Autor Wątek: cRPG  (Przeczytany 9012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
Odp: cRPG
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 11, 2009, 22:09:25 pm »
WTF? Co na pudełku nowej edycji P:T robi znaczek Atari?

Ehh, teraz każdy niekumaty kupujący tą grę pomyśli, że to ci partacze ją zrobili :P.

Niby nowy wydawca, ale znaczek producenta gry powinien się pojawić.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2009, 22:12:51 pm wysłana przez Chris »

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 11, 2009, 23:25:42 pm »
Temat pasuje, więc pytam. Czy na takim komputerze jest szansa, aby komfortowo działał Oblivion ?
- Athlon 64 4000+ 2.41 GHz
- pamięć 1 GB
- Geforce 7300 GT

Wiem, że minimalne wymagania spełniam, ale zaznaczam, że chodzi mi o komfortową rozgrywkę ;)
PSN ID: WojtqGO

gidek

• Towarzysz
  • Reputacja: 7
  • Zielony gracz z niebieskim sercem :D
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 12, 2009, 01:00:28 am »
Jedyne problemy mogą być z powodu pamięci, mi Oblivion komfortowo chodził na Athlonie 2500 XP Barton, 1792 (2 x 512 dual, 1 x 512, 1 x 256) MB RAM, 6800 GT 256 MB Gigabyte. Spokojnie przeszedłem całego + dodatek bez narzekań na przycięcia.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 12, 2009, 08:43:18 am »
Temat pasuje, więc pytam. Czy na takim komputerze jest szansa, aby komfortowo działał Oblivion ?
- Athlon 64 4000+ 2.41 GHz
- pamięć 1 GB
- Geforce 7300 GT

Wiem, że minimalne wymagania spełniam, ale zaznaczam, że chodzi mi o komfortową rozgrywkę ;)
Karta za słaba na 1024x768+ z AA.

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 14, 2009, 17:55:10 pm »
W związku ze wstrzymaniem prac nad konsolową edycją Wiedźmina i pod wpływem książek, które właśnie zacząłem czytać, zaopatrzyłem się w edycję rozszerzoną Witchera na 'kąputer'. Początkowo obawiałem się, że nie podejdzie mi sposób rozgrywki- nigdy nie lubiłem cRPG i przeto żadnego jeszcze nie przeszedłem (a może na odwrót?)  :o Teraz jednak widzę, że da się w toto pograć bez specjalnego skrzywienia  8-)

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 29, 2009, 19:12:47 pm »

gidek

• Towarzysz
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 12, 2009, 01:12:51 am »
Ostatnio zacząłem sobie pogrywać w Drakensang i szczerzę mogę polecić fanom cRPG, niezła rozbudowa i interakcja pomiędzy postaciami w drużynie i npc, fajny świat i ciekawa fabuła : ) Narazie jestem po krótkiej rozgrywce ale za chwilę nadal zagłębie się w świat tego RPG, ostatnio na tym bezrybiu prawdziwych rasowych komputerowych RPG`ów ww. gra jest warta zainteresowania (ostatnio tak mnie wciągnął Divine Divinity, Beyond Divinity oraz Wiedźmin).

Oczywiście gra ma swoje wady (przed instalacją oczywiścia trzeba ściągać patch 423 mb ; d, polskie tłumaczenie jest pełne błędów) no ale można sobie przyjemnie pograć (NwN odrzucił mnie swoją liniowością już w 3 akcie).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2009, 01:28:22 am wysłana przez gidek »

forest

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
  • Feel Owned?
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 12, 2009, 12:49:43 pm »
Drakensang to nie cRPG to arcade hns , do takiego wniosku doszedłem dochądząc do bodajże 5 rozdziału ( z ratowaniem zamku).
Ta gra to ciągła walka w tych samych sceneriach , dojdziesz do tego samego momentu to zauważysz pewien schemat , poza tym dialogi w tej grze... no ja błagam.
"Cześć szukasz mordercy Ardo ?
-Tak , szukam , a co Ci do tego?
- To możesz poszukamy razem ?"
- Okej !"
Ta gra nie jest schematyczna i liniowa , ta gra jest do bólu głupia po prostu i bardziej przewidywalna niż fabuła nfs'a. Czekałem na tę grę bardzo długo i naprawdę takiego zawodu się nie spodziewałem , szkoda.
Poza tym gra jest też mało urozmaicona , mało itemów wartych kupna , nie miałem co robić z pieniędzmi ,mało ciekawych questów , bodajże 1 ciekawa psotać w całej grze, oddziaływanie na postacie to jest licha sprawa bo mamy może z 2-3 możliwości w ciągu rozdziału zrobić cos z naszymi umiejętnościami społecznymi.
Co innego to nwn2 , ta gra jest genialna :]

gidek

• Towarzysz
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 12, 2009, 13:31:41 pm »
Wiesz ja jestem jeszcze w rozdziale pierwszym więc jako tako dopiero poznawałem mechanikę (spodobało mi się duże rozbudowanie cech) itd. więc mi się dość dobrze grało, może im dalej tym gorzej, co do NwN2 to się zgadzam jednak 1 była cieniutka ; )

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 24, 2010, 22:13:09 pm »
Odkopuję temat :D

Kupiłem sobie ostatnio "Legendy RPG" (Baldur's Gate 1 + 2, Icewind Dale 1 + 2, Planescape: Torment oraz Lionheart za 70zł :dance:) i właśnie zacząłem grać w Baldur's Gate z modem Tutu (czyli przeniesienie scenariusza z BG do BG2). Podczas instalacji były jakieś problemy, ale wszystko działa. Z tym, że nie wiem, czy to jakiś błąd, czy nie, ale cholernie wolno idzie mi doświadczenie. Wypełniłem kilka pomniejszych misji, ubiłem sporo potworów, a mimo to tylko jedna postać awansowała mi na 2 lvl, zaś moja główna postać ma zaledwie ok. 1500 PD. Ba, po rozmowie z Marlem w barze w Beregost w komunikatach pojawiła się informacja, że doświadczenie drużyny zwiększyło się o 900 punktów, ale jak sprawdzam punkty doświadczenia poszczególnych postaci, to nic się nie zmieniło :/. Czy to jakiś błąd, czy po prostu źle pojmuje działanie doświadczenia w tej grze?

I może mi ktoś wyjaśnić, w jaki sposób działają tutaj zbroje? Jedyny parametr (prócz wagi), jaki jest w opisie, to klasa zbroi, ale nie do końca rozumiem, na jakiej zasadzie to działa. Im lepsza zbroja, tym mniejsza powinna być klasa zbroi? o_O

I (dużo tych pytań :P) co zrobić, gdy członkowie drużyny zaczynają się ze sobą kłócić? Miałem sytuację, że Khalid pokłócił się z Xzarem; po chwili ani Khalid, ani Xzar (jak i Montaron oraz Jaheira) przestali być wybieralni - jakby odłączyli się od drużyny, a zaraz po tym Khalid zabił Xzara... WTF? Jest jakiś sposób, by temu zaradzić?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 22:14:45 pm wysłana przez Mr_Zombie »
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 24, 2010, 22:28:36 pm »
w komunikatach pojawiła się informacja, że doświadczenie drużyny zwiększyło się o 900 punktów, ale jak sprawdzam punkty doświadczenia poszczególnych postaci, to nic się nie zmieniło

Ok, 900 punktów doświadczenia, ale razem- podziel to teraz na liczbę osób w drużynie 900:6=150 na łebka :]
Chyba że pd są przyznawane każdemu oddzielnie (wtedy wyraźnie jest to zaznaczone), ale dzieje się to głównie po ukończeniu większych questów.

I może mi ktoś wyjaśnić, w jaki sposób działają tutaj zbroje? Jedyny parametr (prócz wagi), jaki jest w opisie, to klasa zbroi, ale nie do końca rozumiem, na jakiej zasadzie to działa. Im lepsza zbroja, tym mniejsza powinna być klasa zbroi?

Tak- im lepsza zbroja, tym mniejsza wartośc kp, dopiero w 3 edycji ad&d to zmienili na bardziej standardowe rozwiązanie. Osobiście najlepszą wartośc osiągnąłem kiedyś grając ulubionym złodziejem, gdzie miałem ok. -14 kp, ale to w drugiej części :]
Przy okazji pamiętaj- nie zakładaj na maga zbroi, bo to ograniczy mu czary. Na łotrzyka coś cięższego niż skórzana, to znowu ograniczy mu umiejętności złodziejskie.

I (dużo tych pytań ) co zrobić, gdy członkowie drużyny zaczynają się ze sobą kłócić? Miałem sytuację, że Khalid pokłócił się z Xzarem; po chwili ani Khalid, ani Xzar (jak i Montaron oraz Jaheira) przestali być wybieralni - jakby odłączyli się od drużyny, a zaraz po tym Khalid zabił Xzara... WTF? Jest jakiś sposób, by temu zaradzić?

To jest piękno BG- musisz dobrac sobie drużynę nie tylko umiejętnościami, ale i charakterami. Xzar jest niedobry, więc ciężko będzie się dogadywał z dobrymi członkami drużyny. Jeśli są jakieś sprzeczki, to łagodź je, nie zaogniaj sytuacji.

No i gratulacje z zakupu kilku najlepszych tytułów w historii komputerowej rozrywki :]
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 22:30:55 pm wysłana przez _Music »

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 24, 2010, 22:33:11 pm »
Jeśli są jakieś sprzeczki, to łagodź je, nie zaogniaj sytuacji.
Ale właśnie jak to zrobić? Jak próbuję gadać z ludźmi, to dostaje tylko standardowe gadki; a jak już doszło do wyżej wymienionej sytuacji, to nawet nie mogłem z nimi zagadać :(.
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 25, 2010, 08:07:00 am »
Kiedy członkowie drużyny rozmawiają między sobą- choc nie zawsze masz taką możliwośc, wtedy jak wspomniałem musisz dobieraz ludzi charakterami :]
Nie powiem Ci dokładnie jak to w BG1 było bo już nie pamiętam jak dawno w to grałem i tylko raz. Dwójeczkę katuję enty raz, jedynka nie umywa się do sequela :]

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 07, 2010, 09:21:38 am »
Kupiłem sobie ostatnio "Legendy RPG" (Baldur's Gate 1 + 2, Icewind Dale 1 + 2, Planescape: Torment oraz Lionheart
Najlepiej graj w kolejności: BG1, Torment, BG2, a jak będziesz miał jeszcze siły to zabierz się za Icewind Dale 1 i 2, i na koniec Lionhearta. Jeśli chodzi o Icewind Dale 1, to gra długo się rozkręca i dalsze etapy są lepsze, niż te początkowe. Szczególnie ciężkie jest przebicie się przez (chyba) 5 poziomów jaskiń jaszczuroludzi (można się zniechęcić). Później jest z górki :)

Z tym, że nie wiem, czy to jakiś błąd, czy nie, ale cholernie wolno idzie mi doświadczenie. Wypełniłem kilka pomniejszych misji, ubiłem sporo potworów, a mimo to tylko jedna postać awansowała mi na 2 lvl, zaś moja główna postać ma zaledwie ok. 1500 PD.
Taki jest właśnie BG1. Trzeba się strasznie natrudzić, aby podlevelować postać. Najlepszym przeciwnikiem, że tak powiem cena/jakość, jest galareta musztardowata, która jest w miarę prosta, a daje 2000 expa.

Dwójeczkę katuję enty raz, jedynka nie umywa się do sequela :]
Zgadzam się. Jedynka była grą bardzo dobrą, ale BG2 jest bez wątpienia jedną z najlepszych, najbardziej pełnych i dopracowanych gier, które kiedykolwiek wyszły :D Klimat natomiast najlepszy ma Torment.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 09:34:45 am wysłana przez POK »

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 11, 2010, 09:39:18 am »
http://auralnetwork.com/releases

Mark Morgan udostępnił za darmo zremasterowane utwory z Falloutów :).

Ja już ściągam  :oops:

maertin

• Bohater wojny GOjczyźnianej
  • Reputacja: 4
  • !
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 11, 2010, 10:42:09 am »
http://auralnetwork.com/releases

Mark Morgan udostępnił za darmo zremasterowane utwory z Falloutów :).

Ja już ściągam  :oops:

Też ściągam :D

Don't mess with the best, 'cause the best don't mess!