Posiadam od piątku wieczór. Byłem pełen obaw co do efektu 3d bo mam astygmatyzm (jedno oko widzi bardziej rozmazany obraz z intensywniejszymi kolorami). Kupiłem i 3D działa jak ja pierdykam.
Żadnych problemów z efektem 3d nie ma, jedynie będę musiał trzymać konsolkę trochę dalej od oczu niż miałem w zwyczaju bawić się ze starym DSem. Obraz i grafika w Street Fighterze to jakiś kosmos, screeny tego nie oddadzą w żadnym stopniu.
Poza efektem 3d ekrany są bardzo dobrej jakości, kolorki żywe, odświeżanie wyśmienite. Nie jest to amoled ale ekraniki są bardzo dobre.
Wszelkie menusy konsolki i dodane softy to najwyższa klasa. Bawiłem że dobre 4 godziny zanim odpaliłem którąś z dokupionych gier. Dopiero następnego dnia odpaliłem AR games i to już mnie wgniotło w ziemie kompletnie, oby więcej gier AR w 3d, takiego wykręcenia percepcji żaden inny sprzęt nie zapewni.
Przechodzenie do ekranu Home super przydatne, nie trzeba w ogóle wyłączać konsoli żeby zmieniać gry czy przeskakiwać po wszystkich możliwościach konsolki. Można zapauzować gre w dowolnym momencie, odpalić neta i poszukać rozwiązania na gamesfaqs albo pochwalić się na facebooku że 3d jest zajebiste a potem spokojnie wrócić do gry.
Przeglądarka nie wspiera flasza ani html5. Mam nadzieje że któryś update to zmieni bo chciałbym oglądać filmiki w 3d na youtube, na razie duży minus. Ogólnie przeglądarka sprawuje się nieźle, strony ogląda się wygodniej niż na moim samsungu galaxy spica. Co do tego facebooka to o ile testowałem nie można dodawać komentarzy które potwierdzane są enterem.
To co wpisujemy na wirtualnej klawiaturze 3dsa jest dodawane w całości po potwierdzeniu wpisu, wstuknięcie tam entera nie zatwierdza komentarza tylko działa jako shift+enter. Szkoda.
Obudowa i wykonanie mogły by być dużo lepsze. Jakość ustępuje DSLite i DSi, jest tylko trochę lepiej niż w przypadku starego DS i pierwszego PSP. Guziki za to działają świetnie, circlepad jest bardzo spoko. Trzeba tutaj dodać że konsolka dobrze leży w dłoni.
Diodki oznaczeń są umieszczone bardzo dziwnie, jest ich łącznie 6 (!) każda pokazuje co innego i świeci innymi kolorami, mogliby je jakoś zgrupować. Umiejscowienie stylusa to największa wada jaką znalazłem, jest z tyłu konsolki za ekranem, nie sposób go wyjąć bez "zaglądnięcia" na tył otwartej konsolki, mam nadzieje że w odświeżonej wersji umiejscowią stylus tak jak w dslite (z boku, pod środkowym palcem). Sam stylus jest niezły, nawet bez rozłożenia (jest teleskopowy) nieźle leży w dłoni. Umiejscowienie mikrofonu też słabe, ponownie lepsze było w Lite. Teraz jest w rogu pod dolnym ekranem, mała dziurka bez oznaczenia, mowę rozpoznaje świetnie ale przy dmuchaniu w grach DSowych trzeba już się wygiąć trochę.
Design to sprawa indywidualna ale jak dla mnie to jest mega słabo, lepiej niż stary DS to wiadomo ale nadal to kaszaneczka.
Gry ze starego DSa są rozciągane do większej rozdzielczości. Dla mnie jakiekolwiek takie skalowanie strasznie psuje odbiór dlatego polecam podczas odpalania tych gier nacisnąć Start+select. Obraz będzie trochę mały ale jak dla mnie czytelniejszy.
Musze dodać że od razu po odpaleniu konsolki zrobiłem update i to na ten stan opisuje konsolkę. Przed ostatnim firmwarem nie było przeglądarki netu, eShopu i paru innych małych poprawek.
Jakbym miał oceniać to będzie jakoś tak:
Efekt 3d/ekrany: 9/10
Jakość wykonania: 7/10
Wygoda i buttony: 8/10
System i wbudowany soft: 9/10
Patrząc na obecny lineup to sprawa jest jasna. Jeśli chce się kupić Zelde OoT to już warto tą konsolkę kupować. Jeśli nie interesuje waz ta zelda to jakoś na jesieni już będzie wystarczająco dużo spoko gier i to będzie już w pełni opłacalny zakup. Za to na święta nintendo drastycznie zgwałci mój budżet domowy hitami które trzeba kupić.