a propo zmian w VAT w budowlance to chwała pisowni, już nie muszę biegać z vatem, jedynie moja faktura będzie z vatem tylko wtedy jak będę głównym wykonawcą, przecież te nowe przepisy proste jak drut, trzeba mieć na prawdę sporo złej woli żeby to krytykować. Tak jak pisałem wcześniej dla mnie duże uproszczenie
Z perspektywy twojej działalności może i tak. Nie chodzi o sam przepis, a samą kwalifikację i niejasności z tym związane. Jak jesteś małym podwykonawcą robiącym tylko określoną robotę to może, ale tak jak napisałem trzeba ogarnąć, a nie każdy mały przedsiębiorca, który ima się różnej roboty i jego księgowa będą wiedzieli jak zakwalifikować swoje usługi wobec GW, także uświadamianie w dużej roli spada na pierwszą linię kontaktu z GW, czyli kierownika budowy/kontraktu dokładając mu roboty, od której nie do końca jest, do tego piszę z perspektywy GW o szerokim zakresie działalności, gdzie ciężko nieraz zakwalifikować wg Załącznika 14 do ustawy czy podwykonawca winien rozliczać się z danej faktury z vatem czy nie i cały ten obowiązek za ewentualne niedopatrzenia spada na GW, który podatek rozlicza zawsze w stosunku do Zamawiającego/Inwestora, czyli to GW buja się z ewentualnymi niedopatrzeniami i karami. Nie twierdzę, że to złe rozwiązanie, bo ma za zadanie z perspektywy Państwa uszczelnić i poprawić ściągalność podatku VAT, zdejmując gro obowiązków z urzędników, ale obecnie dokłada roboty właśnie dla GW i nie jest klarowny, bo niejednokrotnie wchodząc w szczegóły polega bardziej interpretacji, niż zero-jedynkowemu określeniu (typu np. konkretnych usług serwisowych świadczonych podczas gwarancji, dzielenia dostaw i montaży jednego zakresu, bo przykładowo załącznik mówi: "Roboty związane z wykonywaniem pozostałych specjalistycznych robót budowlanych", etc.).