Odkopuję temat
Kupiłem sobie ostatnio "Legendy RPG" (Baldur's Gate 1 + 2, Icewind Dale 1 + 2, Planescape: Torment oraz Lionheart za 70zł
) i właśnie zacząłem grać w Baldur's Gate z modem Tutu (czyli przeniesienie scenariusza z BG do BG2). Podczas instalacji były jakieś problemy, ale wszystko działa. Z tym, że nie wiem, czy to jakiś błąd, czy nie, ale cholernie wolno idzie mi doświadczenie. Wypełniłem kilka pomniejszych misji, ubiłem sporo potworów, a mimo to tylko jedna postać awansowała mi na 2 lvl, zaś moja główna postać ma zaledwie ok. 1500 PD. Ba, po rozmowie z Marlem w barze w Beregost w komunikatach pojawiła się informacja, że doświadczenie drużyny zwiększyło się o 900 punktów, ale jak sprawdzam punkty doświadczenia poszczególnych postaci, to nic się nie zmieniło
. Czy to jakiś błąd, czy po prostu źle pojmuje działanie doświadczenia w tej grze?
I może mi ktoś wyjaśnić, w jaki sposób działają tutaj zbroje? Jedyny parametr (prócz wagi), jaki jest w opisie, to klasa zbroi, ale nie do końca rozumiem, na jakiej zasadzie to działa. Im lepsza zbroja, tym mniejsza powinna być klasa zbroi?
I (dużo tych pytań
) co zrobić, gdy członkowie drużyny zaczynają się ze sobą kłócić? Miałem sytuację, że Khalid pokłócił się z Xzarem; po chwili ani Khalid, ani Xzar (jak i Montaron oraz Jaheira) przestali być wybieralni - jakby odłączyli się od drużyny, a zaraz po tym Khalid zabił Xzara... WTF? Jest jakiś sposób, by temu zaradzić?