Autor Wątek: lektury szkolne  (Przeczytany 12331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eNdryu

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 0
lektury szkolne
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 04, 2005, 14:31:55 pm »
Cytat: "<Aras>"
ja bym sobie rzyczył zeby do lektur obowiązkowych dodano "kod leonardo da Vinci" ludzie to się czyta! takiego political-fiction (bo to raczej  prawda w całości nie jest) nie powstydziłby sie Kojima ani inny Clancy!
a wy co byście dodali??

przyznam ze "kod..." stal sie bestsellerem ale jesli chodzi o jakosc to czytalem lepsze ksiazki tego typu - poczytaj toma clancy. Kod po prostu uderzyl teraz w dobry temat, w ogole brown wszedl z dobrym tematem ,czyli najazdy na kosciol - to ostatnio modne .
People are strange when you're a stranger
Faces look ugly when you're alone
Women seem wicked when you're unwanted
Streets are uneven when you're down

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 1
  • Gdzie jest Dickinson?!
lektury szkolne
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 04, 2005, 15:17:32 pm »
Cytat: "Splender"
i naturalnie Mickiewicza ("Pan Tadeusz" to 10000 wersow idealnym trzynastozgloskowcem rymowanym - respect, niech ktorys z malkontentow choc 10 sprobuje napisac...)

Wiesz Splender, ja nie neguję tego, że Mickiewicz pisał dzieła wybitne (pod względem technicznym, "Dziady" są rewelacyjną opowieścią z elementami grozy), ale nie każdy musi być zaraz jego fanem. Można go cenić i jednocześnie nienawidzić. Jak ja np. Przerabiałem go w podstawówce, w gimnazjum, w LO - starczy.
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

misfit

• Pionier
  • *
lektury szkolne
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 04, 2005, 21:03:51 pm »
Jeśli brać pod uwagę sosunek przekaz/objętość najwybitniejsza jest Kamizelka. Poteżne przesłąnie moralne na kilku stronicach. 'Lalka', 'Buszujący w zbożu' - też ciekawie wypełniły czas "wolny". A "Kod Leonarda da Vinci" nie nadaje się na lekturę szkolną z prostej przyczyny. Program nauczania nie obejmuje książek pozbawionych należytej metaforyczności :).
i don't even trust the man in the mirror

Splender

• Towarzysz
  • shiny
lektury szkolne
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 04, 2005, 21:19:32 pm »
Cytat: "McJohn"
i naturalnie Mickiewicza ("Pan Tadeusz" to 10000 wersow idealnym trzynastozgloskowcem rymowanym - respect, niech ktorys z malkontentow choc 10 sprobuje napisac...)

Wiesz Splender, ja nie neguję tego, że Mickiewicz pisał dzieła wybitne (pod względem technicznym, "Dziady" są rewelacyjną opowieścią z elementami grozy), ale nie każdy musi być zaraz jego fanem. Można go cenić i jednocześnie nienawidzić. Jak ja np. Przerabiałem go w podstawówce, w gimnazjum, w LO - starczy.

wielbic oczywiscie tego nie trzeba, ale szanowac - jak najbardziej :) w koncu w przypadku tadeusza dokonal rzeczy zaiste nieprawdopodobnej :)
"Who's the more foolish, the fool, or the fool who follows him?" - Obi-Wan Kenobi

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
lektury szkolne
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 04, 2005, 21:23:54 pm »
Z lektur jescze przypadl mi do gustu "Latarnik" i "Antygona". Z jednego powodu- sa krotki i latwo sie je czyta :)

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 04, 2005, 22:14:59 pm »
Ci grecy lubili tragedie, vide końcówka Antygony... przez cały czas gadania a na końcu 3 trupy :twisted:

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 1
  • Gdzie jest Dickinson?!
lektury szkolne
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 05, 2005, 14:34:21 pm »
wielbic oczywiscie tego nie trzeba, ale szanowac - jak najbardziej Smile w koncu w przypadku tadeusza dokonal rzeczy zaiste nieprawdopodobnej

Hehe, powinieneś się zapoznać z moją polonistką - jakbyś powiedział, że lubisz Mickiewicza, z miejsca postawiłaby ci...piątkę. :mrgreen: Pokrewne dusze.
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

kafei

• Obywatel
  • **
lektury szkolne
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 05, 2005, 15:37:28 pm »
Mnie najbardziej spodobał się "Folwark Zwierzęcy". Niestety mimo, że był w planie nie przerabialiśmy go na lekcji :x  Polecam wszystkim również film i kreskówkę pod tym samym tytułem. Natomiast niedobrze mi się robi na widok tej całej literatury obozowej. Ile można pisać o piecach, mydle, trupach i karuzelach :?  Poza tym "Krzyżacy" i inne potopy. Litości! Denne, nudne i głupie.

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 05, 2005, 16:30:21 pm »
pPrzpyomniała mi się jedna, fajna lektura z podstawówki - 'O psie, który jeździł koleją'. Nie pamiętam już jak szedł dokładnie ten tytuł, ale coś koło tego, bardzo ciekawa książeczka :P

lewik

• Człowiek dobrej roboty
lektury szkolne
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 05, 2005, 22:21:01 pm »
wielbic oczywiscie tego nie trzeba, ale szanowac - jak najbardziej Smile w koncu w przypadku tadeusza dokonal rzeczy zaiste nieprawdopodobnej

Hehe, powinieneś się zapoznać z moją polonistką - jakbyś powiedział, że lubisz Mickiewicza, z miejsca postawiłaby ci...piątkę. :mrgreen: Pokrewne dusze.

Ja mojej zazawsze mowilem, ze to grafoman, a ustna mature zdalem na 6.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
lektury szkolne
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 05, 2005, 22:27:20 pm »
6 ? o_O   ,chyba musiales niezle wkuwać  :roll:  .

Lektur  jakos szczegolnie milo nie wspominam .Byc moze przez troche <tutaj prosze uzyc niezencuralnego wyrazu> nauczycielke .W klasie maturalnej  to nie przypominam zajęc gdzie bysmy nie ogladali jakies ekranizacji słynnych dzieł literackich . Ale maturke sie zdało 8)
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Casper

• Człowiek dobrej roboty
  • I love secret agents
lektury szkolne
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 05, 2005, 22:30:04 pm »
Ja cały romantyzm staram się omijać szerokim łukiem. Mam kilkanaście lektur na jedno półrocze, i na razie przeczytałem może z 30 procent tych przerobionych. Problem w tym, że moja polonista po każdej lekturze robi sparwdzian ze znajmości treści "na zaliczenie" (przeczytaleś - zaliczone, nie przeczytałeś - but ;)), ale na razie obyło się jakoś bez niedostatecznych.

lewik

• Człowiek dobrej roboty
lektury szkolne
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 05, 2005, 22:47:50 pm »
Cytat: "jay jay"
6 ? o_O   ,chyba musiales niezle wkuwać  :roll:  .

Lektur  jakos szczegolnie milo nie wspominam .Byc moze przez troche <tutaj prosze uzyc niezencuralnego wyrazu> nauczycielke .W klasie maturalnej  to nie przypominam zajęc gdzie bysmy nie ogladali jakies ekranizacji słynnych dzieł literackich . Ale maturke sie zdało 8)

Niespecjalnie. Na dobre pytania trafilem.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 05, 2005, 22:50:06 pm »
ja ustna tylko na 5....wiem slaby jestem, a najlepsze jest to ze przez cala szkole srednia przeczytalem tylko JEDNA lekture..."mendel Gdanski"  :lol:  :lol:

Mikes

• Łajka
  • Ej.
lektury szkolne
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 05, 2005, 23:06:24 pm »
Cytat: "Ibra"
pPrzpyomniała mi się jedna, fajna lektura z podstawówki - 'O psie, który jeździł koleją'. Nie pamiętam już jak szedł dokładnie ten tytuł, ale coś koło tego, bardzo ciekawa książeczka Razz

no, no tylko smutna lekko :cry:
a my teraz wzięliśmy "mity" jest jakaś tam książka z opisami tych mitów..
mieliśmy się wcielić w niego i opisać jego(swoje?) życie. Co ciekawe dostałem.. 6! Mówiła że mam dobre pióro i zalążki na dziennikarza :P

[Casper: "Mówiła"? Ale kto mówił? Jako dobry dziennikarz, nie powinieneś zostawiać nam pola do domysłów ;).]

Splender

• Towarzysz
  • shiny
lektury szkolne
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 06, 2005, 01:16:56 am »
Cytat: "lewik"

ja porownywalem go z filmem, ktory zjechalem doszczetnie....efekt - 20/20 z ustnej :)
"Who's the more foolish, the fool, or the fool who follows him?" - Obi-Wan Kenobi

Don

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 06, 2005, 12:38:53 pm »
Cytat: "lewik"

Ustnie zdawałeś - znaczy się oralnie :?: :lol:

lewik

• Człowiek dobrej roboty
lektury szkolne
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 06, 2005, 15:52:19 pm »
Chcialbym, jak ci juz wspominalem to urodziwa kobieta byla :). Pisemna tez, ale to tylko na 5:), a ze w 3 klasie lo. nie mialem tak urodziwej i madrej co tu duzo gadac polonistki to mialem tylko 3 na koniec i mi zwolnienie z ustnaej nie przyslugiwalo;).