zamiast moc spokojnie poswiecic sie pisaniu musza pilnowac komentarzy;/ Niektore serwisy nie maja ani forum ani komentarzy i istnieja. Proponuje calkowita likwidacje komentarzy a wprowadzenie linkow do tematow na forum. Kazdy news mialby swoj odpowiednik na forum w specjalnym dziale a klikniecie na "skomentuj" przenosiloby do owego topicu na forum. Mialoby to ta zasadnicza zalete ze komentarze musialby sie zgadzac z regulaminem forum ktory zabrania wielu niekulturalnych zachowan. System dziala w kilku serwisach  i sprawdza sie znakomicie.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2006, 15:13:30 pm »
Jak dla mnie bez sensu i głosuje na NIE.

Musiałoby być ze trzy razy więcej modów na forum  :roll:

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2006, 15:13:45 pm »
Ja się nie zgadzam niestety. Sam pomysł o ile jest bardzo dobry to już widzę masę osób narzekających ze spam i burdel się robi a tak w komentarzach napisze sobie krotko i treściwie np "fajnie" i nikt mi nie powie ze spamuje dla licznika.
Zmienił bym tylko zasady przepuszczania komentarzy gości (bardziej na to uważać) i banowal każdego fanboya bez pytania

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2006, 15:20:29 pm »
Nie ma na szczęście (jeszcze? Oby nie) sytuacji jak na Onecie, więc tragicznie nie jest.

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2006, 15:58:54 pm »
Problem istnieje - nie da się ukryć. Osobiście uważam, że wywalenie komentarzy byłoby pójściem na łatwiznę - możliwość wyrażenia swojej opinii jest bardzo ważna, w końcu to internet. Jest to już poniekąd element danego, dajmy na to, niusa - czytający może skonfrontować opinie redaktora z opinią innego użytkownika. To się liczy.

No i rozumiem Wasz niesmak - bowiem złe wykorzystanie powyższego mechanizmu drażni i prowokuje. Na razie, przynajmniej jeśli o mnie chodzi, mogę jedynie przeprosić - zajmuje się chwilowo jeszcze paroma rzeczami (m.in. uczelnia i gorący okres), a moderowanie wymaga ogromnego nakładu pracy.

Jestem dodatkowo zwolennikiem absolutnej wolności słowa, naprawdę ciężko mi karać za samą głupotę, wychowanym jestem w myśl starej ludowej mądrości, by na głupiego uwagi nie zwracać. Oczywiście nie każdemu taki stan rzeczy może odpowiadać.

Tak więc problem jest i coś z nim trzeba zrobić

-Piotrek-

• Towarzysz
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 10, 2006, 16:14:14 pm »
Ja zagłosowałem na tak i choć z Von Zay'em się zgadzam to wywaliłbym komentarze bo są one tylko polem walki miedzy użytkownikami. Są tematy odnośnie konsolek na forum i można by było na nim komentować. Jak sobie dobrze przypominam to wcześniej był licznik komentarzy - teraz go nie ma i tak jest ok. A nawet lepiej bo idiotycznych komentów jest mniej. Jeśli by tak usunąć licznik postów na forum nabijacze postów mieli by dylemat.
Podsumowując :
Najlepiej by było wprowadzić system taki jak na forum www.cdrinfo.pl
Czyli dostajesz od innych użytkowników punkty za pomoc, porządne info. itd. Moim zdanie takie rozwiązanie było by najlepsze dla forum i newsów. Od dyskusji jest forum a nie newsy po 200 komentarzy…
Front Mission 5 English Patch
http://www.frontmission.info/

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 10, 2006, 16:36:08 pm »
Ale jeśli większość poparłaby pomysł by propozycje wprowadzić w życie to na forum zaroiłoby się od spamu i gości. Osobiście pomysłu nie popieram, bo system komentarzy jest dla mnie prosty, wygodny i szybki , jednym słowem komfortowy. A forum to nie pole walki ? Może lepiej usunąć forum ;)

Pozdrawiam...

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 10, 2006, 16:44:59 pm »
W komentarzach przyda sie bardzo mozliwosc edytowania (oczywicie po edytowaniu pisalo by to w komentarzu) i usuwania komentarzy jesli nikt nie napisal nic po nas, tak jak na forum

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 10, 2006, 16:59:02 pm »
Cytat: "lupinator"
W komentarzach przyda sie bardzo mozliwosc edytowania (oczywicie po edytowaniu pisalo by to w komentarzu) i usuwania komentarzy jesli nikt nie napisal nic po nas, tak jak na forum

Tak, popieram. Aczkolwiek tutaj musi wypowiedzieć się nasz specjalista, obecnie również przeżywający sesyjne przyjemności.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 10, 2006, 17:06:23 pm »
Cytat: "Von Zay"
a moderowanie wymaga ogromnego nakładu pracy.

To moze przydaloby sie wiecej moderatorów?

A co do pomyslu to jestem na tak. Stworzyloby sie nowy dzial, np. "Komentarze do newsów" i tam by sie pisalo swoje opinie dotyczace wiadomości. I tym sposobem latwiej byloby tepic fanboyow, ktorzy aktualnie w komentarzach prowokuja i wywoluja klutnie. Tylko, ze wtedy na forum przydaloby sie wiecej moderatorow, zeby moc to wszystko kontrolowac.

-Piotrek-

• Towarzysz
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 10, 2006, 17:20:42 pm »
Cytat: "Hubi"
Cytat: "Von Zay"
a moderowanie wymaga ogromnego nakładu pracy.

To moze przydaloby sie wiecej moderatorów?

A co do pomyslu to jestem na tak. Stworzyloby sie nowy dzial, np. "Komentarze do newsów" i tam by sie pisalo swoje opinie dotyczace wiadomości. I tym sposobem latwiej byloby tepic fanboyow, ktorzy aktualnie w komentarzach prowokuja i wywoluja klutnie. Tylko, ze wtedy na forum przydaloby sie wiecej moderatorow, zeby moc to wszystko kontrolowac.

Ja dalej twierdzę aby usunąć liczniki z postami a wstawić system punktowy za dobrą robotę na forum a nie tylko pisać aby licznik sobie podbijać. Wtedy komenty by wyglądały inaczej i jestem pewien, że by się to sprawdziło. Jeszcze jedno przydało by się coś w stylu Update własnego posta tak aby post pokazywał się na pomarańczowa lub na jakiś inny kolor , że po prostu był update własnego posta. Sorry że dałem to do tematu o komentarzach ale już nowego nie będę zakładał...
A o co chodzi z tym wariantem "nie mam zdania" ? To tak jak te głupie ankiety na Onecie (bez obrazy tiktak). Wyobrażacie sobie 99% "nie mam zdania" ? Jak ktoś nie ma zadnia to w ogóle nie bierze udziału w ankiecie proste - no chyba, że musi. Ciekaw jestem kto ten wariant wybrał lol...

tiktak

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 10, 2006, 18:48:34 pm »
Nie mam doswiadczenia w tworzeniu ankiet a wiem ze niektorzy chca po prostu zobaczyc wynik ankiety nie zmieniajac rozkladu glosow;)

Popieram pomysl likwidacji licznika ale w przypadku kiedy spotkaloby sie to ze zbyt duzym sprzeciwem proponuje wylaczyc dzial "komentarze newsow" z systemu naliczania. Wiem ze mozna zrobic cos takiego. Tym samym posty w stylu "fajnie" albo "jestem za" nie razilyby nikogo a spelnialyby swoje zadanie.

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 1
  • Gdzie jest Dickinson?!
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 11, 2006, 11:23:36 am »
Komentarze do newsów na forum? Wiesz ile byłoby tych tematów i ile z tym roboty? :shock: Po prostu usuwać konta fanboyów i tyle. Od razu się zrobi spokojniej. Komentowanie newsów na forum zrobi tylko niepotrzebny zamęt na forum.
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

tiktak

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 11, 2006, 11:50:07 am »
Dla kogos z doswiadczeniem mysle ze nie wiecej jak 10-15 minut roboty. A co z tego jaka jest ilosc jak sa w odpowiednim dziale i nie zaliczaja sie do niczego? A i jestem przeciw temu zeby kasowac konta fanow za to popieram likwidacji holoty. Wyraznie sie nie zrozumielismy.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 11, 2006, 12:01:20 pm »
Cytat: "tiktak"
A i jestem przeciw temu zeby kasowac konta fanow za to popieram likwidacji holoty. Wyraznie sie nie zrozumielismy.

Tylko, ze czasami Ci "fani" (jak ich nazywasz) zachowuja sie jak cholota, piszac fanboyowskie komentarze i prowokujac klotnie.

Cytat: "McJohn"
Po prostu usuwać konta fanboyów i tyle.

Tak powinno sie robic od poczatku, ale patrzac na strone, wiele osob bezkarnie sobie pisze, podczas, gdy powinni byc juz dawno zbanowani.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 11, 2006, 13:05:37 pm »
Proponuje calkowita likwidacje komentarzy a wprowadzenie linkow do tematow na forum. Kazdy news mialby swoj odpowiednik na forum w specjalnym dziale a klikniecie na "skomentuj" przenosiloby do owego topicu na forum.

Z tehcnicznego punktu widzenia to wcale nie takie trudne, z praktycznego natomiast - zupełnie bez sensu.

-Piotrek-

• Towarzysz
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 11, 2006, 21:44:52 pm »
niektorzy chca po prostu zobaczyc wynik ankiety nie zmieniajac rozkladu glosow

Spoko, więc po prostu dajesz możliwość "zobacz wyniki" a po wybraniu takiej opcji masz zablokowaną opcję głosowania.