Hmm w sumie to co teraz zrobie jest troche niepoprawne, ale mimo to... co mi tam...
Przeszedlem ostatnio TR:Anniversary i TR:Legend i sie z Wami podziele swoja opinia, ale wlasnie w tym temacie a nie dwoch odpowiednich.
TR:Anniversary
Super sprawa, cos wiecej niz remake pierwszego Tomb Raidera. Sporo pozmieniali, gameplay jest bardzo rozbudowany, historia lepiej nakreslona (chociaz nie oszukujmy sie, w Tomb Raiderach mamy do czynienia z popluczynami) i gra ogolnie jest gitara. Duzo elementow platformowych, skakania, zagadek. Wszystko zrealizowane bardzo pomyslowo i ogolnie jest kupa zabawy w oldschool'owym klimacie. Bardzo dobrze sie bawilem. Moja ocena to 8/10
TR:Legend
Znowu super gra. Zaskoczylo mnie, ze jest tak fajnie. Najnowsza czesc przygod Lary rozni sie od odnowionej pierwszej czesci. Dla mnie najwieksza zaleta Legend wzgledem Anniversary jest muzyka. O ile w remake'u muza jest niezapadajaca w ucho i nie przycia - ot taki standardzik, tak w TR:Legend naprawde pare razy sie bardzo pozytywnie zdziwilem gdy w odpowiednim momencie potrafil wejsc jakis klimatyczny kawalek (np pierwszy level na motorze). Nie jest to poziom Metali czy Finali ale cos jest na rzeczy. Na plus zaliczam rowniez lepsza fabule (chociaz wciaz sa to niziny). Poza tym Legend wyroznia sie jeszcze mniejsza iloscia zagadek oraz znacznie wieksza iloscia strzelania. Mniejsza ilosc zagadek to minus bez watpienia (chociaz te w Legend wydawaly mi sie trudniejsze niz w Anniversary) natomiast wiecej strzelania traktuje bez emocji, ma to swoje plusy i minusy. Strzelanie w TR jakie jest kazdy wie, nie jest to przyjemnosc na poziomie Girsow czy CoD4. Walki napewno byly trudniejsze w TR:A niz w Legend. Moja ocena 8/10 - plusy za lepsza muzyke i klimat (bo dla mnie jedno z drugim ma bardzo wiele wspolnego). Minus za mniej zagadek.
Krotko mowiac seria Tomb Raider ostatnimi czasy wielce sie poprawila. TR:Underworld bez watpienia jest dla mnie pozycja obowiazkowa. Bardzo dobrze sie dzieje z Lara, kto wie, moze nawet sie doczekam odswiezenia mojej ulubionej czesci - TR2. Co sie zas tyczy screenow z TR:U to dla mnie wygladaja swietnie, bardzo mi sie podoba co widze