Miałem napisać parę zdań, ale nie wiem od czego zacząć, najlepiej napisał bym o wszystkim, ale pewnie i tak mi coś umknie. Na początku kilka różnic względem dema, te które ja wychwyciłem. Ulepszony AA(nieznacznie ale jednak), poprawione cieniowanie i dynamiczne oświetlenie(widać to dobrze w kokpitach), ciut poprawiony dym i kurz.
Teraz skupię się już tylko na kwintesencji pełnej wersji. Po włożeniu dysku nr.1, pojawia się pytanie. Czy zainstalować czy będziemy grać z płyty. Polecam drugą opcję, zapewnia krótsze loadingi(krótsze niż w demie). Po uruchomieniu gry, miły brytyjski lektor pyta się Nas czy chcemy zainstalować dodatki z drugiej płyty, tu możemy zainstalować całość, bądź tylko wybrane przez Nas samochody czy Trasy. Po zakończonej operacji, lektor pyta Nas się jakimi jesteśmy graczami(3 opcje do wyboru) i od razu jesteśmy zaproszeni na początkowy wyścig na Camieno Vieno oczywiście za sterami tytułowego Audi. Fajny patent dla początkujących, by zobaczyli co i jak. Następnie po zakończonym wyścigu jesteśmy wrzuceni na pole wyboru samochodu(jak mówi lektor każdy z nich jest konkurencyjny), ja wybrałem Citroena. Pokazuję się Nam tryb sezonu i możemy wybrać jeden z 3 turniejów gdzie powalczymy Naszym pierwszym samochodem. Oczywiście w menu jest jeszcze opcja jazdy dowolnej, zarówno na czas jak i z przeciwnikami. Co ważne mamy dostępne wszystkie tory i samochody. Miło. Czas jednak wjechać na tor, a tam..
..Tu najważniejszy jest model jazdy, zarówno bez wspomagaczy jak i z niektórymi wł. gra sprawia multum frajdy. Prawdę mówiąc to nie "bawiłem" się tak dobrze od czasów stareńkiego już Gt3. Syndrom jeszcze jednego wyścigu. Model jazdy jest FE-NO-ME-NA-LNY. W odróżnieniu od 2 lepiej czuć, rodzaj napędu, utratę przyczepności, pracę zawieszenia, reakcje na gaz-hamulec-sprzęgło. Jest to absolutnie topowa liga z którą mogą się równać jedynie wybrane tytuły na obie next genowe platformy(dodam że jest ich aż 3, a i tak nie zagwarantuję że są lepsze). Jednak czym byłby wyśmienity model jazdy bez odpowiedniej liczby samochodów jak i tras. To jak przejedziecie się McLarenem czy wyścigowymi Porsche da Wam do myślenia. Ja zastanawiałem się czy złapię wdech i wydech. Zniszczenia mechaniczne są bardzo dobre, lepsze niż w FM2, visualne to bardzo podobny poziom jak w FM2. wink.gif
Samochody, jest ich multum, sprawdzenie każdego z nich zajmie Nam spory wycinek z Naszego życiorysu, szczególnie że nie zapominajmy o tym że do tego dochodzą poszczególne ustawienia samochodów i ich tuning. Wygląd samochodów w menu(przy wyborze, podczas wygaszacza) jest nie do opisania ile jest tam szczegółów, detali i polygonów(wybierzcie choćby Mercedesa). Myślę że każdy na własną rękę będzie chciał je wszystkie dokładnie zobaczyć, gdyż zachęcają Nas tak jak można to zobaczyć tylko w jeszcze jednej grze z cyferką "5" w tytule. Tak samo wyglądają również w Photo Mode(pauza podczas wyścigu). Dla mnie są piękniejsze niż w Gt5P. Jeśli chodzi o gameplay i powtórki to także nie ma się czego wstydzić, jest wyraźna poprawa w wyglądzie względem FM2(więcej polygonów), tak samo jeśli chodzi o świetne oświetlenie(chromowane felgi w Diablo POEZJA, tak samo jak jego wnętrze-smaczki oświetleniowe) i dodane efekty(pełny HDR, Bump Mapping etc.). Motyw z oponami to nie ściema, podczas wyścigu i replayu można dokładnie zobaczyć jaki mamy typ opony i producenta(szaleństwo) oraz jak podczas wyścigu zmieniają swoją geometrię, co ma wpływ na model jazdy(poezja). Widok z wnętrza, nawet bez tricku jest dla mnie kozacki, przejedźcie się Sabem by poczuć na własnej skórze jego ogrom i klasycyzm, a potem przesiądźcie się do np. do Zondy by poczuć się niczym w promie kosmicznym.
Tory, są wyzywająco pięknie(tu żadna inna gra nie może startować w szranki). Nie do opisania jest tutaj progres względem 2. Zarówno te torowowe (Montegi i Catalonia to bardzo miły dodatek), prawdziwe jak i wymyślone przez Twórców. Jest ich więcej, są bardziej zróżnicowane, lepiej i prawdziwiej pokazane(wreszcie chce się jeździć po Silverstone, pogoda za dnia) niż w FM2. W dodatku pewnie jeszcze kilka otrzymamy. Jest ich dla mnie w sam raz. Będziecie na pewno zadowoleni.
Udźwiękowienie, muzyka w menu jest bardzo dobra, sączy się w tle i miło się jej słucha podczas grzebania w menu czy storefront. Natomiast to jak brzmią pojazdy to klasa sama w sobie, silniki, różne typy sprężarek, praca skrzyni biegów, zawieszenia itp. są nie do opisania. Obowiązkowo wył. sobie muzykę podczas jazdy.
Jeśli chodzi o wady, to tak jak ktoś powiedział wcześniej brak dobrego pitstopu to raz, ale można bez tego przeżyć, dwa to trochę dziwne AI, często się o Nas obijają, chociaż także unikają kontaktu. Łatwy poziom od razu radzę przeoczyć, grać tylko na średnim lub wysokim. Brak zmiennych warunków pogodowych i jazdy w nocy. Miejmy nadzieje że dostaniemy to w FM4.
Reasumując, dla każdego posiadacza X360 będzie to prawdopodobnie gra roku, jeśli choć tylko trochę lubi wyścigi. Jest niczym młodzieńcze marzenia które nagle mogą stać się prawdą, i to te najskrytsze(przejażdżka Ferrari
). Co ważne gra jest dostojna ale i zadziorna, to nie wiejski tuning, ale prawdziwe obcowanie z motoryzacyjnym pięknem. Gra dostaję ode mnie 10/10.