Wczoraj pograłem i tak mnie wciągnęło ze już nie zdążyłem nic napisać.
Od razu mówię że pisze tu o pełnej wersji - nie demku, bo tego nie widziałem.
Pierwsza rzecz - NIE MA ŻADNYCH ZĄBKÓW. Jak ktoś je widzi to niech idzie do okulisty.
Szybkie wrażenia:
Poroponuje przejechać się po Quebec'u w deszczu. Zrywa kask (w sensie dosłownym też). Np. wyładowania atmosferyczne tak dają po oczach że przez ułamek sekundy nic nie widać. Wycieraczki zmazują deszcz z szyby tylko tam gdzie przechodzą, do tego słychać jak pracują! Samochody może nie są odwzorowane jak w GT5, ale źle na pewno nie jest. Jak jedzie się w nocy czasami nie widać trasy dopóki nie oświetli się reflektorami. Kibice 3D - nigdzie nie widziałem tak dobrze zrobionych.
Oświetlenie w tej grze to IMO najlepsza rzecz w grafice. Kilka razy zdarzyło mi się że oślepił mnie wyjazd z tunelu w ostre słońce, błysk fleszy jak patrzyłem nie na drogę.
itd. Deska rozdzielcza też jest różnie oświetlana w zależności od zewnętrznego źródła światła.
Prowadzenie fur mniej arcadowe niż w PGR3 i to moim zdaniem na duży plus. Ogólnie bardzo łatwo się prowadzi.
Świetnie oddane uczucie pędu - droga rozmazuje się przy brzegach ekranu. Motorki prowadzi się OKI.
Z ciekawości wziąłem na chwilę pada i pograłem. PORAŻKA. To zupełnie inna gra na kierownicy. NAPRAWDĘ uwierzcie mi. To wydatek tyle co na nową grę a wrażenia z gameplay'a zupełnie inne. Na allegro logitecha (ktorego mam i polecam) można znaleźć za 250 PLN. Bez koła psujecie sobie zabawę, ale to wasza sprawa.
Na kierownicy czuć nie tylko nierówności terenu, ale np. zmianę biegów w niektórych samochodach. Ogólnie feedback jest najlepszy w jaki do tej pory grałem.
Dzwięk jest bardzo dobrze nagrany. Jeździłem tylko jednym z samochodów, które są w grze (BMW M5) i brzmi on bardzo podobnie. A na muzę s...ram bo i tam mam wyłączoną w czasie jazdy.
Po godzinie, dwóch gry, jest zamknięty wyścig, który polega na przejechaniu północnej pętli Nurburgring samochodem wyścigowym z lat 50-tych (chyba MASERATI 250) w śniegu. Bez żadnych wspomagaczy. W ryj śnieg, w niektórych miejscach lekka mgiełka i napinasz 200 Km/h. Lekkimi slajdami przez 9 minut. Poezja.
Ogólnie możliwość pojeżdżenia furami z róznych epok to dodatkowy plus gry (MIURA, stare FERRARI itd.).
Samochody kupuje się w pakietach np. klasyczne amerykańskie, klikasz i masz 7 amerykanów z różnych lat.
Polonizacja zrobiona bardzo dobrze. Przykład: jedziesz za przeciwnikiem i pojawiają się kudoski za: "NA SPONSORA". Dopiero po sekundzie skumałem o co komon.
Dla fanów jazdy furami 10/10, dla reszty też 10. Może nimi zostaną.
Dla mnie największa niespodzianka tego roku. Liczyłem że nic lepszego od FORZY2 długo nie powstanie. Myliłem się. Dla mnie teraz jest tak:
PGR4 - 10
FORZA2 - 9
D.I.R.T - 8
@IRAS - warunki pogodowe zmieniają się podczas jednego wyścigu. Może nie tak diametralnie jak opisałeś ale z: pada - nie pada na pewno.