Ale to już chyba dawno było wiadome.
No co ty to przez ograniczenia DVD!
Zamiast zrobić cutscenki jako 20 godzin filmików musieli je zrobić na silniku gry.
Przez DVD bedzie mniej rozbudowana gra na mniejszym terenie, bedzie mniej zróżnicowana, gorsze będą dźwięki, gra bedzie krótsza itp. itd.
Piter ja nie chcę tutaj żadnej fanboyowej wojny zaczynać czy coś, tylko skąd takie informacje masz?
Mniej rozbudowana na mniejszym terenie? Tzn. np. mniej budynków czy innych obiektów?
Mniej zróżnicowana? Czyli wszystko się będzie powtarzało czy jak?
Dźwięki gorsze? Słabsza jakość, czy dadzą gorsze nutki na X0?
Gra będzie krótsza!? Ooo, to dobre, fabuła czyli też pewnie będzie sie różniła w takim razie? A, no i te dodatkowe epizody dla X'a wręcz mówią przeciwnie - gra na konsole M$ będzie jeszcze dłuższa co za tym idzie bardziej rozbudowana.
Już Ci mówię Crash. Przy produkcji San Andreas Rockstar bardzo narzekał na małą pojemność DVD. Mówił, że zabrakło im miejsca i nie mogli upchnąć tylu gadek przechodniów ile by chcieli. Gościu z Rockstar powiedział, że ma nadzieję, że konsole nowej generacji nie będą miały już DVD tylko bardziej pojemny nośnik, poniewaz nie wyobraża sobie upchnąć wszystkiego z next-genowego GTA na DVD. Gdzieś na necie są linki do tego wywiadu.
Na podstawie tej wypowiedzi łatwo wysnuc wnioski, że przez to, że gra wychodzi zarówno na PS3 jak i 360, oraz przez to, że wersje maja byc identyczne, gra będzie przystosowana do słabszego sprzętu (czyli do DVD i braku HDD w standardzie).
Gorsze dźwięki? No chyba logiczne, że jakby gra była pisana tylko na PS3 to muzyka, dźwięki nie musiałyby byc poddawana żadnej kompresji.
Gdyby gra była PS3 exclusive to deweloperzy nie byliby ograniczeni przez nośnik i brak HDD. Tereny mogłyby byc duzo większe, samochodów, misji, postaci mogło by byc duzo więcej. Magliby umieścic więcej stacji radiowych, więcej wsześniej wspomnianych gadek przechodniów, nawet tekstury mogły by byc lepsze.
ps: jeszcze jedno Crash, nie bedzie tak, że wersja na PS3 będzie miała wiekszy teren, lepsze dźwieki, będzie dłuższa. Obie wersje beda takie same, więc wersja na PS3 będzie musiała byc przystosowana do tej z 360. Tak jak wcześniej wspomniałem, gra będzie przystosowana do słabszego sprzetu. Niestety gra ucierpi na tym.