Autor Wątek: A robić nie ma komu ..  (Przeczytany 9530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
A robić nie ma komu ..
« dnia: Listopada 20, 2006, 14:23:58 pm »
Tak sobie czytam necik az napotykam ten oto artykulik .

http://wiadomosci.onet.pl/1372824,2677,kioskart.html

Na 38 mln pracuje raptem 15  :shock:

Młodzież kształci się , wyjeżdza i realizuje swe marzenia na Zachodzie .

Narazie wyjechały 2 miliony kolejne pewno juz w drodze ...

2030 r.-Polska krajem emerytów i rencistów ??
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Linki

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 0
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 20, 2006, 14:42:32 pm »
Co jest w tym dziwnego ? Znasz języki, masz motywacje o niebo lepsze warunki, poza tym jesteś zdetermiowany wiedząc że na zachodzi dostajesz szanse na rozwój. W takich warunkach opuszczenie kraju wcale nie jest czyms trudnym.

A czemu pracuje tylko połowa ? Odejmijmy od tego tych co jeszcze nie moga i mamy bezrobocie na poziomi ok 15 %. A praca jest tyle że to jałmużna a nie wynagrodzenie....a podatki rosna.
''...Gdy Zabraknie Miejsca W Piekle, Nieumarli Wyjdą na Ziemie..."

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2006, 14:55:16 pm »
wczoraj słyszałem rozmowe 2 pijaczków spod baru .
''Choćbym miał zdechnąć to nie będe robić za grosze . Jeśli będa dawać odpowiednie stawki to będą zapie#dalać aż do wyczerpania ''.
Ciekawe podejście nieprawdaż ?  :wink:  Brak wykształcenia , zero znajomości (języków ) a się ceni .

O naszym exodusie jest napisano coniecow New York Times .Piszą ,że tak wielkiej emigracji ludności nie było od bagatela 50 lat .  
Ja póki co przyglądam się temu zjawisku spokjnie do czasu aż nie będe mieć emerytury. Wtedy albo poślą mnie do umieralni albo sam się zeutanezuje . Dopóki jesteśmy młodzi to mamy to wszystkow głebokim poważaniu , naród , polityke  etc ale przyjdzie czas gdzie my zapragniemy pomocy od innych . Bo znajdzie się paru sentymentalnych ludzi ,dla ktorych pieniądze nie są najwazniejsze .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2006, 15:09:05 pm »
Ja ostatnio musiałem słuchać żali wylewanych przez mojego znajomego, koles ma 2 licencjaty (Podagogika, Zarządzanie) ale nie chce podjac pracy. Why ? A no bo w pierwszym zawodzie będzie musiał pracowac z dzieciakami (wiem też sie zacząłem smiac gdy to usłyszałem) i powiedział że najchętniej to by mógł byc wykładowcą na studiach - w końcu to nic trudnego. Co do drugiego zawodu tez mu sie nie ułożyło, jest za cieńki na otworzenie własnego biznasu a do żadnej firmy doradczej go nie chca (tzn coś by mu tam znaleźle ale on chciałby być prezes co to tylko w gabinecie siedzi ><). Ehh lenistwo...

To jest tylko jeden taki przypadek, ale znam kilka gdzie człowiek stara się, szuka tej pracy ale nie moze jej znaleźć i jakby nie kalkulować bardziej opłaca mu się siedzieć na zasiłku. No a jak wytłumaczyć to ze facet z mgr. Psychologii musi robić kurs na operatora wózka widłowego ><.

Zapotrzebowanie na naszym rynku zmienia sie bardzo gwałtownie. Pare lat temu poszukiwani byli ludzi od zarządzania i  marketingu dziś murarzowi płaci sie więcej niz magistrowi ><.
Kto wie może niebawem na naszym rynku nie bedzie ludzi z wyższym bo wszyscy bedą siedzieć w zawodówkach...

playing girl

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 20, 2006, 15:22:31 pm »
To idąc na pedagogikę nie wiedział wcześniej, że będzie musiał z dziećmi pracować? Zgodzę się z tym, że zmienia się zapotrzebowanie na rynku, ale litości, chyba wiedział co się robi po pedagogice? :lol: A to drugie, o siedzeniu w gabinecie jeszcze lepsze. Rozumiem że miał siłę kończyć 2 kierunki, ale z pracowaniem to już gorzej? ech..  :mrgreen:

_Music

• Łajka
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 20, 2006, 16:18:40 pm »
Gość nie wiedział co i po co studiuje w takim razie- mógł równie dobrze iść na "marketing i zarządzanie", bo to takie uniwersalne i trendi (na szczęście już to się kończy).

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 20, 2006, 16:30:12 pm »
Ostatni raz jak byłem w urzędzie pracy to poszukiwali ,,młodego, chętnego do pracy, wiek max 25 lat, min. mgr z Zarządzania i Marketingu, język angielski i niemiecki b.dobrze - wymagane kilkuletnie doświadczenie w zaradzaniu firmą'' <lol2>

ehh jak ja  (jesli..) zrobie juz tego mgr. to mam nadzieje że bedzie potrzeba na takich jak ja.....Ale moze lepiej zrobie kurs spawacza ><

_Music

• Łajka
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2006, 16:35:18 pm »
wymagane kilkuletnie doświadczenie w zaradzaniu firmą''

To już plaga- pracowawcy wierzą, że przeciętny Kowalski w wieku 18 lat dorzuca już się do czynszu rodziców, a wieku 21 zakłada swoją pierwszą firmę.

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2006, 16:40:21 pm »
No niestety, u mnie wiszą same stażowe, ew agencje ochrony, no i pełno dla ludzi po zawodówce. Reszta to praca dla ludzi z doświadczeniem. Za jakiś czas musze rozpocząć praktyki w ramach studiów i jakos nie wyobrażam sobie że mam je odbyć w zakładzie innym niz pracuje... 8 godzin dziennie w robocie, jakieś 4 w w ramach praktyk. Najwyższy czas nauczyć sie spać po 6 godzin dzienni ><.

Ostatnio mam dylemat czy nie rozpoczac drugiego kierunku studiów 0 psychologie....

playing girl

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2006, 18:51:16 pm »
Linki, na psychologię idzie masa osób, na jedno Ci wyjdzie, i tak roboty nie znajdziesz IMO. Jak już się zaczyna drugi kierunek to chociaż coś po czym się znajdzie pracę. :]

Aras

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Hige!
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2006, 21:35:22 pm »
Cytat: "jay jay"
wczoraj słyszałem rozmowe 2 pijaczków spod baru .
''Choćbym miał zdechnąć to nie będe robić za grosze . Jeśli będa dawać odpowiednie stawki to będą zapie#dalać aż do wyczerpania ''.

z jednej strony jest to usprawiedliwienie dla lenistwa, z drugiej jednak oznaka... godności... bo naprawade przykra sprawa jest z naszymi stawkami- zwłaszcza, że milionów nikt nie chce... sam za(pipi)dalałem za ok 40 zł na dzień, i mimo iz uzbierałem na to co chcialem, to wymagalo to niemałego samozaparcia.

A jeszcze dodajmy do tego nasze hobby- kierwa gracz który siedzi w swym 'koniku' mocno, ma nielatwo- TYDZIEŃ musiałbym ze swoją stawką robić po 8-9 godizn na JEDNĄ gierkę o_O prawie tyle samo na JEDNĄ bluzę, i jeszcze raz tyle samo jak chce sobie jeszcze buty kupić o____O KU*WA BUTY! to  nie jest funny... X360 premium to dwa miesiące z życia, bez wydania grosza o_______O

i jak tu można się brac za taką krecią robotę? żebym ja po roku mógł sobie kupić samochód to by było dobrze... ale mój samochód a nie 10 letni szajs sprowadzany z niemiec- sprawdźcie ile byście musieli pracować by kupic sobie takiego (uber luksus!) fiata pande o_O

już nic się nie chce...
Pokaż mi jak spamisz, a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem

Havana

• Tajny współpracownik
  • PSN - Havcio
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 21, 2006, 14:23:56 pm »
no nikt nie mówił że będzie lekko - ja swoją "kariere" za barem zaczynałem od pracy za darmo - bo poszedłem tam z myślą, że jak więcej będę umiał to więcej w cv wpisze i łatwiej mi będzie prace znaleźć. więc dymałem za friko przez dwa tygodnie i przez ten czas polubiłem ten fach. a dziś, po pięciu latach od tamtego dnia mogę się pochwalić już niemałym doświadczeniem, kilkoma certyfikatami i przede wszystkim - pozytywnym nastawieniem.

a edukacja ? no coż, mam skończoną zawodówkę, po której zgłosiłem się na ochotnika do marynarki wojennej i po wyjściu ukończyłem technikum wraz z dyplomem jak i świadectwem maturalnym. i od września zaczynam studia w irlandii na kierunku hr albo marketnig i w ten oto cudowny sposób mając lat 27-28 bedę miał już 7-8 lat doświadczenia (międzynarodowego, bo nie tylko w rlandii pracowałem) papier z wyższej uczelni i bedę mógł sobie myśleć o postawieniu sobie domu i zajęcia się rodziną i pracą, która lubie

a jak zostało to opisane w tej przypowieści o pijaczkach - to nie jest duma,  bo duma nigdy nie blokuje ludzi do pracy, choćby najgorszej i najbardziej brudnej pracy - bo żadna praca nie chańbi (i nie piszcie o dziwkach czy złodziejach, bo ja nie o takiej pracy mówie)

a mówienie że jak zaczną płacić to zacznę pracować - jest pójściem na łatwizne i spływaniem w doł strumienia, ale jeżeli od życia wymagasz niewiele, to niewiele dostaniesz.

a mnie minimalizm w życiu nie cieszy i mam zamiar zapracować uczciwie na to o czym marze.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2006, 14:56:44 pm »
Linki, nie idź na drugi kierunek, pracodawcy nie przyjmą ciebie tylko na podstawie dwóch dyplomów, bo oni dyplomy mają gdzieś, poświęć ten czas na praktyki.

Ja także jestem na Zarządzaniu (niestety) mimo że to kocham, to takich nieudaczników nie widziałem nigdzie. Ludzie poleźli myśląc że mają pracę na bank, a przez nich wymagania poszły niesamowicie do góry. Nieważne, jak dzisiaj powiedziałem wykładowcy o wyniku z GRE to mu szczęka opadła. Kocham rozwalać testy. :D

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 20
  • Play hard go pro !
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 21, 2006, 15:23:27 pm »
Cytat: "Linki"
znam kilka gdzie człowiek stara się, szuka tej pracy ale nie moze jej znaleźć

Przypomnial mi sie cytat z basha :)

<v> Ku**a!
<tomasz> co sie stalo ?
<v> 5 lat w technikum
<v> 5 lat na studiach
<v> umiem administrowac systemy Windows,linux , unix ,BeOS-podobne
<v> znam c++ , java . PHP
<v> znam Flash, Corela ,PhotoShopa , ms office , w ch*j innych
<tomasz> i ??
<v> i nawet w Mc Donaldzie mnie nie chca przyjac :/
Jedna awaria PS3 to tragedia, milion awarii x0 to statystyka.

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 80
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2006, 15:54:31 pm »
nikt was nie zmusza do siedzenia w kraju!
jedźcie na zachód. tam zawsze znajdzie się ktoś, kto doceni waszą pracę i płacą i dobrym słowem. wiadomo, ze na początku nie będzie łatwo i... kto wie, może przez jakiś czas trzeba będzie zmywać te przysłowiowe "gary", jednak z czasem można piąć się w górę(wliczam w to także edukację).nie ma co się dołować siedząc stale w rodzinnym bagienku.otwierajcie szeroko oczy i w świat!

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 21, 2006, 16:06:19 pm »
Cytat: "Dark Templar"
znam kilka gdzie człowiek stara się, szuka tej pracy ale nie moze jej znaleźć

Przypomnial mi sie cytat z basha :)

<v> Ku**a!
<tomasz> co sie stalo ?
<v> 5 lat w technikum
<v> 5 lat na studiach
<v> umiem administrowac systemy Windows,linux , unix ,BeOS-podobne
<v> znam c++ , java . PHP
<v> znam Flash, Corela ,PhotoShopa , ms office , w ch*j innych
<tomasz> i ??
<v> i nawet w Mc Donaldzie mnie nie chca przyjac :/

To mnie zgnoiłes...w połączeniu z egzamnenm na prawko które oblałem w ostatniej minucie dało mieszanke wybuchową..<lol2> Dobrze ze mam flaszeczke, pierwszy raz bede sie zapijał w samotności;]

[/u]

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 21, 2006, 18:01:10 pm »
Cytat: "kun"
jedźcie na zachód. tam zawsze znajdzie się ktoś, kto doceni waszą pracę i płacą i dobrym słowem. wiadomo, ze na początku nie będzie łatwo i... kto wie, może przez jakiś czas trzeba będzie zmywać te przysłowiowe "gary", jednak z czasem można piąć się w górę(wliczam w to także edukację).nie ma co się dołować siedząc stale w rodzinnym bagienku.otwierajcie szeroko oczy i w świat!

patrzac na to z perspektywy pojedyńczego osobnika to to jest najlepsze rozwiązanie.Problem polega na tym ,że pare takich zdesperowanych typów wyjedzie na stałe i w naszym kraju pozostaną sami murzyni i taliby .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 21, 2006, 18:07:13 pm »
zajmij się sobą, reszta da sobie radę jakoś ;)

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 21, 2006, 18:29:52 pm »
a dobro Polski ? :roll:

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 21, 2006, 20:14:51 pm »
Heh ,,Nie pytaj sie co Polska może zrobić dla ciebie tylko co TY możesz zrobić dla Polski''

Jesli tak wszyscy zdolni i młodzi będą to na serio w naszym kraju bedzie bidnie i staro ....

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 21, 2006, 20:58:21 pm »
ten kraj ma ciebie gdzieś....dbaj o siebie..to ty masz być szczęśliwy, no nie??

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 22, 2006, 08:21:57 am »
dzisiejsza rewelacja

"Fakt": ZUS zbankrutuje za 9 lat

http://wiadomosci.onet.pl/1437888,11,item.html

Trzeba chyba będzie emigrowac na stałe  :|

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 22, 2006, 09:13:43 am »
dzisiejsza rewelacja

http://wiadomosci.onet.pl/1437888,11,item.html

Trzeba chyba będzie emigrowac na stałe  :|

Dla mnie jest oczywiste, że na emeryturę nie mogę liczyć. Nawet jakby były pieniądze to pomyśl - czy będziesz w stanie utrzymać dotychczasowy styl życia w przypadku kiedy będziesz otrzymywał 3x albo 4x mniej pieniędzy? Oczywiście, że nie, dlatego dla mnie poleganie na emeryturze jest idiotyzmem, zrób wszystko aby zarobić tyle aby starczyło na stare lata.

Co do dobra Polski - dobro kraju jest sumą dobra pojedynczych obywateli. Adam Smith. Stare ale jare.

Popatrzcie na jedną rzecz - podatki cały czas rosną. Co to oznacza? Że Państwo jest coraz mniej efektywne wściąganiu podatków ALBO coraz większa jest strata podatków już zebranych. Ja stawiam na to drugie, Państwo trwoni coraz więcej. Mam dość radykalny sposób na rozwój sytuacji - każdy obecny w polityce (PZPR, opozycja, stowarzyszenia studenckie, kółka różańcowe) przed 1989 powinien mieć zakaz sprawowania funkcji publicznych. Sorry, ale jak 17 lat po Okrągłym Stole głównym tematem są agenci SB i lustracja to mnie pusty śmiech ogarnia.

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 22, 2006, 10:08:47 am »
myślę, że  to ciągłe patrzenie wstecz zmieni się, gdy wymrą ludzie pamiętający jeszcze czasy głębokiej komuny oraz czasy jej upadku..
do kraju w końcu wracać zaczną ludzie, którzy w celach zarobkowych wyjechali na zachód.tak będzie.myślę, że za 2/3 dekady będzie lepiej.musi być :)

Havana

• Tajny współpracownik
  • PSN - Havcio
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 22, 2006, 14:41:52 pm »
myślę, że to ciągłe patrzenie wstecz zmieni się, gdy wymrą ludzie pamiętający jeszcze czasy głębokiej komuny oraz czasy jej upadku..
do kraju w końcu wracać zaczną ludzie, którzy w celach zarobkowych wyjechali na zachód.tak będzie.myślę, że za 2/3 dekady będzie lepiej.musi być

nie sadze ze tak sie stanie, bo w polskim kraju nadwiślańskim ludzie nie są zbyt pracowici, a komuna nauczyła ich tego właśnie - więc tak zostanie przez dłuższy okres czasu

i choc nas chwala za granica to prawda jest taka ze niewielu by wrocilo do polski gdyby dostali taka sama kase jak w irlandii czy usa.

bo tam jest latwiej poprostu

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 22, 2006, 16:08:47 pm »
heh Havana, pokaż mi naród europejski bardziej pracowity od polaków...
to właśnie pracowitość polaków jest na zachodzie znana i ceniona!

---

czy wrócą do polski ci, którzy wyjechali??
jest zawsze emerytura :D

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 22, 2006, 17:56:55 pm »
Mnie zastanawia co się dzieje z tymi tysiacami euro , które nie są spozytkowane  w całosći przez władze miejskie gmin . Inwestycje albo są znikome albo poronione . U mnie na ten przykład robią nowe krawężniki (?! ) a w jednym miejscu genialny burmistrz zadecydował by na skrzyżowaniu walnąć sygnalizacje świetlną , tak by zapobiec kolejnym wypadkom .Niebyłoby w tym zadziwiającego gdyby nie fakt ,ze przy tym skrzyżowaniu jest przejazd kolejowy .No i gdy przejeżdza ultra szybka ciuchcia to kierowcy zaczynają klnąć na czym świat stoi a korek jest długości dwóch kilometrów .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 22, 2006, 18:00:05 pm »
Mnie zastanawia co się dzieje z tymi tysiacami euro , które nie są spozytkowane  w całosći przez władze miejskie gmin . Inwestycje albo są znikome albo poronione . U mnie na ten przykład robią nowe krawężniki (?! ) a w jednym miejscu genialny burmistrz zadecydował by na skrzyżowaniu walnąć sygnalizacje świetlną , tak by zapobiec kolejnym wypadkom .Niebyłoby w tym zadziwiającego gdyby nie fakt ,ze przy tym skrzyżowaniu jest przejazd kolejowy .No i gdy przejeżdza ultra szybka ciuchcia to kierowcy zaczynają klnąć na czym świat stoi a korek jest długości dwóch kilometrów .

Proste, aby mieć dotacje unijne musisz złożyć wnioski, musisz złożyć je poprawnie i musisz złożyć je w terminie. Nie pamiętam w ilu % wykorzystujemy przyznane nam fundusze, ale jest to grubo poniżej 50%.

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 22, 2006, 18:03:48 pm »

Ja mam zamiar pozostać w kraju. Myślę, że jak ukończę studia to żadnych problemów z pracą ani pensją mieć nie będę. Choć trochę szkoda trochę tych 4 lat zmarnowanego rozwoju przy obecnym stanie w rządzie i Sejmie.

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 22, 2006, 18:33:26 pm »
daj ci Boże

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 22, 2006, 19:42:59 pm »
Cytat: "xelloss"

Ja mam zamiar pozostać w kraju. Myślę, że jak ukończę studia to żadnych problemów z pracą ani pensją mieć nie będę. Choć trochę szkoda trochę tych 4 lat zmarnowanego rozwoju przy obecnym stanie w rządzie i Sejmie.

Pozostaje liczyć że gdy będziemy kończyć studia bedzie zapotrzebowanie na ludzi naszego pokroju bo inni biegli w danej dziedzinie juz wyjechali ;]

Havana

• Tajny współpracownik
  • PSN - Havcio
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 23, 2006, 16:55:25 pm »
Pozostaje liczyć że gdy będziemy kończyć studia bedzie zapotrzebowanie na ludzi naszego pokroju bo inni biegli w danej dziedzinie juz wyjechali ;]

smutna prawda jest taka ze w polsce albo musisz miec "plecy" aby dostac prace, albo musisz byc nieskonczenie madry i zdecydowac sie na wyjazd :]

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 23, 2006, 19:05:10 pm »
Ew postawic wszystko na jedna karte i rozpoczac, mimo klod rzucanych pod nogi przez przepisy prawne, dzialalnosc gospodarczą.
Fryty tyty dotknij pyty

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 23, 2006, 23:06:16 pm »
Cytat: "Havana"

smutna prawda jest taka ze w polsce albo musisz miec "plecy" aby dostac prace, albo musisz byc nieskonczenie madry i zdecydowac sie na wyjazd :]

ano panocku, tako ju u nos jezd!
i jesce dugo bydzie!!

Ako

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 24, 2006, 20:23:29 pm »
Ja pierw zaliczyłem staż (opieprzanie sie w necie głównie, ponad 3 miechy), a teraz zajmuje sie cieciowaniem 8) Pracuje juz 1,5 miesiaca po 12 godzin i 24 godziny wolnego. Cieciowanie nie głupia sprawa, robutka lekka, momentami nudna.. no i nie za specjalnie placą. No ale zawsze ten 1000 na miesiac jest. No i słucham se MP3 tylko 8) Jednak szukam nowej pracy... normalnej ghdzie pracuje sie za troche wieksza stawke i przede wszystkim od pon do piatku i najlepiej po 8 godzin (soboty tez moge robic jesli bedzie trzeba). A z kraju to moze wyjade, ale jak skoncze szkołe.

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 24, 2006, 21:03:46 pm »
Tak sie składa ze mój ojciec był cieciem. Kasy nie mieliśmy za dużo, ale kiedy mój starszy dostał prace to przyznali mu mieszkanie. Dzięki temu mam  teraz gdzie mieszkać. Obecnie jest lepiej ojciec pracuje w kinie. Ale jak wiadomo w naszym kraju zawsze na coś człowiekowi brakuje kasy i czasu.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 25, 2006, 15:50:01 pm »
Cieciowanie jest dobre, ale dla 50 latków. W tym zawodzie nie widze przyszłosci, nawet jesli sie ma licencje II stopnia, to zarobki są śmieszne. To już zwykły wozkowy dostaje wiecej za godzine...

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

_Music

• Łajka
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 25, 2006, 17:24:42 pm »

To było wiadome od dawien dawna- ZUS od wielu lat jest już niewypłacalny.
Zresztą i tak przeciętny Kowalski więcej do niego wpłaca, niż później dostaje- czyli efektowniej by było, gdyby trzymał tą kasę po prostu gdzieś w szafie (albo co wydaje się najnormalniejsze- w banku i funduszu inwestycyjnym).

Ew postawic wszystko na jedna karte i rozpoczac, mimo klod rzucanych pod nogi przez przepisy prawne, dzialalnosc gospodarczą.

Powodzenia- przyda się.
Założenie i prowadzenie działalności gospodarczej to jak taniec na polu minowym- a jak się zbytnio wychylisz, to państwo cię i tak zniszczy.

No ni ma komu robić, aż to robienie nie będzie opłacalne poprostu. Jak na razie w Polsce mamy niezywkle rozwinięty socjalizm połączony z kapitalizmem, który nie działa jak powinien bo przepisy są złe bądź nieaktualne.
Młodzi ludzie nie zamierzają robić z siebie męczenników za kraj i po prostu wyjeżdżają- czy można im się dziwić?

Havana

• Tajny współpracownik
  • PSN - Havcio
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 27, 2006, 14:07:06 pm »
Cytat: "_Music"
Powodzenia- przyda się.
Założenie i prowadzenie działalności gospodarczej to jak taniec na polu minowym- a jak się zbytnio wychylisz, to państwo cię i tak zniszczy.

jak to mówią - pierwszy milion należy ukraść, a później już tylko oszukiwać :]

Linki

• Przodownik pracy
A robić nie ma komu ..
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 27, 2006, 15:36:38 pm »
No niestety , My Polacy mamy istny dar do utrudniania sobie a w szczególności innym życia poprzez głupie przepisy, bezsensowne wymogi czy inne tego typu duperele z którymi cywilizowane państwa juz dawno sobie poradziły na tyle dobrze że młody człowiek po studiach po prostu jest zachęcany do założenia swojej firmy a nie wręcz przeciwnie daje mu sie kopa w krocze na powitanie i trzaska mu sie drzwiami z napisem urząd miejski.

Co do cieniowania- tak jak powiedział Ako praca dobra dla ludzi po 50 którzy chca cos tam jeszcze zarobic. Choc i tak pewno wyciągają wiecej niz na stażu...