UPIĘKSZANIE SYSTEMU i INSTALACJA CDROMU w wersji YDLinux 5.02
Na prośbę mojego kumpla Przema i świeżo upieczonego OJCA(sto lat!) zamieszczam informacje “po chłopsku” jak upiększyć nasze środowisko graficzne YDLinux tak aby nie wyglądało tak badziewnie jak przy starcie .tak wygląda mój YDLinux...
http://www.ladujfotke.pl/5875-fotkapulpit.jpg.htmlhttp://www.ladujfotke.pl/5876-PULPIT.jpg.htmlhttp://www.ladujfotke.pl/5877-GG-kadu.jpg.htmlhttp://www.ladujfotke.pl/5694-pulpit1.jpg.htmlNa początek warto zainstalować
YUMEX(inaczej YUMEXTENDER - w tym temacie wyjaśnione jak).
Uruchamiamy GO i wybieramy z prawego marginesu ikonę
-
GRUPY a z niej środowisko graficzne - wybieramy
XFCE...
-na dolnym polu wyświetlą nam się poszczególne części, prawym myszki klikamy i dodajemy każdą do kolejki
Czemu XFCE? To proste... jest to najlżejsze środowisko graficzne (na Ps3 udostepnione mamy
210 RAMu) i pozwala na płynne i przyjemne użytkowanie(na starcie zabiera 70-90 RAMu).
Żadne KDE, żadne GNOME tylko właśnie
XFCE polecam z uwagi na małą ilość RAMu.
Następnie aby mieć na pulpicie różne bajery takie jak zużycie procesora, kalendarz, notatnik, HDD znowu uruchamiamy YUMEX i ściągamy paczki z PLUGINAMI(po angielsku wytłumaczone “co to jest”). Po zainstalowaniu KPM(klikamy prawym myszki)na dolną belke i wybieramy z opcji
-
DODAJ NOWY ELEMENTNa dolnej belce warto umieścić
MENU XFCE(najbardziej instynktownie na pierwszej pozycji) oraz
TASKBAR i zaznaczyć opcje
EXPAND TO FILL SCREEN – w ten sposób nasza belka bardzo upodobni się do tej z WINDOWSA.
Tuż po uruchomieniu pulpit nie jest aktywny(nie ma i nie możemy umieszczać ikon).
Klikamy prawym myszki na pulpit i wybieramy
Uruchom Program...wpisujemy...
nautilusi taadaaa... mamy aktywny pulpit i pojawiają nam się takie ikony jak KOMPUTER, FOLDER DOMOWY itp...
Ok. teraz możemy zabrać się za upiększanie...
Tematy, ikony i inne ściągamy z www... ja polecamhttp://www.xfce-look.org/Po prawej mamy
CONTENT a tam interesujące nas Themes(tematy) lub Icons(icony).
Wybieramy nas interesujące i naciskamy download...
Aby moc je zainstalować musimy być zalogowani
jako ROOT i po ściągnięciu paczki z tematem/ikoną/inne i rozpakowaniu(KPM na paczkę i ROZPAKUJ TUTAJ) folder kopiujemy i umieszczamy w odpowiednim katalogu...
Aby znaleźć te katalogi klikamy na
Komputernastępnie
System plikównastępnie
usrnastępnie
sharei tu mamy katalogi w których mamy umieścić rozpakowane paczki jak
themes(dla tematów) czy
icons(dla ikon).
Zamieszczony tematy/ikony/inne są dostępne zarówno dla GNOME jak XFCE, ja skupie się na tym drugim z wyżej wymienionych przyczyn(ale zmienianie wyglądu w GNOME wygląda bardzo podobnie).
Z
MENU XFCE wybieramy(w USTAWIENIA)
USER INTERFECE SETING(PREFERENCJE INTERFAJSU UŻYTKOWNIKA) i tam dokonujemy wyboru MOTYWÓW(theme) i IKON(icons).
Aby zmienić wygląd okien klikamy na
WINDOWS MENAGER SETING.
I w ten sposób możemy nadać praktycznie dowolny wygląd naszemu YDLinux, może przypominać VISTE, XP, MAC czy co tam chcecie
Poruszę teraz temat wersji YDLinux... Miałem wersje 5.0, testowałem już 6.0 ale pracuje na 5.02.
Wersja 5.0 była bardzo niestabilna... zaś moje doświadczenia z wersje 6.0 uznaje za porażkę. Dwukrotnie instalowałem tą wersje i mimo wielu zaleta jak wersja FIREFOXA 2.0, sprawdzanie błędów i pewnie klika innych które przeoczyłem do głównych wad należą...
Błąd pobierania i instalowania paczek... który wyeliminowałem instalując YUMEXTENDER ale sam program mi nie działał tylko instalator wbudowany w system (DODAJ/USUŃ OPROGRAMOWANIE) i to też z błędami/konfliktami. To jeszcze można przeboleć ale FAKT nie działania DZWIEKU(mimo udanego testu) i wszelkich PLAYERów można uznać śmiało za GIGANTYCZNĄ porażkę.
Nie mam pojęcia czemu komercyjna firma wypuszcza tak wadliwy produkt.
Opcje są trzy...
Liczyć na to że któryś internauta w końcu podzieli się przystępnie wiedzą i wyjaśni jak poprawić samemu te błędy.
Czekać na poprawioną wersje.
Wrócić do wersji 5.02 która posiada jedną główną wadę. Na starcie niemożna korzystać z Cdromu i czytników kart.
Problem Cdromu to kwestia kilku minut...
Klikamy na ikonę
KOMPUTERnastępnie
MEDIAi w tym katalogu tworzymy katalog
CDROM
następnie
za pomocą
MENU XFCEklikamy na program
POPRAWIONY VI(vim)w tym programie wybieramy z górnej belki w kategorii PLIK
OTWÓRZotworzy nam się okno EDYTUJ PLIK i klikamy na
SYSTEM PLIKÓWnastępnie na
ETCi wybieramy plik
FSTABw programie POPRAWIONY VI widzimy ciąg wierszy, na klawiaturze aby edytować wciskamy “a” i na samym końcu tekstu w nowej lini wklejamy za pomocą opcji w górnej belce
EDYCJA –
WKLEJ ten oto wiersz...
/dev/scd0 /media/cdrom auto user,noauto 0 0
z opcji PLIK wybieramy WYJŚCIE Z ZAPISEM i gotowe.
Jak się to robi to z czytnikami kart NIEWIEM(całe szczęście mam czytnik też USB kart).
Kto wie?!Poruszę tu jeszcze jedna ważną kwestie... absurdalnę jest ale to fakt że umnie każda instalacja wygląda torche inaczej... a to nie rozpoznaje polskich znaków a to emule(amule) nie łączy się z jakiś przyczyn z serverem. Wsparcie mozna znaleć na oficjalnym anglojęzycznym FORUM
http://www.yellowdog-board.com/viewforum.php?f=19&sid=1ce57a02e2843cef96e97f151ef41220Zaś jeśli chodzi o polskie strony to po pierwsze zauważyłem że wsparcie jest gówniane z dwóch powodów... braku wiedzy i lenistwa. O ile brak wiedzy mogę zrozumieć... sam niewiele umiem (a jak widać po błedach producentów YDL Linux też przerasta) to LENISTWO jest nie do wybaczenia.
Wiele czasu w internecie gracze poświęcają na teksty w stylu...
“ale ma lipne tekstury”- chyba najpopularniejsze
Rozkminienie YDLinux na ps3 było by naprawdę pożyteczne, zarówno dla tego forum(praktycznie tylko tutaj czegoś można sie dowiedzieć) jak i nas samych. Dość powiedzieć że system z 210RAMu szybciej otwiera PDF niż moje kolegi laptop HP z VISTA, 2GB RAMu i dwurdzeniowym procesorem.
ps. pytania i problemy a już szczególnie debilne komentarze aby nie zaśmiecać proponuje umieszczać w dziale tego forum
LINUX NA PS3 - pochwały mojej cięzkiej pracy to co innego
kwestie do rozwiązaniajak powiekszyć obraz z MPLAYER? jak naprawić błedy z dzwiękiem i YUMEXEM w wersji 6.0?