Jakość obrazu PS3 FAT vs SLIM.
Nie wiem, czy temat był tutaj kiedyś poruszany, a w sieci nie udało mi się znaleźć informacji na ten temat.
Mianowicie chodzi oto, że jest różnica w jakości wyświetlanego obrazu pomiędzy wersją FAT a SLIM.
Dokładniej mówiąc chodzi o głębię kolorów, która na slimie jest znacznie większa. Różnica ta przypomina porównania gier na Xboxa i PS3, gdzie wersja na PS3 bardzo często ma wyblakłe kolory.
FAT ma te charakterystyczne "wyblakłe" kolory, z kolei SLIM wyświetla obraz tak jak na Xboxie.
Skutkuje to lepszym kontrastem dla obrazu ze slimki, a tym samym wszystko wygląda zdecydowanie żywiej i zwyczajnie lepiej.
Oczywiście test był robiony na tych samych ustawieniach na obu konsolach.
Kolega zauważył problem przez przypadek u siebie w domu, kiedy przełączał pomiędzy swoją slimką (120 gb), a kuzyna fatem (80 gb).
Przeprowadziliśmy test u mnie(FAT 60 GB) i efekt był ten sam.
Podczas szukania informacji o tym w internecie natrafiłem na taki filmik:
Pomimo, że test ten dotyczy czegoś innego, różnica powinna być widoczna gdy ładuje się informacja o zakazie kopiowania. Z jakiejś przyczyny jednak, nie widać tej różnicy w głębi kolorach.
Może powodem jest oświetlenie, które zaciera te różnica. Nie wiem...
Nie zmienia to faktu, że ja i kolega wiemy co widzieliśmy i bardzo nas to zastanawia.
Fajnie by było, gdyby ktoś jeszcze był w stanie to potwierdzić; a przy okazji - może ktoś wie z czego to wynika?
Informacja ta może się okazać przydatna dla wszystkich tych, którzy zamierzają nabyć PS3, lub się jeszcze wahają, czy pozbyć się swojego FATa.
Jednocześnie daje to do myślenia w przypadku niektórych porównań wersji gier XBOX vs PS3. Bo jak wiemy, z zasady porównania te wykazują różnicę w głębi kolorów, ale są strony gdzie widzimy identyczną jakość obrazu na obu konsolach. Na zmianę albo jednych oskarżano o "nie włączenie" niektórych opcji, albo drugich o manipulację "by dorównać", a może się okazać, że to nic innego jak testy przeprowadzane na różnych wersjach konsol.