obejrzyj całość. tak jak pisałem, dla mnie jeden z najlepszych (o ile nie najlepszych) dokumentów o tym całym syfie sprzed osiemdziesięciu lat.
Oglądnąłem całość.
Świetny dokument, wręcz rewelacyjna kronika filmowa, ze szczególnie zapadającymi w pamięci ujęciami oraz takimi zapierającymi dech, jak sławne wodowanie w Normandii, ostrzały z dział artyleryjskich, czy walki powietrzne w akompaniamencie ścieżki dźwiękowej stworzonej przez autora muzyki do Ghost In The Shell.
IIWŚ w pigułce, czyli dokument, który każdy powinien zobaczyć (pomimo występowania na prawdę wielu drastycznych scen np. z egzekucji, pogorzelisk na frontach, migawek z obozów koncentracyjnych i chyba najbardziej zapadającego w pamięć kadru po samobójstwie Goebbelsa w końcowych minutach dokumentu). Najważniejsze postaci (wszystkie utrwalone na taśmie filmowej!), wydarzenia, bitwy, miejsca, fronty, krótkie opowieści z listów żołnierzy, cywilów i powszechnie znanych person (m.in. Hemingway'a, który brał udział, jako kronikarz w akcji amerykańskich aliantów w Płn. Francji). Żadnych statycznych ujęć gadających głów, non stop archiwalny, wojenny materiał (m.in. kadry nakręcone przez samego Johna Hustona w trakcie walk o wzgórze Monte Cassino!). Istny wideo dziennik ciemnych dziejów ludzkości, jako jednego ze świadectw szału doprowadzającego do obrócenia w proch kilkadziesiąt milionów istnień ludzkich.
Oczywiście, jako mieszkańca kraju położonego między Odrą a Bugiem, drażniła mnie mała ilość wzmianek o roli naszych rodaków w działaniach wojennych (oczywiście tylko Anglicy rozszyfrowali Enigmę, brak info o pilotach walczących w angielskiej bitwie w oddziałach RAFu, krótkie wzmianki dotyczą głównie rozpoczęcia wojny, holokaustu, Katynia, powstania w getcie warszawskim, Wilczym Szańcu, przymusowej pracy Słowian w Niemczech i jedno zdanie o zdobyciu Monte Cassino), co jestem niejako w stanie zrozumieć, bo w IIWŚ działo się tyle, że trudno byłoby tak się rozdrabniać.
Szkoda, że jakość na YT tak na prawdę jest nędzna, do tego większość odcinków ma lekko przesuniętą ścieżkę dźwiękową, ale warto poszukać powtórek na National Geographic.
Polecam, a s00s zgarnia plusa.