1. W dzisiejszych czasach, inwestowanie w PC tylko dla gier jest co najmniej nierozsądne. Twórcy porzucają PieCe i skupiają na konsolach. Konsolę kupujesz raz na kilka dobrych lat, i nie musisz się martwić o uciążliwe upgrage'y sprzętu, ani o to, że gra będzie Ci "skakać"
Poza tym, granie na konsoli sprawia większą radochę, niż garbienie się nad monitorem.
2. Pisząc X-box masz pewnie na myśli 360-tkę. Ja bym się nie spieszył na Twoim miejscu. Lepiej poczekać spokojnie, na to co pokaże PS3 w najbliższych miesiącach, jakie zapowiedzi będą na nią, i dopiero później zdecydować. X360 kosztuje coś 1200 zł za wersję Core (bez HDD, więc trzeba liczyć się z kupnem karty pamięci ok. 130 zł) i 1500 zł za Premium. PS3 pewnie na starcie będzie stało za ok.2000zł za wersję 20GB, i 2500 zł za wersję 60 GB. Ale lepiej poczekać, dozbierać funduszy i kupić konsolę, na której są bardziej interesujące Cię gry, a nie rzucać się na Xbox'a tylko dlatego, że jest tańszy (choć gry też ma w porządku, ale nie uświadczysz na nim takich perełek jak MGS,DMC,FinalFantasy,Tekken i wielu innych - ale, co kto lubi). Jeżeli chcesz grać, ja bym Ci proponował zakup PS2 w tym momencie, na którym jest multum świetnych tytułów, a z zakupem next-gena wstrzymałbym się przynajmniej do przyszłego roku - ceny spadną, sytuacja się wyklaruje (taki jest też mój plan
).
3.
3. Nie wiadomo jaka bedzie ostateczna cena PS3 w polsce...wiec trudno okreslic
4. Sportowych, i przygodowych, ma pełno PS2 ze starszych konsol. Yakuza ma opinię duchowego spadkobiercy po Shenmue, ale to nie moja opinia, bo nie miałem z żadną z tych gier kontaktu.