Autor Wątek: Instalacja Linuxa - Krok Po kroku  (Przeczytany 16625 razy)

Tarniak

• Gość
Odp: Instalacja Linuxa - Krok Po kroku
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:21:35 pm »
No to nie wiedziałem, że z poziomu tego yumexa da się wyłączać repozytoria, znam tylko metody terminalowe (i jedynie takich używam). Natomiast on napisał o swoim problemie 5h temu na Twojej stronie, więc mogłeś mu odpisać (z tego co wiem robił wg Twojego tutoriala). Zresztą skądś się musiał dowiedzieć, żeby wyłączyć repozytoria :).

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 0
  • PSN ID: Tolas69
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:28:26 pm »
Dzięki Tarny, wszystko poszło gładko :)
Plus leci

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 03, 2008, 21:26:59 pm »
no ja mam swoje prywatne życie i nie mogę siedzieć na stronie non  stop... problem rozwiązany i to się liczy ;)

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 03, 2008, 22:47:09 pm »
Jeszcze jedna sprawa.
Maximmus, gdzie jest zlokalizowany plik kboot.conf? Bo chcę zmienić rozdzielczość do oglądania filmu ale nie wiem gdzie go znaleźć.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 03, 2008, 22:59:47 pm »
/etc/kboot.conf
Proszę bardzo. Ja na szczęście nie mam życia prywatnego. :lol:

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 03, 2008, 23:44:22 pm »
 :lol: :lol:
Więc dla mnie nerdem jesteś TY!
: Grudzień 03, 2008, 23:42:47 pm
lol wtf nie mam tego pliku O_o

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 04, 2008, 10:42:16 am »
Zrób

su -
gedit /etc/kboot.conf

sprawdź czy będziesz miał jakąś treść, jeśli nie to wpisz poniższe, bo w najnowszym YDLu jest już tylko

/etc/yaboot.conf
Jak wchodzisz z Nautiliusa czy co tam w tym YDL w GUI jest, to nie widzisz plików konfiguracyjnych, więc albo ustawiasz wyświetlanie plików ukrytych albo jedziesz z konsoli.

When the PS3 boots from its firmware, it uses /etc/kboot.conf on a "phantom" drive. That's what you see when you ls from the kboot prompt.

When you see the screen "flash" - for lack of a better term - just after the kboot prompt, the PS3 is now using the physical hard disc. At this point, YDL 6.0 does not use /etc/kboot.conf anymore - it uses /etc/yaboot.conf instead.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2008, 10:46:58 am wysłana przez tarniak »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 04, 2008, 13:32:42 pm »
Im dłużej używam linuxa tym, więcej mam pytań. Odnośnie polskich czcionek w mplayerze - jak wejść w te ustawienia, żeby ustalić ścieżkę czcionki TrueType ściągniętej przeze mnie?
Druga sprawa, ściągnąłem amaroka, ale gdy próbuję odtworzyć mp3 informuje mnie, że "xine-engine" nie może tego wykonać czy coś w tym stylu.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 04, 2008, 14:29:11 pm »
Druga sprawa, ściągnąłem amaroka, ale gdy próbuję odtworzyć mp3 informuje mnie, że "xine-engine" nie może tego wykonać czy coś w tym stylu.
Zainstaluj gstreamer*-ugly/bad/etc. tylko nie wersje dev.

Mplayerem GUI nie bawiłem się niestety, ale czy nie wystarczy zmienić kodowania na CP-1250?

PPM -> Preferences -> Font -> Encoding CP1250

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 04, 2008, 16:01:27 pm »
Wpisałem yum install gstreamer*-ugly/bad/etc, po czym wyświetlił mi się postęp jakichś czterech paczek i "Nothing to do".
A właśnie rzecz w tym, że jak klikam prawym na Mplayera to nic się nie dzieje.

No i kolejne zagadnienia:
a) co zainstalować, żeby odtwarzały mi się filmy na youtube
b) jak zainstalować pliki które mam już na dysku

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 04, 2008, 19:16:21 pm »
1. wpisz yum search gstreamer* (podałem przykłądy pakietów po prostu :D) poinstaluj te z końcówką/środkiem dev.
a) flashplugin-nonfree najlepiej (spróbuj z poziomu FireFoxa, może sam po wejściu na youtube zarząda instalki)

b) jak zainstalować pliki które mam już na dysku
Tego nie kumam.

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 05, 2008, 02:37:54 am »
1. Z rana popróbuję
2. Dwukrotnie instalowałem już flashplayera (ściągnąłem ze strony adobe) i filmy na yt nadal nie działają. Wyświetla mi się tylko, że mam wyłączoną obsługę Javy, albo że nie mam flash playera.
3. No programy, które ściągnąłem na dysk, a nie ma w nich żadnych plików wykonywalnych.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 05, 2008, 11:27:29 am »
3. No programy, które ściągnąłem na dysk, a nie ma w nich żadnych plików wykonywalnych.
Ech, Tolas, powiem Ci krótko. Musisz zapoznać się z podstawami systemów uniksowych, bo będziesz miał kolejne pytania za kolejne 15 minut. Zainstaluj sobie na wolnej partycji na kompie SuSe albo Fedorę Core i poćwicz, poczytaj forum. Programy, które ściągasz yumem są już "gotowe", natomiast, te które ściągasz w formie binarnej musisz skompilować. Kompilacja kodu to podstawa linuxa. RPMy w twoim pryzpadku będą instalowały się same i możesz je wykonywać spod konsoli bądź (zazwyczaj) otrzymasz skrót w menu aplikacji.

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 05, 2008, 11:29:16 am »
tarniak - a byłem ciekaw kiedy odpuścisz... :D

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 05, 2008, 15:16:10 pm »
Ech, Tolas, powiem Ci krótko. Musisz zapoznać się z podstawami systemów uniksowych, bo będziesz miał kolejne pytania za kolejne 15 minut. Zainstaluj sobie na wolnej partycji na kompie SuSe albo Fedorę Core i poćwicz, poczytaj forum. Programy, które ściągasz yumem są już "gotowe", natomiast, te które ściągasz w formie binarnej musisz skompilować. Kompilacja kodu to podstawa linuxa. RPMy w twoim pryzpadku będą instalowały się same i możesz je wykonywać spod konsoli bądź (zazwyczaj) otrzymasz skrót w menu aplikacji.
No właśnie, flash playera ściągnąłem jako rpm, zainstalowałem i filmy na yt nie działają.
No też już zaczynałem podejrzewać, że zaraz mnie tarniak spławi ;P

adriano

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 4