Autor Wątek: Mass Effect  (Przeczytany 136700 razy)

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
Odp: Mass Effect
« Odpowiedź #360 dnia: Listopada 23, 2007, 08:23:41 am »
Do mnie juz leci moja kopia :cool: a w zasadzie 3 :lol: 2 wkrótce na Allegro  :)

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #361 dnia: Listopada 23, 2007, 13:13:03 pm »
Przecież można poczekać dwa dni to jeszcze niejest tak zle choć na wekeend by gierka pasowała .Trudno napewno jakieś sklepy będą miały Mass Effect na sprzedaż.

Tu nie chodzi o to, że to tylko dwa dni. Chodzi o sam fakt, że dystrybutorzy w Polsce odwalają fuszerę i gry nie trafiają do sklepów na czas. Sklepy internetowe jakoś sobie radzą, ale w Empiku i sklepie "nie dla idiotów" nie ma co szukać nowych gier. Taki dajmy na to Assassin's Creed u polskiego dystrybutora jest w tabelce "grudzień"  :mad:

Najbardziej wkurza mnie, że w poniedziałek pojadę do Galerii Łódzkiej i mam przeczucie, że Mass Effect nie dostane  :???:

luki

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #362 dnia: Listopada 23, 2007, 13:18:30 pm »
A najśmieszniejsza sprawa jest taka że Mass Effect już chyba z 2 tygodnie temu było dostępne u jednego kolesia który sprzedaje nie do końca oryginalne rzeczy i to wersja PL  :shock: Świat się kończy

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #363 dnia: Listopada 23, 2007, 13:25:14 pm »
To też jest komedia. Złodzieje szarpią w grę od dawna, a normalny gracz, nie dość, że chce wydać grubą kasę, musi liczyć na łaskę dystrybutora, który wkońcu dostarczy kopie do sklepów

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #364 dnia: Listopada 23, 2007, 13:25:58 pm »
Taki dajmy na to Assassin's Creed u polskiego dystrybutora jest w tabelce "grudzień"  Mad
A później się dziwią że gry u nas się  źle sprzedają :eek: jak prawie wszyscy zorientowani w temacie wolą sprowadzać gry z innych krajów bo oprócz tego że u nas ceny przegięte jak na zarobki to jeszcze szybciej jest nabyć import niż kupić w polskim sklepie... :-x

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #365 dnia: Listopada 23, 2007, 13:29:39 pm »
Wysłali dzisiaj moją CE, myślałem że wcześniej. Optymistycznie celuję na środę kiedy przyjdzie, tak więc od poniedziałku unikam tego forum. :D

nakimushi

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: Listopada 23, 2007, 13:47:21 pm »
a ja jutro jade do sklepu  :P
cale szczescie ze tutaj nie ma zadnych opoznien_ w sumie to kupuje ta gre chyba tylko by ja zobaczyc bo penwie czasu nie bede mial by w nia pograc  :mad:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #367 dnia: Listopada 23, 2007, 14:08:27 pm »
Dwa wieczory i wątek główny zaliczony  :lol:

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #368 dnia: Listopada 23, 2007, 14:29:43 pm »
To też jest komedia. Złodzieje szarpią w grę od dawna, a normalny gracz, nie dość, że chce wydać grubą kasę, musi liczyć na łaskę dystrybutora, który wkońcu dostarczy kopie do sklepów

No niestety tak jest, ale zawsze jest jakaś satysfakcja, że jest się uczciwym graczem. ;) Mass Effect mnie w sumie interesuje, ale poczekam na Wasze opinie, bo teraz ogromny wybór nowości, a nie chcialbym byc niezadowolony. :)

luki

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: Listopada 23, 2007, 14:46:51 pm »
Dwa wieczory i wątek główny zaliczony  :lol:
Nie może być twórcy KOTORa czegoś takiego by nie zrobili

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #370 dnia: Listopada 23, 2007, 15:52:12 pm »
Czytam opinie na forum PE i wygląda na to, że BioWare po części odstawił kichę.

Cytat: koso
Dropy są bardzo poważne. Momentami (zbyt często) animacja spada do jakichś 10 klatek na sekundę. Często w nieuzasadniony sposób, gdy na ekranie są 2 postaci. Prawdziwy koszmar i niestety powód tego, że gra nie zasługuje na maksymalną ocenę.

Cytat: wrog
Bardziej denerwuje to, że każda z planet od sidequestów różni się praktycznie tylko ukształtowaniem terenu i kolorkami. Do tego na każdej jest jeden z trzech rodzajów budynków - kopalnia, laboratorium podziemne albo budynek zwykły. Wszystko takie same, różnią się co najwyżej tym jaką rasę przeciwników tam spotkamy i ustawieniem skrzynek...

W Oblivionie był chociaż inny układ tuneli, różne pomieszczenia - tutaj wszystko, za każdym razem jest takie same. Nie dość, że cztery rodzaje tych lokacji, to jeszcze zróżnicowanie oparte na innym rozkładzie skrzynek i innej rasie przeciwników. Szkoda słów.

Po Assassin's Creed czeka mnie chyba kolejne rozczarowanie. Dropy animacji to przegięcie, zwłaszcza, kiedy robi się grę pod jeden, określony sprzęt. Najpierw powinny być cięcia, a później tak poważne zwolnienia. No i te planety... Najpierw kurczyła się ich liczba, a teraz okazuje się, że spora część wygląda identycznie  :mad:

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #371 dnia: Listopada 23, 2007, 18:53:58 pm »
W ostatnim czasie CDP zawala premierę za premierą (najczęściej chodzi tu o gry na konsole  :?).

Mnie ME kręcił od początku, jednak od ok. dwóch tygodni nie myślałem zbytnio o tej grze. Po recenzji z GT nie jestem zachwycony - grafika miejscami nie przedstawia nic specjalnego (planety jakieś takie puste), rozgrywka oparta głównie na strzelaniu jakoś mnie odstrasza (bądź co bądź to RPG). Może i lepiej, iż wersja kolekcjonerska została opóźniona - zrezygnuje i zaoszczędzę trochę kasy :P.

Za ok. godzinę mam udać się do sklepu po swój egzemplarza, a tymczasem mam spore wątpliwości co do tej gry. Może lepiej zainwestować w coś innego ;)?
Opublikowane: Listopad 23, 2007, 16:02:47
Heh, jednak zakupiłem ;).

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #372 dnia: Listopada 23, 2007, 18:55:44 pm »
Napisz czy faktycznie tak skacze i jakie pierwsze wrażenie  ;)

Ememiks

• Towarzysz
  • PSN: Ememiks
« Odpowiedź #373 dnia: Listopada 23, 2007, 19:42:25 pm »
Nie jest tak tragicznie!! Jak to niektórzy opisują.
Ukończyłem MASS E. i jak dlamnie to poprostu wspaniała gra, a raczej prawie ideał poza tymi małymi niedoróbami.
Jedynie jaki mogę wtrącic minus to czas w jakim można ją ukończyć pomijając poboczne questy. Średnio to ok 30 godzin zabawy z pobocznymi wątkami.
Odrazu moja rada dla tych co będą zaczynać przygodę to:
- Stopień trudności jak się nie mylę 3 (gdzie bossowie będą podrasowywani do levela naszego bochatera) poniżej nie ma sensu grać gdyż  w półowie gry owe gethy nie są prawie wogule szkodliwe ;)
- stopień ułatwienia celowania wybrać jak najmniejszy chociaż trzeba się wysilić żeby trafić
- oraz w jakim stopniu członkowie drużyny mają używać zdolności czy tylko defensywnie czy ofensywa z defensywą czy brak a decyduje gracz! i tu myśle bez zastanowienia wybrać aby samemu uzywac mocy itp. bo inaczej gra straci sens

Jest to napewno gra warta grzechu ;) POLECAM

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #374 dnia: Listopada 23, 2007, 21:15:33 pm »
Po zagrałem godzinkę i tak:
- to czego się obawiałem, czyli rozgrywka (strzelanie) wypada bardzo przyjemnie - mam małe skojarzenia z GRAW. Mi to pasuje. Grafika jest ładna - tekstury, bump mapping, twarze (ogólnie modele). Jest jednak trochę pusto i jakby sterylnie. Można włączyć sobie filtr-szum, aby obraz nabrał nieco bardziej filmowego charakteru. zwolnien animacji na razie nie uświadczyłem. Jedynie podczas biegu z wciśniętym A (kamera ustawia się znad ramienia) od czasu do czasu jest chyba ubytek kilku klatek, przez co jest mały skok.

Krótko - jak na razie nie jestem zawiedziony.
Opublikowane: Listopad 23, 2007, 20:20:34
Kilka zdjęć (wiem, jakość nie najlepsza ;)):

« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2007, 21:21:12 pm wysłana przez zielarz »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #375 dnia: Listopada 23, 2007, 21:16:30 pm »
Grasz po angielsku  :-o

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #376 dnia: Listopada 24, 2007, 12:21:44 pm »
Tak - w ustawieniach nie ma wyboru języka, a w konsoli domyślnie mam ustawiony angielski. Zmienię to jednak, aby sprawdzić czy się postarali z tłumaczeniem ;).
Opublikowane: Listopad 23, 2007, 21:19:59
Ustawienia wyglądu postaci są ubogie jak na RPG - mimo to udało mi się przypadkowo stworzyć Bruce'a Willisa :D.
Opublikowane: Listopad 23, 2007, 21:23:18
Pora ponarzekać:
- graficznie jest nierówno. Cienie miejscami to zwykła tekstura na ziemi, przez co nasz bohater pod takim drzewem jest nadal oświetlony. Tekstury (głównie na modelach obcych) są średnie (rozmyte). Na twarzach wyskakuje czasem brzydki, ziarnisty filtr. Konsola czasem nie wyrabia z wczytywaniem poziomów - gra w takim momencie zawiesza się na kilka sekund. Btw. przed chwilą miałem miły napis - konsola nie może przeczytać płyty.
- na ekranie jest czasem sporo NPC, jednak tacy z którymi można porozmawiać (lub takich co rzucą jedno zdanie) są w mniejszości. W takim Wiedźminie jest ich więcej.

W grze spore znaczenia mają dialogi co niektórych może odstraszyć. Na rozmowę trzeba czasem poświęcić sporo czasu.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #377 dnia: Listopada 24, 2007, 12:48:12 pm »
Nie do każdego można zagadać?! W KOTOR każdy rzucił przynajmniej to jedno zdanie :???:

No i sporo osób narzeka na doczytywanie tekstur.

W grze spore znaczenia mają dialogi co niektórych może odstraszyć. Na rozmowę trzeba czasem poświęcić sporo czasu.

To akurat mnie niesamowicie cieszy. Miło będzie pogadać z kimś inteligentnym :lol: ;)

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #378 dnia: Listopada 24, 2007, 12:57:25 pm »
Niestety, ale masa przechodniów w ogóle nie wchodzi w interakcje z graczem :/. Doczytywanie tekstur jak i wszelkich shaderów jest widoczne tylko podczas ładowania poziomu (np. od save'u), ale sporo gier na UE3 ma takie problemy. Czasem może podczas rozmowy, gdy kamera przeskakuje między postaciami zdarzy się, że jakaś tekstura wczyta się o ułamek sekundy później, niż powinna.
Opublikowane: Listopad 24, 2007, 12:53:43
Podoba mi się, iż na początku robimy dochodzenie co do winny głównego badass'a. Nie jest tak, że od samego początku musimy się za nim uganiać bo on jest zły. My to wiemy, inni nie, przez co nie możemy nic mu zrobić.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #379 dnia: Listopada 24, 2007, 13:03:44 pm »
Coraz bardziej martwie się o ten tytuł  :x

Nie ma innej opcji, żebym w poniedziałek nie kupił, bo już spać po nocach nie mogę.

Najbardziej męczą mnie te planety z sidequestów. Zastanawiam się ile jest oryginalnie zaprojektowanych, a ile się powtarza. No i ciekawe ile w tym winy małego nośnika  :?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #380 dnia: Listopada 24, 2007, 13:49:51 pm »
Mass Effect nie jest pozbawione wad, mało tego może nawet jest dalekie od ideału (za wcześnie by powiedzieć), ale wątpliwości które jeszcze wczoraj miałem, po ok. 30 min. gry zostały rozwiane. To bardzo dobra gra. Dla miłośników S-F (szczególnie Gwiezdnych Wojen) i RPG'ów to tytuł jak znalazł.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #381 dnia: Listopada 24, 2007, 16:25:16 pm »
Pierwszy tysiak na leaderboardach już padł  :o

http://profile.mygamercard.net/BrainBoxLtd

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #382 dnia: Listopada 24, 2007, 17:01:33 pm »
W Ultimie premiera edycji kolekcjonerskiej jest datowana na 7.12.07, a w sklepie PSXE, czy gram.pl w ogóle nie można zamówić. Wie ktoś jak jest faktycznie i czy będę musiał czekać kolejne 2 tygodnie, aby wreszcie zagrać w ME?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #383 dnia: Listopada 24, 2007, 18:13:30 pm »
CD Projekt sobie zwyczajnie robi jaja.

http://gamersyde.com/news_5569_en.html - pierwsze 10 minut z wersji fr.

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #384 dnia: Listopada 24, 2007, 19:05:28 pm »
Sprawa wygląda tak - Ultima jako jedyny sklep będzie oficjalnie sprzedawała edycję kolekcjonerską. Dlatego też ja zrezygnowałem (teraz trochę żałuje) i kupiłem wersję normalną.

Wiele sub-questów opiera się na rozmowie i próbie przekonania kogoś do pewnych rzeczy. Trochę to dziwne, szczególniej jeśli niedawno ktoś grał (albo gra) w Wiedźmina gdzie zadania poboczne polegają na zabijaniu, czy zdobywaniu pewnych rzeczy (akcji).

pokrytyśniegiem

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #385 dnia: Listopada 24, 2007, 19:32:48 pm »
z forum PSXE

To cos jak w Oblivionie, Wszedzie takie same lokacje, różniące sie kolorystyką i wrogami confused.gif

W Oblivionie miałeś chociaż inny układ tuneli, różne pomieszczenia - tutaj wszystko, za każdym razem jest takie same. Nie dość, że cztery rodzaje tych lokacji, to jeszcze zróżnicowanie oparte na innym rozkładzie skrzynek i innej rasie przeciwników. Szkoda słów.

Prawda to?  :?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 24, 2007, 19:40:33 pm »
Dałem to na poprzedniej stronie razem z tekstem Kosy o dropach animacji.

Skoro wrog tak pisze to watpię żeby ściemniał ;)

Zeratul

• Człowiek dobrej roboty
  • H3&KZ2 United&Win
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 24, 2007, 19:59:11 pm »
nie no dropy sa, ale nie jest az zbyt tragicznie.

Dla samej fabuly warto ta gre kupic... gram trzeci dzien z rzedu... miazga po 10h :)

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 24, 2007, 21:57:12 pm »
Choć nie zgadzam się z Zeratulem w wielu kwestiach, to muszę mu przyznać racje - gra wciąga, a fabuła jak na razie jest na wysokim poziomie.
Opublikowane: Listopad 24, 2007, 21:06:59
To ja jeszcze trochę pomęczę Was (umieściłem jako spoiler co by nie zaśmiecało strony ;)):
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2007, 22:07:24 pm wysłana przez zielarz »

nakimushi

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Listopada 24, 2007, 22:41:18 pm »
wydaje mi sie ze za bardzo sie czepiacie tej gry od strony technicznej ;) _ to jest dosyc duza gra rpg wiec cienie czy inne duperele nie sa tutaj najwazniejsze/ wiele normalnych gier z malymi lokacjami ma problemy zarowno z cieniami jak i teksturami nie mowiac o dropach

wiec moze zacznijcie przymykac na to oko jak ja bo bedziecie tak zrzedzic i marudzic przez nastepne 9 lat  :lol:

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 24, 2007, 23:08:33 pm »
Ja niestety takie mam zajęcie - przyczepiać się do dupereli ;). A tak na dobrą sprawę to takie duperele w cale nie są.

Tylko przez 9? Ja liczę że więcej.

POK

• MIR
« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 24, 2007, 23:15:30 pm »
Screeny świetne, choć słabe jakościowo.
Mam nadzieję, że nie będą długo zwlekać z tą edycją kolekcjonerską, bo już nie mogę wytrzymać! Klimat z tej gry wylewa się hektolitrami. Coś czuję, że ME przejdę od 5-10 razy :D

Wszyscy NPC na tym screenie nie zamienią z nami nawet jednego zdania. W tej lokacji jest takowych więcej...
A Tobie by się chciało gadać z obcym ;)

Zielarz - mógłbyś napisać jakieś trochę szersze wrażenia, szczególnie odnośnie systemu walki i gry. Czy klasy postaci faktycznie się od siebie różnią, czy są to raczej nikłe różnice jak np. w KotORze?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 24, 2007, 23:33:55 pm »
System walki to w dużej mierze strzelanka TPP. Przy pomocy X'a wyjmujemy broń (reszta drużyny zaraz po nas) i w tym momencie, gdy podejdziemy do czegoś co może robić za osłonę, nasza postać się do tego "przykleja". Prawy spust to strzał, lewy to celowanie ze zbliżeniem. Back służy do rzucania granatów, a Y do używania apteczek (omni-gel). Przy pomocy krzyżaka wydajemy proste komendy naszym kompanom (udajcie się za zasłony, za mną, wskazanie dokładnego miejsca lub celu). Mamy cztery rodzaje broni, a to czy możemy ich używać zależy od klasy jaką wybraliśmy (można też chyba wytrenować te umiejętności). Broń przy zbyt długim ostrzale przegrzewa się i trzeba czekać, aż się schłodzi. Oprócz tego pod LB i RB jest zmiana broni oraz możliwość używania specjalnych umiejętności (np. użycie Mass Effect). Walka polega na chowaniu się przed ostrzałem i naparzaniu zza winkla. Można też oczywiście lecieć na wariata, ale jeśli gra się na wyższym poziomie trudności i bez wspomagania celowania robi się nie ciekawie. Co do różnic między klasami - mogą używać innych broni, mają inne umiejętności.

Edycje kolekcjonerską może będą mieli w tym tygodniu.

POK

• MIR
« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 24, 2007, 23:43:12 pm »
Czyli np wojakiem nie poużywasz sobie mocy? Właśnie tego oczekiwałem :D

A ze statystykami jak się sprawa ma? Jest podział na siłe, wytrzymałość itp.?
I jeszcze jedno pytanko: jak wygląda sprawa awansu na wyższy poziom? Co można podpakowywać samemu, a co podnosi się automatycznie?

Z góry dzięki :)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #394 dnia: Listopada 24, 2007, 23:44:26 pm »
@nakimushi - a co to zmienia, że gra jest rpg? Przecież tam nie ma ogromnych lokacji. W Assassin's Creed lokacje są tak na oko przynajmniej sto razy większe - w końcu całe miasto jest jedną, wielką lokacją - a wszystko jest dynamicznie cieniowane.

Chociaż masz rację - nie ma się co czepiać. Mnie to nie przeszkadza. Tylko mam nadzieję, że nie trafię na tak poważne dropy animacji, o jakich pisał Koso - tego nie trawię. Podoba mi się design gry, a to dla mnie najważniejsze. Miejsowe niedoróbki nie są problemem.

Gorsze pewnie będą te powtarzające się planety, ale mam nadzieję, że tą wadę przysłoni milion zalet.

@POK - no to mogliby przynajmniej rzucić tekstem, że nie mają ochoty z nami rozmawiać  ;)

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #395 dnia: Listopada 25, 2007, 00:02:15 am »
Czyli np wojakiem nie poużywasz sobie mocy? Właśnie tego oczekiwałem :D

A ze statystykami jak się sprawa ma? Jest podział na siłe, wytrzymałość itp.?
I jeszcze jedno pytanko: jak wygląda sprawa awansu na wyższy poziom? Co można podpakowywać samemu, a co podnosi się automatycznie?

Z góry dzięki :)

Może odpowiedzią na Twoje pytania (klasy, level up) będą te trzy zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2007, 00:04:04 am wysłana przez zielarz »

Leenk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #396 dnia: Listopada 25, 2007, 00:05:01 am »
Mam pytanie. Przyznam że w starego KotoRa pograłem ze dwie godziny i na tym się skończyło - znudziła mnie po prostu ta gra...  :( Czy ME jest pod względem mechaniki gry podobny do KotoRa?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #397 dnia: Listopada 25, 2007, 00:13:35 am »
Nie, sama rozgrywka w dużej mierze to strzelanka z elementami taktycznymi (coś jak GRAW). Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem rozmów to możesz się zanudzić (przynajmniej w mieście ;)).

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #398 dnia: Listopada 25, 2007, 00:16:08 am »
@zielarz - tylko jeden ekran "talentów" ?  :-o

W KOTOR były atrybuty, umiejętności, atuty i moce. Tutaj atrybuty pewnie również są, a jak ma się sprawa atutów - nie rozwijanych stopniowo, a poprostu dodawanych specjalnych umiejętności i mocy - tutaj umiejętności bionicznych?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 25, 2007, 00:19:45 am »
Dodam, że dla ludzi leniwych w naszym dzienniku wpisy można nie tylko przeczytać, ale także wysłuchać (o rasach, broniach, pojazdach, itp.).
Opublikowane: Listopad 25, 2007, 00:16:29
Z każdym nowym poziomem dostaje się kilka punktów. Te punkty to zielone kwadraciki. Za ich pomocą wypełniamy wolne pola. Te zaś mają przypisane co i o ile podnoszą. Niektóre mają przypisane umiejętności (kwadraty z plusami, czy trójkątami).