Ja wczoraj skończyłem...
O dziwo, pomimo narzekań co do długosci gry zajęło mi to 10 godzin, choć jest to wynikiem raczej 2 czy 3 trudniejszych potyczek, niż samej długości gry. jak ktoś ma szybkie paluszki to myślę że w 7 godzin ogarnie.
Jeśli chodzi o minusy:
- niewidoczne ściany na każdym kroku, gdzie się nie ruszysz- w poprzednich częściach było to lepiej rozwiązane - wytyczona ścieżka była ograniczona w sposób widoczny i nie miało się wrażenia, że nie możesz przejść dalej bo blokuje cię powietrze
- pewna monotonia wkradająca się do gry tak mniej więcej od połowy
- słabo zarysowany scenariusz (mimo dobrego pomysłu ogólnego) - tak naprawdę nie do końca rozumiałem motywy bohatera,
zdecydowanie za mało Deimosa
nie wiadomo też co stało się z mocami Kratosa na początku rozgrywki - w poprzednich częściach jednak zawsze było to jakoś wytłumaczone
- szaro bura stylistyka a'la Heavy rain
Plusy:
- to nadal stary dobry God of War - jeśli komuś podobały się poprzednie części będzie się świetnie bawił i przy tej
- drobne aczkolwiek miłe modyfikacje w systemie walki (Thera's Bane, włócznia i tarcza)
- naprawdę rewelacyjna jakość grafiki, gra spokojnie plasowałaby się pod tym względem w czołówce PS2, nie mówiąc o PSP. A już odjazd kamery w czasie napisów końcowych - szok (aha - tradycyjnie warto zaczekać do końca napisów)
- świetna i intensywna końcówka, rekompensująca wcześniej wspomnianą monotonię
Ogólnie 8-/10