Grafika raczej bez zmian, może kosmetyczne poprawki (lepsze twarze).
Co mi się podoba, to to że CHYBA nie wpadają już strzały z połowy - nie potrafię tego robić, ale ze 3 razy spróbowałem swoich sił i po strzałach Zlatana piłka szybowała 10m nad bramką. Także trzeba mieć zajebiste wyczucie paska strzału
- Bramkarze mają wreszcie 'pierścień ochronny' przy wykopywaniu piłki - już nie będzie sytuacji kopnięcia w któregoś w zawodników.
- Kilka bardzo fajnych animacji bramkarza (m. in. ta interwencja po lobie, gdzie rzuca się i wybija z linii bramkowej piłkę jedną ręką), plus to, że po pierwszej interwencji, jeżeli mają możliwość, wstają i bronią dobitki - często skutecznie, co wcześniej nie miało miejsca (w PESie prawie nigdy).
- Więcej fauli przy odbieraniu piłki Xem - ukłon w stronę realizmu.
- Poprawione przywileje korzyści i reakcje sędziego na spalone: już nie ma sytuacji, że strzelasz bramę podczas gdy przeciwnik sadzi kosę z tyłu i sędzia gwiżdże karnego zamiast uznać gola.
- Napastnicy grają mądrzej - nie łapią już beznadziejnych spalonych, tylko biegną wzdłuż linii obrony.
- EA podpatrzyło od PESa szybkie wznawianie gry po faulu - duży plus.
- Tak samo jest z cutscenkami 'wtopionymi' w gameplay - tym lepiej.
- Strzały i dośrodkowania są takie jakie powinny być, a gra ciałem wreszcie już tak bardzo nie faworyzuje napastników-gladiatorów.
- Z detali: zajebiste prowadzenie piłki (zobaczcie, że zawodnik nie prowadzi jej jedną nogą i nie biegnie po idealnie prostej linii), fajna prezentacja składów i paski z pokazywaniem zmian i kto otrzymał żółtko
Generalnie jest bardzo dobrze