Dostałem taka wiadomość od pewnego użytkownika (tego wysoko postawionego). W zasadzie tych dot. AS całkiem sporo dostaję, a że część się powtarza, to postanowiłem w rzeczonym temacie odpisać, gdyż winna być tego typu wiedza dla ogółu dostępna.
Widzisz, ja za cholerę nie umiem wykręcić tych wszystkich qcf/qcb, itp. na padzie. Łatwiej o nie na gale??
Wszystko zależy od kombinacji.....
Weźmy DLC Akiry (jedno z najtrudniejszych zagrań w historii) jego końcówka to t,p,p + P+K, niezwykle małe okienko na to jest, a już wcześniej są dwa człony przed BC.
Wprawny gracz będzie to siekał na DS również, ale tu kciuk musi zapierniczać to tu, tu tam. Raczej zgięty kciuk....
Na AS pracować będzie sam nadgarstek, stąd cała kombinacja będzie łatwiejsza, gdyż nadgarstek pracuje szybciej przy niej niż palec. Też mniej się zmęczymy.
Podobnie jest przy dashowaniu. Czy to w VF, czy w Tekken. QCF/B to rozległa kombinacja niejako, stąd (teoretycznie) mniejsze okręgi wywija kciuk, niemniej należy przypomnieć, iż same ruchy nadgarstkiem są mniej wyczerpujące niż ruchy zgiętym kciukiem.
Zresztą można to również zaobserwować przy zwyczajnych f/b dash. Pozatym AS niejako oferuje lepszą płynność, że się tak wyrażę, w prowadzeniu postaci.
Z drugiej strony, przejście d,d/f,f egzekwowane przy ogromie ataków - hadouken, dead fist et cetera, wydaje się nieco bardziej oczko do d-padu puszczać.
Mania na AS (jak już wspominałem) w naszym kraju, wybuchła właściwie przez Ryana Hart'a. Wpadł do na ojczystą ziemie Piłsudskiego, zbił (kiedyś) wszystkich prosów w Tekken, i zaczął marudzić, że prawdziwy pros gra na AS właśnie, i bez tego ani rusz - miało to wydźwięk "grasz na padzie....jesteś nOOb i nie dziw się, że w d** dostajesz".
I się zaczęło.... Nagle każdy chciał na AS grać. Ja mam parę namco arcade stick. Wówczas niemal nie do zdobycia.
Chłopaki tylko się przebijali bym choć jeden sprzedał - na takim Ryan właśnie gra.
Jednak AS nie należy specjalnie gloryfikować. Przecież wysokiej klasy gracz, który zagra na joy padzie zleje okrutnie słabego przeciwnika, który wywija na AS.
Nigdy odwrotnie.
Oczywiście wygodniej (trzeba się przyzwyczaić) gra się na AS, ale tego typu sprzęt jest głównym celem Patosław'a, czy moim. Czyli osobom, którzy znają nie tylko basic juggles, ale mają rozległą wiedzę nt custom stringów, setupów poszczególnych (wszystkich) postaci, oraz maja w paluszku framę datę.
Oczywiście wcale nie znaczy to, że ktoś kto nie wie jak wykonuje się SRK, nie może grać na AS. Zresztą to ciekawe doznanie i polecam miłośnikom (tym mniejszym, jak i większym) mordobić.