U mnie z kolei weszły klasyki w oryginale. Udało mi się kupić całkiem zadbaną PS3 Slim, na pierwszy ogień poszły
Metal Gear Solid 4 i
GTA IV.
Wcześniej próbowałem swoich sił w emulacji, jednak nie jest to rozwiązanie wystarczająco stabilne na moim PC.
Zaskakująco, gry na żywo nie wyglądają tak źle jak to wygląda na YT. Oczy przywykają do niskiej rozdzielczości, na szczęście dwie wspomniane gry mają też chyba niezły AA i nie ma tragedii z ząbkami. Jeśli odpali się dodatkowo konsolę w trybie 1080i, wszystko jeszcze bardziej się wygładza, niestety mój telewizor ewidentnie ma problem z usuwaniem przeplotu i w tym trybie mam spory input lag ale całościowo rozdzielczość natywna jest tak mocno rozciągnięta na TV 4k, że wiele niedostatków gdzieś po drodze ginie.

Gry wchodzą znakomicie, grałem w nie jako młodzieniaszek, mało co z tego pamiętam więc jest to dla mnie całkiem świeży experience.
Zrobiłem też Jailbreak konsoli, tutaj niestety jest to ciekawostka bardziej niż praktyczne rozwiązanie. Większość hombrew i pluginów działa tylko w XMB, oprócz oczywistych możliwości *backupowych jest kilka apek użytkowych - do edycji sejwów, czitów, kontroli hardware, robienie screenshotów itp, ale wszystko jest mega niestabilne, konsola wisi co 15 minut i chyba nie chce mi się w to bawić.
Na plus, dowiedziałem się, że konsola którą kupiłem ma niecałe 1000h przebiegu i chyba całkiem niezłe temperatury na Cell i RSX, więc chyba trochę jeszcze posłuży