Remis
Windows:
+ bardziej user-friendly
+ nie wymaga większej wiedzy od użytkownika, by ten mógł się po nim spokojnie poruszać;
+ większość programów i gier jest pisana pod niego;
+ w razie problemów łatwo znaleźć pomoc (chociażby od Microsoft'u)
- kosztuje kilka stów
- liczne ograniczenia
- sprzętożerny (lepsze efekty graficzne niż w Vista/7 można osiągnąć na Linuksie na dużo słabszym sprzęcie)
Linux:
+ darmowy
+ open source, czyt: przy odpowiedniej wiedzy możesz z nim zrobić, co tylko chcesz;
+ można spokojnie dostosować do swoich potrzeb (nawet jeżeli ktoś się nie zna, jest sporo aplikacji, dodatków i innych bzdetów, które pomogą to zrobić)
+ wersje Live CD - czyli system działający z CD-ROM'u, bez konieczności go instalowania (bardzo często ratował mi życie, gdy Windows się pieprzył ;])
+ teoretycznie zerowe zagrożenie ze strony wirusów
+ fajne bajery ^^
+ możliwość przełączania się pomiędzy kilkoma pulpitami
- problemy ze sterownikami
- nie zawsze można znaleźć pomoc; niby community jest ogromne i pełno jest linuksowych forum, jednak nie zawsze można wszystko znaleźć;
- "bawienie" się pakietami
- trzeba mieć jakąś tam podstawową wiedzę o tym, jak działa system, plus znać podstawowe komendy w konsoli, by móc się spokojnie poruszać po systemie
Tak w skrócie; jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy, to dopiszę
Mój laptop działając na ubuntu pobiera mniej energii dzięki czemu bateria wystarcza na więcej czasu.
Instalowałeś coś dodatkowego do Ubuntu, żeby kontrolowało pobór energii? Ponieważ u mnie sytuacja jest wręcz odwrotna - na Windowsie (XP, 7 sobie dopiero zainstalowałem) laptop działa jakieś 2.5 godziny; pod Ubuntu, nawet przy ustawieniu, by procek działał ze zmniejszoną o połowę prędkością, system działa maksymalnie z 1.5 godziny. Czytałem wręcz, że właśnie Ubuntu ma problemy z oszczędzaniem energii w laptopach.