Wróbel, dobre podejście, choć niekoniecznie praktyczne (tz. wszytko zależy, jaką kto ma silną wolę). Mój dobry kolega twierdzi, że nie kupi nowej Bravi, bowiem poczeka, jak ta stanieje. Ta zdążyła spaść cenowo kilkukrotnie, a ten dalej czeka. "Bo może przez te OELED bardziej cena zejdzie w dół?"
Ja zastanawiam się nad 5870 z innego powodu, niż 5890. Mianowicie, karta ma nieco .... gorsze osiągi niż 4870 x2. Niemiło mnie to zaskoczyło, z drugiej strony, to samodzielny układ,zabawi się z DX11 i ....
przykładowo podczas takiego posiedzenia na forum, czy obejrzenia czegoś tam na PC (film) , pobiera ponad 4x mniej energii niż 4870 x2.
Podobnież 5870 w cross fire ma mieć mniejszy pobór mocy, niż sama 4870 przykładowo.
Co do dorzucania w kółko $, to nie jest prawdą. Tak jak pisałem przy okazji gier. Ktoś kupi sobie Batmana za 196, przejdzie go , sprzeda nieco taniej i kupuje Uncharted 2. Przygody Nathana, nie kosztują go tych czterech Kazimierzy. Właściwie, nie ma powrotu (niemal) tych dwustu zł, ale za niewiele ponad cenę jednej gry (dołożona różnica między sprzedażą, a kupnem) zaliczył dwa tytuły.
Ja już mam kupca na moją kartę. Jako , iż stan jest idealny, a przed nią samą jeszcze długa gwarancja, to cena nie jest specjalnie niższa w porównaniu do nowego układu. Niespełna 1.4 zł.
Nowa 5870 kosztuje mniej więcej tyle co PS3 w zestawie, więc wyjdzie na to , że nowy potwór ATI będzie mnie kosztował 40-160 zł....a nie jak się mawiać zwykło psioczyć "PC, to co roku 1.6k za nowe karty".
Wojtku .... a przy PC nie da się usiąść wygodnie z dobrym padem i przy słusznej rozmiarze TV?
blach0r , masz rację. Większość pozycji , to gry wieloplatformowe. Właściwie dany sprzęt ma raptem kilka gier na wyłączność. PS3 wypada tutaj najlepiej. Weźmy najbliższe miesiące. Od Uncharted 2, poprzez Raczeta i Klanka kończąc na GoW III i GT5. Te gry na PC się nie ukażą . x0 została właściwie Forza 3, ponieważ, L4D2, czy ME2 ukażą się też na PC. Ten ostatni również ma gro swoich świetnych tytułów na wyłączność. Stąd popieram, że do kompletnego grania wystarczy PS3 i porządny PC. Chyba , że ktoś ma plakat MC nad łóżkiem.
Na prawdę. Jeśli ktoś wyda te 1.4 k na 5870, nie zawiedzie się. Otrzyma najwyższą jakość oprawy, przy grach dwukrotnie tańszych niż na konsolach (na to nikt nie patrzy , ale na cenę samych kart , jak najbardziej*). A w przyszłości , gdy wyjdą nowe zespoły (zapewne do 16 miesięcy coś tam uderzy), to nie będzie tak , że "ojej, znowu trzeba wydać więcej niż za konsole, buu".
* Teraz doczytałem, KKTR również o tym wspomniał. Widać, iż niektórym nie brakuje obiektywnego, podejścia. +