Dwie sprawy:
I. Mam dysk zewnętrzny i za każdym razem, gdy chcę zmienić na nim nazwę pliku, to muszę wciskać to pieprzone KONTYNUUJ (żeby udowodnić, że jestem administratorem i jestem świadom tej zmiany) - windows vista. Kliknąłem prawym w folderze i właściwości i odnzaczyłem TYLKO DO ODCZYTU, ale po zastosowaniu niby ptaszek znika, ale gdy znowu biorę właściwości to się pojawia. Jak to ustawić, żebym nie musiał za każdym razem kontynuować dwukrotnie przy takich czynnościach jak zmiana nazwy pliku?
Problem rozwikłany: Z poziomu MÓJ KOMPUTER wziąłem właściwości dysku i w zabezpieczenia nadałem profilowi, z którego korzystam PEŁNĄ KONTROLĘ.
II.Chcę ABY WSZĘDZIE na komputerze (VISTA) w folderach było widok LISTA, a nie czasem SZCZEGÓŁY, małe ikonki itp. Nieważne czy wejdę do folderu i zmienię to, to i tak po jakimś czasie zupełnie losowo (?) wraca do innego sposobu wyświetlania. Da się to ustawić globalnie dla wszystkiego co istnieje na moim komputerze? Ideałem byłoby, że wszędzie lista, a w wybranym folderze Szczegóły.