Ej monio mam pytanie, ile czasu zajęło ci nauczenie sie rysowania? W jaki sposób cwiczyłes?
1. Nie umiem rysować. Portetu nie zrobię za wała, z pamięci jeszcze coś tam potrafię ale słabo.
2. Coś tam dłubie od kiedy tylko pamiętam.
3. Żeby nauczyć się rysować potrzebujesz 2-3 lat w miarę systematycznych ćwiczeń, może mniej jak masz predyspozycje (ja np nie mam), jeszcze mniej pod okiem nauczyciela.
Żeby w miarę szybko nauczyć się dobrze rysować jest jedna taka fajna metoda domowa:
Dużo kartek (nie mniejszych niż a4) i ołówków. Te pierwsze średniej jakości, najlepiej takie do drukarki. Ołówki im lepsze tym lepiej.
Siadasz przed lustrem i robisz szkice swojej mordy, na jeden poświęcasz 5 minut, na inny 10, raczej nie więcej. Musisz mieć na uwadze że w każdym momencie praca powinna być tak jakby skończona. Dłużej możesz robić np martwe natury a troszkę dłużej rysować z modela. Lepiej zapełnić więcej kartek niż poprawiać błędy na jednej przez długi czas, błędy wtłaczają się w głowę.
Jak pod okiem nauczyciela będziesz dłubał to masz możliwość korekty, takie prace można robić już do usrania aż model zemdleje, tylko też zasada że w każdym momencie praca powinna mieć już jakiś całościowy ogląd, że gdy ją pozostawisz można uznać że jest skończona. Nie zabieraj się za jakiś detal twarzy jak nie narysowałeś szkicu dłoni na której twarz jest podparta, tego typu myślenie.
No i nie ważne co byś tworzył to musisz uczyć się plastycznego sposobu widzenia, to jest zauważania pewnych spraw jak co wygląda w rzeczywistości, czyli nie rysujesz mordy jak wydaje ci się że wygląda tylko jak jest w rzeczywistości.