Centrum świata jest Prontera, jest tam od cholery sklepików (gracze mogą stawiać sklepy - ale tylko merchanty). Od Payon to będzie - zachód, zachód, zachód, północ, północ, północ.
Jak już wybierzesz archera i zrobisz, to nie ma odwrotu - zostaniesz bardem (gra muzyczki na mandolinie, które działają na 9x9 kratek i zwiększają szybkość innych postaci/atak/szybkość czarowania itd.) lub hunterem (szybko się trenuje, napieprza łukiem, a ma umiejętność, dzięki której od czasu do czasu za strzałami leci jastrząb dający więcej obrażeń).
Teleporty działają tak, że kosztują od 600 zeny do 1200. Drogo, ale tylko na początku, później z potworów wypadają drogie przedmioty. Jeżeli na novice ground dobrze pogadałeś ze wszystkimi to sprawdź czy w ekwipunku nie masz kafra "cośtam" (teleport... nie wiem jak to nazwali, takie karty) - wtedy masz za darmo te teleporty, aż się karty skończą.
Polecam komendę: @autoloot - nie musisz ręcznie zbierać przedmiotów, same wpadają do ekwipunku. Również @showexp - pokazuje ile dśw. za potwora, też w % do następnego poziomu.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć o potworze to: @mi nazwa potwora - pokażą się wszystkie dane i szansa z jaką wypadają przedmioty z niego. Na łucznika musisz pewnie zebrać różne trunki, więc bije Willowy i powinno być ok (na południe).
Jeżeli w danym mieście chcesz być na dłużej u KAFRA (taka kobitka zwyczajowo w centrum miasta) użyj opcji SAVE, po śmierci wylądujesz w tym mieście, a nie gdzieś na końcu świata.
Kup też fly wings - używa się ich do losowego przeniesienia w obrębie lokacji. Do ucieczki idealne, albo do szybkiego przechodzenia z planszy na planszę - jak masz szczęście to cię teleportuje dokładnie gdzie chcesz iść, a jak nie, to aż do skutku. Butterfly wings służą do teleportu do miejsca gdzie masz save.
Nigdy więcej mmorpg.
W sumie to lepiej nie grać niż grać, ale jak ma się wolnego czasu sporo, to miło pozasuwać w porządnym mmorpg-u. Teraz do gry też się wzbraniałem, ale jak mam nic nie robić, a chociaż nieco się pobawić, to wybieram tę drugą opcję.
///
Adres stronki serwera: http://euphrogame.com/
Rate jest 3/3/2 (base exp/job exp/szansa na wypadnięcie przedmiotów), także idzie dosyć wolno pakowanie, ale za to więcej radości, bo grając na jakimś 50/50/50 czy 1mln/1mln/1mln to "funu" nie ma wcale (jest może, ale przez kilka dni). Nie ma też na serwerze żadnych chamskich udogodnień. Żeby zmienić klasę trzeba wykonywać questy, biegać po świecie itd. Generalnie jest ok jak dla mnie.
Tutaj pełna gra: http://ragray.net/ (jeżeli torrent, to pamiętaj by potem zassać też 7 część z rapida).
Potem też patcher: http://euphrogame.com/download.php (na samym dole)
Ściągasz grę, wypakowujesz 1 pliczek i się całość łączy w jedność. Potem instalacja i tu uwaga - może wyglądać jakby komp zawisł (też na LINUKSIE) i trwa dosyć długo. Jak już pójdzie to potem patchera zainstalować/wypakować do pliku z grą. Odpalić euphrosetup.exe (ustawienie rozdziałki itd.), a potem Euphro.exe, gdzie gra chwilę coś tam sobie pościąga i start.
W między czasie na stronce euphro robimy konto.
Wiem, że masz linuksa więc mogą wyniknąć problemy, jak coś nie pójdzie to skontaktuję cię z DCF-em, on już to "hackował" i mu śmiga (ja wiem, są różne dystrybucje, ale i tak może okazać się pomocny dla ciebie jeśli nie dasz rady).
mój gg: 9409211
I uwaga, obecnie czekam na kompa, na którym będę grał dalej, więc ja będę w grze od jutra najwcześniej (po południu). Ale na gg z grubsza jestem/będę wieczorem.
Zachęcam też inne osoby - SUPER ZABAWA (hmm)