To i ja cos skrobne:
Gran Turismo 5
Najnowsza odsłona Gran Turismo, to najbardziej rozchwiane GT jakie znam. Z jednej strony ogrom, przywiązanie do detali, motoryzacyjne piękno, z drugiej strony gra straszy niedopracowaniem, momentami szatą graficzną rodem z PS2 w HD. To najbardziej dziwne GT w historii.
Zacznę od plusów:
- Grafika <modele premium, przywiązanie do szczegółów, z technicznego punktu widzenia wiele smaczków i powerochłonnych efektów które przybliżają Nas do rzeczywistości, i pokazują moc tej generacji, zwłaszcza PS3>
- Grywalność
- 1000 samochodów <to co że większość standard, liczy się fizyka ich jazdy i to że są w grze>
- Fizyka
- Ficzery o jakich śniłem od dawna <real timowy cykl doby i real timowe zmienne warunki pogodowe...>
- Virtualny kokpit <widok z kokpitu to jedna z najmocniejszych rzeczy w GT5, można powiedzieć że kokpit żyję>
- do 16 fur na trasie
- AI <w końcu je poprawili, choć jeszcze nie jest idealne>
- Trasy
- Ogrom wszystkiego <encyklopedia motoryzacyjna, szkółki, zawody specjalne, GTTV, Photomode, długo by wymieniać>
- Dźwięk <soundtrack i sample odgłosów silników>
Teraz pora na minusy:
- Grafika <wykonanie niektórych tras i to że jednak oczekuję się coś więcej niż tylko standard cars, problemy z cieniami-to przez real time'owe oświetlenie>
- Dźwięk <nie wszystkie samochody brzmią dobrze>
- Błędy w grze <np. zawsze startujemy w deszczu przy wyborze trasy z zmiennymi warunkami atmosferycznymi etc.>
- Niedopracowanie produktu..ja chce GT5 a nie GT5 beta która ładnieje z kolejnymi patchami
Generalnie to najlepsza ścigałka na konsole póki co, FM4 może to zmienić, ale czy się uda, dowiemy się tej jesieni. PD obiecało że będzie GT5 łatać i ulepszać, trzymamy za słowo, czekam na jakieś konkretne DLC(więcej tras, samochodów Premium, dodatków do gry, wyeliminowanie błędów graficznych) lub GT6 jeszcze na PS3.
OCENA: 9-