Przechodzę drugi raz KC ale już wersja Royal. Staram się zrobić wszystko co się da, a zwłaszcza zawalone przy pierwszym przejściu zadania. Pierwsze przejście KC miałem 111h a teraz miałem 80h dopiero przy walce z Bosem w kościele w Przybysławicach. Co ciekawe mam tak dopakowana postać, że zadanie "Gniazdo żmij" czyli sabotaż w Przybysławicach to wykonałem wybijając wszystkich z tego obozu
Szkoda, że gra nie brała tego pod uwagę gdy miałem zdać relację Radzikowi (np. jakieś osiągnięcie fajne czy coś). A sama walka z Boss'em czyli Konusem trwała chyba 5 sekund... Dostał dwa razy z miecza i walka zakończyła się.
Z ciekawostek, które mnie zastanawiają to przy pierwszym przejściu gry, w zadaniu ze starym rycerzem Ulrykiem miałem z nim walkę. Teraz gdy uciekł mi na koniu do karczmy to była zwyczajna rozmowa, a walki nie było. Dziwne. Zadanie oczywiście ukończone, nawet pod koniec w kopalni podczas rozmowy z Ulrykiem na temat "oddania" mi poszukiwanej osoby miałem w opcji dialogowej "już raz Cię pokonałem w walce"
A walki żadnej nie było.
Piękna gra, pierwsze przejście było wspaniałym doznaniem, a drugi raz gra jeszcze bardziej zaskakuje gdy sobie z nią eksperymentujemy.
Pewnie za jak ukończę to po dłuższej przewie będę chciał zacząć grę na poziomie HARD.
Za pierwszym razem gdy przechodziłem grę miałem spore braki w Skill Book'ach, teraz brakuje mi już tylko dwóch książek:
Who Needs a Key? II - to podobno "fabryczny" BUG i nie da się jej zebrać.
Silence is Golden and Other Myths III - to jest zagadka a internet milczy... Podobno był w skrzyni w pokoju Skryby w Ratajach, ale ja tam nic nie znalazłem... Może BUG bo pierwsze podejście gry niektóre książki także nie były do zdobycia tam gdzie trzeba...
Dodatki w wersji ROYAL robią robotę. Szkoda, że wcześniej jak grałem to nie kupiłem tych DLC. Ale może i dobrze bo drugie przejście jest jeszcze fajniejsze.
Niesamowity jest dodatek "A Woman's Lot" (Dola Kobiety), która zawiera w sobie dwa duże questy - jeden związany z Teresą a drugi z Johanką.
Zadania z Teresą może są nieco nudnawe, ale dzieją się w przed, w trakcie jak i nieco po ataku na Skalicę i jest to zarypiste uzupełnienie tych wydarzeń.
Natomiast zadanie z Johanką czyli "Matka Boska Sazawska" to dla mnie rewelacja i niesamowicie poruszające zadanie.. Niestety miałem po przejściu złe zakończenie, a druga próba neutralne zakończenie - oba są dosyć smutne i chyba zacznę od nowa aby uzyskać dobre.
Wielka szkoda, że nie ma jakiejś łaty na nowa generację - jedynie chyba loadingi są szybsze? Ja kupiłem znowu ONE X specjalnie aby ograć drugi raz KC z DLC.