HEHE;)
z wypalaniem to sa stare plotki z tego co czytalem. dzisiejsze plazmy sa 4_5 generacji i powinny starczyc na dluzej niz zwykly tv z tego co wiem.
Srednio grajaca plazma 8 godzin dziennie powinna starczyc na 20 lat dobrego grania.Byla tez plotka ze plazma wygasza ekran w miejscu gdzie sa statyczne pixele (no znaczki TVN czy TVP na ekranie) ale czytalem ze obecne plazmy by tak sie stalo musialyby bez przerwy chodzic kilka miesiecy z takim samym programem (nie przerywanym reklamami) co jest oczywiscie niemozliwe.
Jesli chodzi o dynamiczne gry to wlasnie tu plazma ma przewage nad lcd bo nie ma efektu smuzenia. Poza tym jest wiekszy kontrast i lepsze kolorki.
A z tym zapalaniem to nie bede tego komentowal.
Ale ostatnio czytalem w neo+ ze ponoc patch sciagniety do quake4 na x360 psuje wyswietlacze w trybie panoramicznym i tez sie usmialem równie glosno.
ps_zauwazylem ze miedzy plazma a lcd jest taka sama sytuacja jak miedzy x360 a ps3 (zaraz sa ludzie co wydali pare tysi na tv i gadaja ze te drugie sie nienadaje i jest gorsze itd
LCD wypiera plazme tylko dlatego ze to technologia tansza.
natomiast majac 20 tys w kieszeni i idac do dobrego sklepu z porzadnymi fachowcami zawsze bys wyniosl plazme najnowszej generacji a nie LCD.
sa drogie to fakt. ale maja o wiele lepszy obraz w naszej analogowej tv. i ta czern w X360 na HD
ja nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na tv. moj kolega kupil niedawno 42 philipsa takze plazme.szukal tv 2 miesiace. i przed zakupem przyznal mi racje.
ale prawa rynku sa nieuniknione i lcd wypiera plazme. i nie oszukujmy sie ze za jakis czas obraz bedzie prawie identyczny.
pozatym jest zasada ze plazmy to min 37-42 cale.
wiec jak chcesz kupic menijszy odbiornik to nie masz wyjscia kupujesz LCD. jak wiekszy i masz 8K bierzesz LCD
jak masz 12-15 to mozna sie pokusic o plazme
a jak 45ttys to 65 cali plazme Panasonica. wlaczalem na tym sprzecie
pgr3 w 720p. szok!!
moja 50' to maly monitotek przy tym ha
jeszcze jedno. wiem wiem ze na forach czesto ludzie pisza ze lcd lepsze itd. z pkt widzenia ekonomicznego tak. i np jakbym kupowal tv do sypialni to tylko 26/32 na LCDku, ale do kina domowego i do konsoli plazme i nie zaluje. a uwierzcie mi ze chodzi o kwestie finansowe ani oszczednosci. jak cos brac to ma byc dobre