Autor Wątek: lektury szkolne  (Przeczytany 12332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aras

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Hige!
lektury szkolne
« dnia: Grudnia 02, 2005, 17:32:11 pm »
ema! temat znany dobrze nam wszystkim... piszcie ogólnie co o nich myślicie, jaka wam najmniej przypasiła a jaka najbardziej itp...

ja od siebie dodam że przymuszanie kogos do czytania książek nawet tych najlepszych nie powinno mieć miejsca...bo wtedy z arcydzieła wychodzi shit ("Pan Tadeusz" to dla mnie najmniej zrozumiała "ważna" książka i wali mnie to że jest naszą epopeją! shit i tyle!)
Pokaż mi jak spamisz, a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
lektury szkolne
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:36:50 pm »
Najlepsze lektury jakie do tej pory przeczytalem to 'Dziady' czesc 3 oraz 'Maly Ksiaze'(naprawde lubie ta ksiazke, czytalem ja chyba z 5 razy. Tresc jej przekazuje naprawde wazne przeslanie).
Fryty tyty dotknij pyty

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
lektury szkolne
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:48:55 pm »
Cytat: "szafa"
Najlepsze lektury jakie do tej pory przeczytalem to 'Dziady' czesc 3

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MIIIICKIEWIIIIIIIIIIIIIIICZ!!!!!!! <okrzyk rozpaczy. Słychać odgłos tłuczonego szkła. McJohn wyskakuje przez okno>

Dopadł mnie nawet tutaj...Nienawidzę gościa. Nienawidzę szczerze i prawdziwie. Dwa miesiące na samego Mickiewicza poświęciłem. Przerobiłem i "Pana Tadeusza" i "Dziady", analizowane kawałek po kawałku....Jezu! :shock:  Mdło mi się na samą myśl robi o nim.

Ulubione? Narazie - "Jądro Ciemności" Conrada. I to zdecydowanie. Choć krótka, wracam do niej w tym roku po raz kolejny. :) "Faust" też może być fajny - czytam teraz, ale z własnej woli. W programie mieliśmy "Cierpienia...", ktore niezbyt przypadły mi do gustu.
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

selene

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:54:28 pm »
Zdecydowanie "Mały Książe", "Faust" i "Zbrodnia i Kara"

Desser

• Pawka Morozow
  • Demons don't wear white
lektury szkolne
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:56:06 pm »
Ta, tez bierzemy Pana Tadeusza teraz, zmusilem sie i przeczytalem to za 4 posiedzeniami :) Nie jest wg mnie jakas wybitna ksiazka, ot tak przeczytalem bez emocji... choc sieczka z Moskalami byla niezla ;] Lepsza byla 3 czesc Dziadow imo.
Najlepsza lektura jaka do tej pory przeczytalem bylo Quo Vadis, naprawde dobra akcja, ciekawe postacie... Najbardziej mi nie podeszlo cos, co sie zwie 'Stary czlowiek i morze', autentycznie zasnalem nad ksiazka xD

dcf

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 0
lektury szkolne
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:56:48 pm »
Mi się podobali "Krzyżacy".
Natomiast "Mały książe" hm...jakieś takie prościutkie,a wszystkimi tymi "pięknymi przyjaźniami" już wymiotuję.
Zapomniał bym o "Panu Tadeuszu", nie przeczytałem na termin i jakoś mam do tej pory uraz.

Jarek

• Towarzysz
lektury szkolne
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2005, 17:58:27 pm »
Dzieci z Bullerbyn były fajne... Teraz muszę czytać romea i juliette, a potem drugi raz przerabiamy Pana Tadzia ( nudy, nudy!!@!)

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
lektury szkolne
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:01:34 pm »
janko muzykant

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
lektury szkolne
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:13:40 pm »
Cytat: "selene"
Zdecydowanie "Mały Książe", "Faust" i "Zbrodnia i Kara"

O, jeszcze "Zbrodnia i Kara" bardzo mi się podobała.  :)

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
lektury szkolne
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:15:46 pm »
Cytat: "Jarek"
Dzieci z Bullerbyn były fajne... Teraz muszę czytać romea i juliette

Obie te lektury bardzo mi sie podobaly :)
A najmniej "Krzyzacy" albo "Pan Tadeusz".
EDIT: To ulubionych dopisuje jeszcze "kamienie na szaniec" i inne lektury z czasów podstawowki :)

Wielki90

• Przodownik pracy
lektury szkolne
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:23:06 pm »
Ja lubie czytac ksiazki, ale lektur nie trawie. Podobalo mi sie tylko kilka lektor np. Kamienie na Saniec, a dalej to najczesciej musze czytac jakis szit.
PSN: CooliG

Don

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:35:12 pm »
Z lektur o dziwo trawiłem "Lalkę" (nawet bardzo), a także kilka innych ("Stary Człowiek i Morze", "Inny Świat", ) natomist kompletnym shitem IMHO są:
- "Dziady"
- "Quo Vadis"
- "Krzyżacy"
- "Potop"
- "Ludzie Bezdomni"
- "Przedwiośnie"
- "Ferdydurke"
- "Początek"
- i wiele, wiele innych...

Naturalnie książki to wspaniała sprawa i jest wiele wartościowych pozycji. Niestety program szkolny jaki jest, każdy widzi...

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:49:55 pm »
Taaa... Kamienie na Szaniec są fajne. Lubię też Dziady 2

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
lektury szkolne
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2005, 19:06:07 pm »
Na początku czytałem lektury ale pózniej już tylko ich streszczenia; nie przeszkodziło mi to jednak w zdaniu pomyślnie matury(5); fajne było kombinowanie na lekcjach, gdy się nie znało treści danej lektury a trzeba było coś powiedzieć na jej temat :)

Tak więc wszyscy młodzi nie bierzcie ze mnie przykładu i czytajcie lektury :wink:

Wielki90

• Przodownik pracy
lektury szkolne
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 02, 2005, 20:28:36 pm »
Stary czlowiek i morze wlasnie przerabiamy, ale jakos nie moge jej zalatwic choc (z tego co na lekcji czytalem) jest fajna, ale do klasowy z tego na pewno przeczytam.
PSN: CooliG

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
lektury szkolne
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 02, 2005, 21:07:23 pm »
Lektury powinny być, możemy nie lubić tego typu literatury, ale pobieżna znajomość największych dzieł jest potrzebna. To tak jak wiedzieć, żę Ziemia jest okrągła, znać kontynenty i stolice największych państw - lektury to to samo.

Co do lektur - w liceum miałem blok literatury ibero-amerykańskiej, niesamowity shit, trzymajcie się z daleka. Marquez, Allende - wszystko na jedno kopyto pod oksymoronicznym stwierdzeniem "realizmu magicznego".

Bardzo za to podobała mi się powieść Bułhakowa "Mistrz i Małgorzata", znajomość historii Rosjii lat 30. bardzo dużo dodaje w odbiorze książki. No i gdzie znajdziecie Szatana jako najbardziej porządnego gościa ze wszystkich?

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
lektury szkolne
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 02, 2005, 21:30:55 pm »
Ja tam nie lubie lektur, nie lubie czytac książek. Żadniej książki jeszcze nie przczytałem z zaciekawieniem.
Yeahh, me and hate that's an odd couple

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
lektury szkolne
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 02, 2005, 21:37:48 pm »
Cytat: "DEVIL"
Ja tam nie lubie lektur, nie lubie czytac książek. Żadniej książki jeszcze nie przczytałem z zaciekawieniem.

Mógłbyś się do tego nie przyznawać... :?

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
lektury szkolne
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 02, 2005, 21:42:55 pm »
Cytat: "Castor Krieg"
Cytat: "DEVIL"

Mógłbyś się do tego nie przyznawać... :?

Wiem wiem ale czsami jestem szczery aż za bardzo, taki już jestem 8) .
Yeahh, me and hate that's an odd couple

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 02, 2005, 22:00:43 pm »
A mi się najbardziej spodobała lektura, którą przeczytałem pare lat temu, a była nią "Sposób na Alcybiadesa" :P

Derek

• J-23
  • Czego nie wiesz?
lektury szkolne
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 02, 2005, 22:05:54 pm »
Ja podobnie jak Devil. Nie było takiej lektury która by mi sie podobała. Czytałem raczej z przymusu! :cry:  8)  8)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
lektury szkolne
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 03, 2005, 00:27:11 am »
grr.. miałem teraz czytać Quo Vadis, ale nie dałem rady
dziwne bo film mi sie podobał a książka jak mi podejdzie to potrafię ją przeczytać w 1 dzień(rekord 1000 str. 8) )

Akai

• Towarzysz
lektury szkolne
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 03, 2005, 00:43:45 am »
Moja lista ulubionych lektur:
-Robinson Cruzoe - McGyver na bezludnej wyspie,
-Krzyzacy - swietny klimat sredniowiecza, dzieki niej po raz pierwszy poznalem tamta epoke,
-Inny Swiat - jak wyglada zycie w obozie pracy.

PSPower!!!

lewik

• Człowiek dobrej roboty
lektury szkolne
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 03, 2005, 00:46:09 am »
Cytat: "Don"
Z lektur o dziwo trawiłem "Lalkę" (nawet bardzo), a także kilka innych ("Stary Człowiek i Morze", "Inny Świat", ) natomist kompletnym shitem IMHO są:
- "Dziady"
- "Quo Vadis"
- "Krzyżacy"
- "Potop"
- "Ludzie Bezdomni"
- "Przedwiośnie"
- "Ferdydurke"
- "Początek"

Naturalnie książki to wspaniała sprawa i jest wiele wartościowych pozycji. Niestety program szkolny jaki jest, każdy widzi...

Jak mozna Sienkiewicza nie trawic? Lalka tez mi podeszla, przez Ferdydurke sie jakos przegryzlem, ale absolutnym hitem byl Inny Swiat. Kiedys wrocilem pijany do domu o 3 w nocy (jak to zwykle) i stwierdzilem ze machne jeszcze pare kartek przed snem, tak wciagnelo. Gruzinski rox.

Cytat: "Ibra"
A mi się najbardziej spodobała lektura, którą przeczytałem pare lat temu, a była nią "Sposób na Alcybiadesa" Razz

Niziurski to jeden z najwazniejszych pisarzy mojego dziecinstwa :), po prostu uwielbialem te jego powiesci. Zdecydowanie polecam, w wieku chyba tak od 14 lat w zwyz.

Cytat: "Castor Krieg"
Bardzo za to podobała mi się powieść Bułhakowa "Mistrz i Małgorzata", znajomość historii Rosjii lat 30. bardzo dużo dodaje w odbiorze książki. No i gdzie znajdziecie Szatana jako najbardziej porządnego gościa ze wszystkich?

Do Mistrza i Malgorzaty dotarlem sam, i jest to powiesc absolutnie genialna. Tak wspanialej groteski chyba nigdzie nie znajdziemy.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
lektury szkolne
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 03, 2005, 01:56:11 am »
Maly Ksiaze oraz Stary Czlowiek i Morze bardzo mi sie podobaly.

Don

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 03, 2005, 11:51:06 am »
Cytat: "lewik"
- "Dziady"
- "Quo Vadis"
- "Krzyżacy"
- "Potop"
- "Ludzie Bezdomni"
- "Przedwiośnie"
- "Ferdydurke"
- "Początek"

Jak mozna Sienkiewicza nie trawic? Lalka tez mi podeszla, przez Ferdydurke sie jakos przegryzlem, ale absolutnym hitem byl Inny Swiat. Kiedys wrocilem pijany do domu o 3 w nocy (jak to zwykle) i stwierdzilem ze machne jeszcze pare kartek przed snem, tak wciagnelo. Gruzinski rox.

Ano można :D . Po prostu nie pasuje mi gadka "ku pokrzepieniu serc"... Żyję w wolnej Polsce więc nie muszę się ratować opowiastkami, jacy to kiedyś Polacy byli <The Best> i łoili na lewo i prawo Krzyżaków, Szwedów czy ludność dzisiajeszej Ukrainy... :lol:

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
lektury szkolne
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 03, 2005, 12:21:32 pm »
Sienkiewicz to grafoman (Trylogia jest nie do czytania imo), z wielkich polskich poetów zdecydowanie bardziej podchodzi mi Mickiewicz lub Krasicki ze swoją mistrzowską ironią i satyrą.
Miło wspominam zaledwie kikla lektur szkolnych, żałuję natomiast, że w programie edukacji nie ma paru wspolczesnych, rewelacyjnych pozycji... co byście powiedzieli na Hłaskę lub Kapuścińskiego? Ja rozumiem, że wypada znać klasyczne dzieła pokroju pana tadka czy potopu, ale znajomość literatury współczesnej jest równie ważna. Rzekłem.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
lektury szkolne
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 03, 2005, 12:33:56 pm »
Cytat: "Mikes"
grr.. miałem teraz czytać Quo Vadis, ale nie dałem rady

Podobnie ja. Nie podeszla mi calkowicie.
film mi sie podobał

Spiewający Bajor rządzi :D

jak mi podejdzie to potrafię ją przeczytać w 1 dzień(rekord 1000 str.  )

Harry Potter :wink: ?

Kiedys jak bylem mlodszy przeczytalem 4 czesci Harrego Pottera i wszytskie czytało mi sie przyjemnie i miło. Szkoda tylko ze w mojej klasie tej ksiazki nie ustanowili lektura (w rownoległej klasie z tej samej szkoly jedna z 3. czesci byla lektura szkolna).

A co pomiecie na "Przygody Mikołajka"? Ta seria ksiazek IMO nalezy do najlepszych dla młodszych odbiorcow.

lupinator

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 03, 2005, 12:38:18 pm »
Lektury hm.....
Tyle powiem ze Krzyżacy sux  :roll:

A z kiążek moje ulubione to "Eragon" i "Najstarszy" Christophera Paolini.
A co do Potterów to przeczyczałem wszystkie narazie wydane i nawet mi sie spodobało (z wyj. samej postaci Harrego Pottera)

Don

• Gość
lektury szkolne
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 03, 2005, 12:54:01 pm »
Cytat: "Miazga"
co byście powiedzieli na Hłaskę lub Kapuścińskiego? Ja rozumiem, że wypada znać klasyczne dzieła pokroju pana tadka czy potopu, ale znajomość literatury współczesnej jest równie ważna. Rzekłem.

W LO będziesz Hłaskę przerabiać. Zadwolony? Bo ja byłem bardzo szczęśliwy z tego powodu :D.

Cytat: "Hubi"
A co pomiecie na "Przygody Mikołajka"? Ta seria ksiazek IMO nalezy do najlepszych dla młodszych odbiorcow.

Rewelacja i to nie tylko dla najmłodszych, bo będąc starym prykiem i czytając o prostym świecie postrzeganym oczami Mikołajka można bawić się świetnie. Ktoś się ze mną nie zgadza? A chcesz fangę w nos? :lol:

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
lektury szkolne
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 03, 2005, 13:26:28 pm »
oj chyba nie będę... co tam, sam se w domu przerobiam ;)

Kresq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 8
  • Hokus pokus, czary mary, twoja stara to twój stary
lektury szkolne
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 03, 2005, 13:32:33 pm »
"Quo Vadis" było fajne IMHO. Teraz czytam "Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk- genialne, intrygujące i szokujące, zaprawdę... Tak btw, to Tokarczuk dostała za tą książkę nagrodę Nike bodajże.

"Fruwać jest generalnie nieroztropnie,
więc nie pijcie przy otwartym oknie."

Aras

• Pawka Morozow
  • Hige!
lektury szkolne
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 03, 2005, 17:04:53 pm »
ja bym sobie rzyczył zeby do lektur obowiązkowych dodano "kod leonardo da Vinci" ludzie to się czyta! takiego political-fiction (bo to raczej  prawda w całości nie jest) nie powstydziłby sie Kojima ani inny Clancy!
a wy co byście dodali??
Pokaż mi jak spamisz, a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
lektury szkolne
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 03, 2005, 17:29:30 pm »
W LO będziesz Hłaskę przerabiać.

Tia. Powiedz to mojej babce od j. polskiego. :evil: Jesteśmy w tej chwili na etapie młodej polski...Zaczęliśmy dopiero.   :roll:

lewik

• Człowiek dobrej roboty
lektury szkolne
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 03, 2005, 18:11:57 pm »
Miazga Sienkiewicz poeta? Ciekawe. Don co z tego, ze ku pokrzepieniu jak po prostu fajne i poczytne. A Hłaski miałem jedno opowiadanie czy też dwa i absolutnie nic nadzwyczajnego, jeśli mogę się po takim "demku" wypowiadać.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
lektury szkolne
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 03, 2005, 18:22:50 pm »