Po zagraniu w demo mam mieszane uczucia
Grafika bardzo dobra, tylko twarze wyglądają plastikowo i jakoś takie dziwne miny robią (w Fifie 2006 WC twarze wyglądały znacznie lepiej i bardzo realistycznie, nie wiem po co w 07 i 08 je zmieniali
).
Piłkarze poruszają się znacznie wolniej niż w poprzedniej odsłonie. Ogólnie cała gra jest mniej arcadowa i traci trochę na dynamice. Ma na to wpływ także wysoki poziom trudności (podobno początkujący
). Po ok kilkunastu połówkach (nie tych o których myślicie
) nie strzeliłem jeszcze gola. Bardzo trudno przebić się przez linię obrony.
Trzeba przyznać, że liczba wszelkich ustawień znacznie się powiększyła (można ustawiać indywidualne krycie, grzebać w formacjach, sporo tego).
Słynna kamera Pro (Gwiazda w wersji PL) jest bardzo efektowna, ale nie da się specjalnie na niej grać, moim zdaniem. Chyba, że sterowalibyśmy tylko jednym zawodnikiem (wtedy byłaby jak najbardziej wskazana).
W sumie to bardzo trudno ocenić nową Fifę po tym demie. Składają się na to dwie rzeczy: po pierwsze jest tylko jedna połowa, a po drugie trwa ona tylko 4 min, co w połączeniu z dosyć wolną rozgrywką bardzo ogranicza nasze możliwości. Moim zdaniem optymalna liczba to 8 min na połowę.
Moje podsumowanie dema:
+ kamera pro
+ bardzo duża liczba różnych ustawień
+ duży realizm
+ mnóstwo trików
+ ładna grafika
+ niezła muza w menu
- prędkość piłkarzy
- plastikowe, powykręcane twarze
- czas trwania meczu (dotyczy tylko dema)
Do plusów należy dodać jeszcze pełne licencjonowane składy, polską ligę i w pełni spolszczoną wersję językową.
Sam nie wiem co myśleć o tegorocznej edycji Fify. Demo wersji 07 od razu mi się spodobało, a do tej nadal nie mogę się przyzwyczaić. Zakładam jednak, że to wina strasznie krótkiego czasu trwania meczu.
Ps. W demie na X360 jest możliwość wyboru polskiego języka
(tylko napisy).