Grałeś w LOI? 3D do tej serii nadaje się wyśmienice i praktycznie żadnej odsłony poza wersją z N64 Konami nie spardoliło.
: Czerwiec 03, 2009, 15:29:07 pm
Możnaby rzec, iż 2D na next-genach nie istnieje. Mówię w tym przypadku o wysokobudżetowych produkcjach.
Gram w
Castlevanie od wersji na NES. Zaliczyłem wszystkie jej odsłony, i tylko wyraziłem swoje zdanie. W ogólne, to ja nigdzie nie napisałem, by
Lament of Innocence było takie sobie. Gra bardzo mi się podobała. Gdyż najzwyczajniej w świecie jest bardzo dobra, poza tym ta seria jest jedną z moich ulubionych. Jednak zdecydowanie przy odsłonach na DS/GBA, bawiłem się lepiej.
Dlaczego? Jestem pod niezwykłym urokiem szaty 2d. Strasznie mi się ona podoba, i kapitalnie wprost pasuje do Castlevani. Oczywiście 3d również złe nie jest w tym segmencie, ale i tak ma się to dziwne przeczucie, że to kolejna gra DMC podobna. A i oprawą odbiega od najwyższego pułapu zawsze. A przecież ten specyficzny styl dwóch wymiarów, sprawia, że otoczka tej pozycji jest taka, a nie inna.
SotN, AoS, DoS, OoE z miejsca bym z PSS kupił, LoI, czy CoD, już nie. Ale....ale, gdyby były w formie 2d, to jak najbardziej.
To trochę jak z SF. Nawet najnowsze część zrobiona jest na modłę dwuwymiarowej oprawy (cel shading, głębia walk - a właściwie jej brak). I zobacz jaki hit.
Chyba każdy miłośnik serii o ubijaniu Draculi, chciałby kolejną odsłonę widzieć, raczej w 2d, lub w konwencji ala
Viewtiful Joe. niż w pełnym 3d.
Spójrz choćby na wielkie zaskoczenie na PS2, jakim niewątpliwie było
Odin Sphere. Da się? Pewnie, że tak.
Ja oczywiście nową odsłonę kupię, jako pasjonat serii, jednak wiadomość o oprawie na modłę dwóch wymiarów, byłaby dla mnie równie radosna niczym poparcie rzędu 96% dla partii politycznej.
Poza tym, jakby nie patrzeć, najwyżej oceniene są właśnie 2d odsłony , mianowicie kolejno :
- SotN - 93%
- DoS - 90%
- CotM - 88%
- OoE - 87%
- PoR - 85%
- HoD - 84%
A LoI (78%), i CoD (72%) jak widać sporo niżej.
Właśnie widziałem zwiastun. I jak? Zapowiada się znakomita gra z śliczną oprawą, choć i tak zdecydowanie wolałbym ją w wymiarze mniejszym o jeden.