zmyśliłeś treść artykułu który
Ciekawe gdzie zmyśliłem?
Statystycznie ludzie co wejdą na stronę TVN przeczytają tylko to:
i to im utkwi w pamięci. Teraz mi powiedz, najmniej wykształcony to jest osoba która skończyła studia, liceum/technikum, gimnazjum czy podstawówkę? A no tak - napisałem o średniej dwa doktoraty dla elektoratu PO - masz rację zmyśliłem to, przepraszam
Pewnie zrobiłem co niektórym mętlik w głowie tym zdaniem i ktoś na poważnie jeszcze pomyśli, że wyborcy PO mają dwa doktoraty. Mogłem trochę więcej dopisać np. "dwa doktoraty, po jednym z Harvardu i Berkeley".
Nie, dane te nie są zmyślone - wystarczy że spytam odpowiednią, wyselekcjonowaną grupę osób i wyjdzie tak jak chce osoba zamawiająca sondaż. Do tego jeszcze wymyślając chwytliwy tytuł.
Chyba, że wątpisz w to, że wykształcenie determinuje wybory polityczne w stopniu istotnym statycznie? Wtedy nie mamy o czym rozmawiać, bo to jest niezaprzeczalny fakt. Jeśli chcesz poszukam specjalnie dla Ciebie baz danych kilkudziesięciu-kilkuset tysięcy Polaków, gdzie sam zbadasz sobie tą zależność na przestrzeni lat. Tylko po co tak wymyślać bzdury i oburzać się własnymi wymysłami?
Pewnie (a raczej na 99,9%) jest istotnie statystyczne, ale co z tego? Niezależna.pl walnie sobie sondaż wśród swojej redakcji i wyjdzie im, że wykształceni głosowali za pisem. Tutaj nie chodzi o sam fakt przeprowadzenia badania, tylko o wyeksponowania tej cudownej informacji, z której wynika "najgłupsi głosowali na PIS, najmądrzejsi na PO".