Battlefield 2: Modern Combat - tydzień, może dwa temu postanowiłem zakupić jakąś pozycje przeznaczoną głównie do rozgrywki w sieci, padło na ten tytuł, głównie z powodu, że rok wcześniej byłem zapalonym graczem podobnej gry na PCta - Joint Operations która niesamowicie mnie wciągnęła, myślałem, że Battefield 2 w wersji na konsolke Microsoftu będzie posiadał wszystkie zalezty jak i jeszcze więcej plusów co Joint, niestety nie do końca miałem racje. Otóż brakuje mu tej swobody jaką dostawaliśmy w Joincie.
Battlefield 2 Modern Combat jest grą bardzo dobrą do rozgrywek multiplayer poprzez Xbox Live, wsparcie dla klanów, rankingi itd robią swoje.
Głównym atutem gry jest oczywiście (ba! moim zdaniem nawet wizytówką serii) spory arsenał broni jak i pojazdów lądowych, powietrznych czy wodnych - hmm, no właśnie, nie wiem czy ja mam pecha (pewnie tak) d o tej pory grając w B2:MC nie natknąłem sie na ani jedną jedną jednostke wodną, czy one na pewno są?
Zresztą moim zdaniem wykorzystanie środowiska wodnego w grze jest całkowicie położone. Rzadko natykamy sie na łodzie, pływanie to już wogóle porażka, nie możemy nawet zanurkować by uchronić się przed wrogiem, będąc w wodzie czujemy sie jakbyśmy byli na zwykłej powieszchni z tą różnicą, że poruszamy sie bardzo ślamazarnie - nawet oprawa graficzna wody jest niesamowicie marnie wykonanana, szkoda, że autorzy położyli ten aspekt bo korzystanie jak i same jednostki powietrzne czy lądowe są wykonane dobrze.
Najwiekszym minusem gry dla mnie jest ograniczenie swobody gracza, nie możemy chodzić po całej widocznej mapie a tylko po jej określonej części, jeżeli wyjdziemy za daleko następuje automatyczna śmierć naszego gracza, a szkoda - mogli zrobić rundy otoczone wodami, i wysepkami na które można by sie dostać a nawet trzeba by gdyby np. wlasnie tam sie znajdowała baza wroga, przez co odrazu by znacznie bardziej można wykorzystać sprzęty wodne dostępne w grze niżeli tylko (jak jest aktualnie) do poruszania sie po kanałach bądź wąskich rzeczkach..
Graficznie gra prezentuje 'średnio średni' poziom, nie jest fatalnie, ale mogło być zdecydowanie lepiej, szczególnie oteksturowanie budowli kuleje, bo pojazdy i bronie (z tego co zauważyłem) prezentują dobry poziom graficzny.
Podsumowując, Battlefield nie jest grą złą ale ma minusy, które nieco obniżają poziom rozgrywki, są to:
- słabe wykorzystanie transportu/oddziałów wodnych jak i ogólnie położone wodne środowisko gry
- ograniczenia swobody
- słabe oteksturowanie budynków
Pozatym Battlefieldowi 2 Modern Combat nie mam nic do zarzucenia, gra wciąga, poraża ogromem możliwości, przyciąga sporą ilością graczy na całym świecie
. Gorąco polecam te pozycje dla maniaków rozgrywek internetowych, na pewno będą zachwyceni. Jako, że grałem bardzo mało to nic wiecej napisać nie moge i prosze sie zabardzo nie sugerować moją oceną gry, ponieważ jest ona bardzo wstępna
. Mam dziwne wrażenie, że pozycja ta dopiero mi pokaże na co ją stać.
Ocena wstępna:
8.2/10pozdro