art. 194 ust. 1 Konstytucji RP
Art. 194.
Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów, wybieranych indywidualnie przez Sejm na 9 lat spośród osób wyróżniających się wiedzą prawniczą. Ponowny wybór do składu Trybunału jest niedopuszczalny.
Trybunał składa się z 15 sędziów i składał się z 15 sędziów, kiedy PO próbowało wcisnąć do niego swoje marionetki. PO chciało złamać Konstytucję?
Nawet w tej chwili jest 12 sędziów TK i gdyby Duda przyjął ślubowanie peowskich kukiełek, to sędziów byłoby za dużo. Czy jeśli PiS ustawi teraz sędziów TK na kolejne pięć kadencji, to będziesz oczekiwał od następnych ekip rządzących, że będą tego wyboru przestrzegać?
art. 21 ustawy o TK
Art. 21
1. Osoba wybrana na stanowisko sędziego Trybunału składa wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ślubowanie następującej treści:
„Uroczyście ślubuję, że pełniąc powierzone mi obowiązki sędziego Trybunału Konstytucyjnego będę wiernie służyć Narodowi i stać na straży Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, czyniąc to bezstronnie, według mego sumienia i z najwyższą starannością, oraz strzegąc godności sprawowanego urzędu.”.
Ślubowanie może być złożone z dodaniem zdania „Tak mi dopomóż Bóg.”.
2. Odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału.
A tutaj z kolei pięknie wykazałeś, że kukiełki póki co są osobami wybranymi na stanowiska sędziów TK a nie sędziami TK. Właściwie już nawet nie są wybrani, bo sejm cofnął tamtą decyzję przy pomocy uchwały i miał do tego prawo, bo nie ma paragrafu, który by tego zabraniał. Słabiutko panie prawnik, oj słabiutko.
Jest ustawa trzeba ją stosować, jakoś nikt z pisu nie zgłosił ustawy do TK, tak to powinno działać a nie wymyślać ustawę niezgodną z prawem. Ewidentnie ze swojej nazwy powinni wywalić słowo "prawo".
Ustawę można zmieniać.
Odbijmy piłeczkę, czy prezydent może odmówić ślubowania.
Ja Ci podałem paragrafy, teraz Twoja kolej.
Obowiązki Prezydenta są jasno określone, a skoro nie ma przepisu, który nakłada na niego obowiązek przyjęcia ślubowania czy też zabrania mu nieprzyjęcia ślubowania, to chyba trudno mówić, że Duda czegoś nie może.
Na twój paragraf wkleiłem ci analizę Biura Analiz Sejmowych, która ten paragraf rozkłada na łopatki.