-Schematy, Schematy, Schematy, to co że mamy swobodę skoro jej tak na prawdę nie wykorzystujemy, bo strzela się w Fifie tylko z paru pozycji, a najlepiej z sytuacji sam na sam z 5metrów do bramki.
Nie wiem, u mnie jakoś prawie każda bramka wygląda inaczej, jeżeli ty swobody nie wykorzystujesz to nie moja w tym wina, nie ma sytuacji, skrzydłem, wrzuta i gol. Te czasy minęły, jeżeli ktos gra przeciwko mnie, ma trudny dostęp do bramki. Swoją drogą, w PES też można tym samym sposobem strzelać gola, chodzi mi o sytuacje sam na sam, wychodzi bramkarz, zwód, gol, bądź karny i czerwień dla bramkarza. Proste nie ?
-Waga zawodników, zbyt łatwo się przewracają od byle czego
Jak w meczu, co chwila ktoś leży, waga zawodników jest też mankamentem w PES, wszystkie zwody i uniki są wykonywane z dużą szybkością, kompletnie to nierealne, a i łatwo przechodzić dzięki temu obronę
-Podania, czyli tzw. ping pong
W 11 już tego nie będzie, zresztą, mnie to tak nie przeszkadzało.
-System strzałów, ich strzelania nie przynosi żadnej przyjemności, co innego u konkurencji
Fakt, mogłyby być bardziej potężne
-Przywiązanie do szczegółów i klimat meczu. Daleko hen hen za Pes 2010. Głupie cieszynki w Fifie to tylko potwierdzają.
Tu też się zgodzę, Konami dopieszcza grę szczegółami, cieszynki ? Super sprawa, szczególnie w online, ja do nich nic nie mam, idealnie ośmiesza przeciwnika.
Co do PES
- słaba animacja, po prostu brzydka, ciągle pachnie czasami PS2, o przejściach między animacjami wspomniał Boban, to wciąż wygląda źle i gorzej niż w Fifie, dalej będzie ślizganie jak na lodzie.
- o ile twarzy są ładne, reszta sylwetki ssie, szczególnie kacze dupy, połknięty kij od miotły, dodajmy drętwe animacje i mamy obraz słabej oprawy.
- drybling, kompletnie nierealny
-walka bark w bark, a raczej jej brak, to samo jak walka o górne piłki
- fatalna obrona, to samo tyczy się bramkarzy, w PES10 skrzydłem dało zrobić się aż za wiele
Coś czym PES ciągle mnie przyciagał i dalej to lubię, to większa nieprzewidywalność, czasem niesamowite rzeczy wychodziły, bądź kompletnie głupie.
W skrócie, wieje wersją z PS2, ale teraz mamy PS3, PES2011 budzi jakieś nadzieje, czy będzie dobrze, zobaczymy.