Załączyłem wczoraj Uncharted, pograłem godzinkę, gra zawiesiła się w siedemnastym rozdziale, reset konsoli. Przeglądam YouTube, zauważam dodatkowy problem - gra wczytuje się dwa razy dłużej, niż na filmikach zamieszczonych przez innych graczy. Zaczynam się zastanawiać i znajduję dodatkowe niedogodności - po załadowaniu Checkpointu tekstury wczytują się ok. 2s (lecz to podobno norma), słychać pracujący napęd w trakcie gry - ciche, regularne "zgrzyty" (może tak ma być, bo poziomy ładują się "w locie"), gra potrafi także czasem zaciąć, lecz to przypadek marginalny.
Inne tytuły nie wykazują problemów z ładowaniem poziomów/wczytywaniem (Wipeout HD i K2), choć nie mam porównania.
Mój model to ps3 slim 250gb, sprzęt ma miesiąc, najnowszy FW (czyli 3.15), Uncharted - płytka nieporysowana - "lustro, igła".
Stąd kieruję pytanie do doświadczonych forumowiczów, czy są powody do niepokoju i powinienem zacząć myśleć nad wymianą sprzętu (ale niby na jakiej podstawie, gdyż pozornie konsola jest w pełni sprawna)?
Spotkałem się z opinią, że to FW miesza co nieco, ale wersja 3.0, a 3.15 już jest w pełni "kompatybilna".
Może jest to egzemplarz konsoli tzw. "refubrished" lub "regenerated". Jeżeli tak, to jak można sprawdzić moje przypuszczenia?