Spotkałem dawną znajomą z ulicy, która studiuje ze mną, ale na innej specjalizacji i jej w ogóle nie widuje. Okazuje się, że ma w plecy 6 przedmiotów, bo zaczęła drugi kierunek. Spoko, jednak zapowiedziała, bym nie mówił przypadkiem tego rodzicom, bo czasem widują się z jej rodzicami, którzy O NICZYM NIE WIEDZĄ. A znam jej rodziców, bardzo się interesują i ogólnie chyba by ją zamknęli w piwnicy, gdyby się dowiedzieli. Najciekawsze jest, że repeta tych wszystkich przedmiotów to ze dwa tysie będzie kosztować. Dosyć szokujące zważywszy, że ja taki łachmyta jestem do przodu ocierając się o najwyższe laury (ale tylko ocierając się, co znaczy, że stypendium widzę jak świnia niebo kolejny rok), a ona porządna dziewczyna ociera się o smażenie hamburgerów w mc dożywotnio.
A i wlazłem na USOS, a tam armageddon. Już zapisy ruszyły na monografy i NIE MA MIEJSC na żadnym. Feminizm podobno zapełniony w I kolejności, a w drugiej wykład składający się z serii anegdot nawiązujących do filozofii Heideggera/Sartre'a i Nietzschego. Nawet coś takiego jak PARADOKSY W LOGICE ma full. Masakra jakaś.
Tylko monograf z takim sylabusem ma wolne miejsca:
1. The philosophical outline of the problem.
2. Consciousness and Attention as subjects of psychology
3. Some empirical fmdings.
4. Consciousness and Attention as subjects of the interdiscipłinary field of research.
5. Back to philosophy: The problem of Intentionality in Consciousness and Attention.
6. The role of concepts and language in Consciousness and Attention (1.)
7. The role of concepts and language in Consciousness and Attention (2.)
8. Theories of consciousness.
9. Special cases of inner Attention
10. From self-consciousness to self knowledge
11. Empirical fmdings once again.
12. Why we focuse on this and not on that? Why we choose this and not that?
13. Who is conscious, who has attention?
14. Applications of the theories of conscioussens and attention
Ale nie będę się wygłupiał przecież.