Wyleciało mi z głowy, że Ty się tym zajmujesz. Dziwne rzeczy wychodzą, ale jakoś udało się przerobić. W jednym filmie ucięło kilka początkowych sekund dźwięku (dlatego zapodałem muzykę w tle, żeby nie było głuchej ciszy z początku). W innym po wrzuceniu do WMM mimo iż ustawiłem format filmów na 16:9 to jeden z nich i tak YT wrzuca w 4:3 (pozostałe, kręcone tym samym aparatem zrobiło w 16:9). Nie wiem o co tutaj chodzi. Na kompie są w 16:9, a po uploadzie na YT jeden z nich zmienia się na 4:3.
Szmajdzik zgadłeś. Filmiki są kręcone aparatem Panasia. Jeden z kamerą Panasonica z Full HD, ale potem padła bateria i trzeba było aparat odpalić. Swoja droga teraz jak to pisałem, to uświadomiłem sobie, że to właśnie filmik kręcony kamerą nie chce na YT przejść do formatu 16:9. Pewnie trzeba to najpierw w kamerze ustawić.
Btw. Jak w WMM zrobić wyciszenie muzyki od pewnego momentu filmiku, a potem powrót do wcześniejszej głośności. Chodzi mi o to, że leci filmik, na początku muza jest głośno, a w momencie kiedy chcę aby było słychać dźwięk z filmiku to muza lekko się wycisza, akcja z filmiku jest lepiej słyszalna, a potem pod koniec muzyka wraca do głośnego poziomu i film się kończy.
EDIT.
Bawię sie WMM z Win 7 i mimo totalnie dennego interfejsu, coś tam powoli ogarniam. Widzę opcję wyciszania fragmentu, tylko muszę jeszcze dojść jak zaznaczyć wybrany fragment ścieżki dźwiękowej.