Autor Wątek: Gran Turismo 5 Online  (Przeczytany 98384 razy)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
Odp: Gran Turismo 5 Online
« Odpowiedź #160 dnia: Grudnia 10, 2010, 13:06:35 pm »
Maximmus (tak ten Maximmus)
Ja pier**le, na serio on?

Tak on. :) A najlepsze jest to, że jeździ szybko. Też byłem zaskoczony.

punisher85

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #161 dnia: Grudnia 10, 2010, 13:16:43 pm »
Aha i może grajmy w naszym gronie, bo wczoraj na HSR walczyłem o pierwsze miejsce i na 3 okrążeniu Maximmus (tak ten Maximmus) przysadził mi w bok uszkadzając bardzo poważnie koło. Co prawda to było zaraz przed pitem, ale mimo to straciłem mnóstwo czasu i dojechałem bodajże na 4 miejscu.

Boban znowu nie przesadzaj,ze każdy kto Cię dotknie jest zły i nie dobry :P. Ty mi już dwa razy walnąłeś tak mocno,że wyścig nie miał dalej sensu dla mnie. Ostatni raz dwa dni temu na suzuce (jeszcze mówiłem że to mój ostatni wyścig) zaraz na pierwszym zakręcie jak byłem pierwszy walnąłeś mi w dupcie tak,że znalazłem się na barierkach i już miałem tak zniszczony samochód,że od razu się z wami pożegnałem i nie kończyłem nawet kółka :P

I w sumie ja na nikogo nie narzekam,bo każdy z którymi się zazwyczaj ścigam robi to niecelowo(Ty,Adriano, Dawid, MrArt, Młody, Tomasz) ale fakt faktem  najwięcej razy dostałem w dupę właśnie od Ciebie :P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 13:18:30 pm wysłana przez punisher85 »

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Grudnia 10, 2010, 13:28:25 pm »
a powiedzcie czym jeździcie? bo dzisiaj bym wrócił do online ale nie wiem czy jeździcie autami z arcade czy własnymi, a jak własnymi to jakimi?:)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #163 dnia: Grudnia 10, 2010, 13:52:58 pm »
Aha i może grajmy w naszym gronie, bo wczoraj na HSR walczyłem o pierwsze miejsce i na 3 okrążeniu Maximmus (tak ten Maximmus) przysadził mi w bok uszkadzając bardzo poważnie koło. Co prawda to było zaraz przed pitem, ale mimo to straciłem mnóstwo czasu i dojechałem bodajże na 4 miejscu.

Boban znowu nie przesadzaj,ze każdy kto Cię dotknie jest zły i nie dobry :P. Ty mi już dwa razy walnąłeś tak mocno,że wyścig nie miał dalej sensu dla mnie. Ostatni raz dwa dni temu na suzuce (jeszcze mówiłem że to mój ostatni wyścig) zaraz na pierwszym zakręcie jak byłem pierwszy walnąłeś mi w dupcie tak,że znalazłem się na barierkach i już miałem tak zniszczony samochód,że od razu się z wami pożegnałem i nie kończyłem nawet kółka :P

I w sumie ja na nikogo nie narzekam,bo każdy z którymi się zazwyczaj ścigam robi to niecelowo(Ty,Adriano, Dawid, MrArt, Młody, Tomasz) ale fakt faktem  najwięcej razy dostałem w dupę właśnie od Ciebie :P

Nie przypominam sobie takiej sytuacji, ale jeśli była to zapewne przeprosiłem. No i moje auto również musiało zostać uszkodzone. Może po prostu hamujesz zbyt wcześnie i dlatego nikt się tego nie spodziewa. :P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 14:14:45 pm wysłana przez BoBaN »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Grudnia 10, 2010, 14:04:00 pm »
a powiedzcie czym jeździcie? bo dzisiaj bym wrócił do online ale nie wiem czy jeździcie autami z arcade czy własnymi, a jak własnymi to jakimi?:)

Własnymi, najwięcej zrób sobie samochodów z przedziału 150-350KM i kup jakąś furę z klasy GT300. Jednak od czasu do czasu śmigamy także furami GT500 czy furami do 500KM. 8)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #165 dnia: Grudnia 10, 2010, 14:10:29 pm »

Własnymi, najwięcej zrób sobie samochodów z przedziału 150-350KM i kup jakąś furę z klasy GT300. Jednak od czasu do czasu śmigamy także furami GT500 czy furami do 500KM. 8)
które to są z GT300 i GT500?
a z oponami coś wymyśliliście? czy dalej zawsze sportowe miękkie?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #166 dnia: Grudnia 10, 2010, 14:16:01 pm »
Ja kupiłem do większości Sportowe Miękkie. W mocniejszych autach typu GT300 i GT500 mam Wyścigowe Twarde i w paru sztukach Sportowe Miękkie na wszelki wypadek.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Grudnia 10, 2010, 14:43:51 pm »
Ja mam tak do samochodów do 350KM mam sportowe miękkie,czasem wyścigowe twarde(GT300) potem już wyścigowe twarde lub średnie.

Samochody GT300 to np.(podaję parę przykładów samochodów Premium):

Acura NSX + modyfikacja wyścigowa

Lexus Weds Sport IS350 (SUPER GT) ‘08

Subaru CUSCO DUNLOP SUBARU IMPREZA (SUPER GT) ‘08

RE Amemiya Amemiya AsparaDrink RX7 (SUPER GT) ‘06

Autobacs ARTA Garaiya (SUPER GT) ‘08

Samochody GT500 to np.(podaję parę przykładów samochodów Premium):

Lexus IS F ‘07 + Racing Modyfication

Honda RAYBRIG NSX (SUPER GT) ‘06

Lexus PETRONAS TOM’S SC430 (SUPER GT) ‘08

Toyota YellowHat YMS Supra (SUPER GT) ‘05

Generalnie to samochody Super GT/JGTC/GT500(te które nie mają więcej niż 500KM)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 11, 2010, 01:50:18 am »
niestety żona zepsuła mi dzisiaj granie online :(

do GT500 na razie nic nie mam w garażu, auta które wymieniłeś kosztują od 900k kredytów więc raczej na razie je odpuszczam (mam 700k ale są inne wydatki), jak coś to najwyżej brałbym te z trybu arcade (chociaż nie da się w nich chyba modyfikować ustawień więc pewną stratę będę miał).

z tego co widzę do GT300 miałbym Toyotę SUPERAUTOBACS APEX MR-S '00 (niestety standard, wygrana w jakimś turnieju), po wymianie oleju ma w zależności od poziomu turbo 314/361/371/381 koni i 1125 kilo wagi, nic do niej (poza turbo i oponami) nie dało się kupić, wygląda jak wyścigówka, więc chyba to jest jedno z aut tej klasy... chyba że za mocne jest?

do reszty kategorii raczej będę brał coś z arcade...

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 11, 2010, 07:11:50 am »
Spoko, mogą być standardy, sam mam kilka dobrych fur(właśnie standard), podałem Premiumy, bo je łatwiej zlokalizować. ;) Najtańszy sposób z samochodów Premium na klasę GT300 to właśnie kupno Acura NSX(kosztuję chyba 80 tyś.) + modyfikacja wyścigowa dostępna w GT Auto(255 tyś).

MrArt-PL

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 12, 2010, 09:54:17 am »
Co z tym turniejem GT5 który miał się odbyć wczoraj (sobota) miedzy 20.00 a 22.00.Wczoraj była konserwacja online więc serwery nie chodziły jeszcze o 1.30 w nocy jak szedłem kimać.W jaki dzień rozgrywamy tournament  :roll:

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 12, 2010, 15:47:39 pm »
a powiedzcie jeszcze na jakiej mocy gracie w serii GT500 ? ja kupiłem EPSON NSX '08, standardowo miała chyba 500 koni, ale po zmianie oleju i dokupieniu modyfikacji silnika ma 606 koni, z turbo 717. jak gracie to z jakim limitem? bo mam jeszcze Mobil 1 NSX (model standard) która ma równo 500 koni więc nie wiem czy cokolwiek w niej ruszać...

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 12, 2010, 16:21:01 pm »
Tak max do 530KM. :)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 12, 2010, 16:27:29 pm »
no to ładnie utopiłem grubą bańkę no to auto :(

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 12, 2010, 16:29:26 pm »
Ale ten Mobil NSX jest wporzo, też go mam. :)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 12, 2010, 16:31:53 pm »
marne pocieszenie ;) na tym etapie co jestem (21 level) uzbierać milion kredytów łatwo nie jest, a tą Hondę kupiłem właściwie tylko pod online...

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 12, 2010, 16:33:06 pm »
Możesz łatwo dozbierać w Like a Wind(tor owalny) i za 4 minuty masz 70000. :)

grimkenshiro

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 12, 2010, 17:39:14 pm »
dobij do 23 lvl to bedziesz zarabial 98k w 3:40 :)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 12, 2010, 17:43:37 pm »
dobij do 23 lvl to bedziesz zarabial 98k w 3:40 :)

Gdzie? Ja mam 23lvl. :grin:

grimkenshiro

• Towarzysz
« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 12, 2010, 17:49:29 pm »
w extreme -> wyscigi amerykancow na indy - corvetta zr1 RM robi sie to w 3:40 :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2010, 17:52:49 pm wysłana przez grimkenshiro »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 12, 2010, 17:51:42 pm »
w expercie -> wyscigi amerykancow na indy - corvetta zr1 RM robi sie to w 3:40 :)

Wielkie dzięki. :)

grimkenshiro

• Towarzysz
« Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 12, 2010, 18:00:13 pm »
w extreme nie expercie :D bo tam zle napisalem .. :P

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:16:05 pm »
Ja niestety też dziś nie pogram online. Wpada do mnie ziomek pograć w GT5. Ewentualnie na chwilkę wbije i on będzie grał z mojego konta.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 13, 2010, 20:37:17 pm »
o której i czym dzisiaj jeździcie? bo może dołączę ;)

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Grudnia 13, 2010, 20:43:52 pm »
Dziś jest turniej(Młody organizuje z fajną nagrodą) o 22, ja będę online około 21:20 :)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #185 dnia: Grudnia 13, 2010, 23:40:59 pm »
Ej o co tutaj chodzi, że ten LM Race Car S2000, którego kupiłem musiał mieć remont silnika po 2 wyścigach. Przed online do wyremontowałem (prostowanie ramy i remont silnika), a potem wystarczyły tylko dwa wyścigi i już mogłem od nowa wybrać remontowanie. Powinien być jakiś wskaźnik w jakim stanie znajduje się silnik i rama.

PS. Gratulacje dla Nightrunner'a.

grimkenshiro

• Towarzysz
« Odpowiedź #186 dnia: Grudnia 13, 2010, 23:45:01 pm »
No tam odrazu po 1 wyscigu da sie remontowac :/troche to bez sensu bo pewnie sporo ludzi robi to co chwila i tarci kupe kasy :/

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 13, 2010, 23:57:18 pm »
Nightrunner gratulacje :) ja w turnieju odpadłem na pierwszym zakręcie więc gówno mogłem zdziałać, potem jeszcze nerwy z remasem ale do trzeciego miejsca się jakoś dobiło... ogólnie u mnie znowu wyszła przerwa w online i za bardzo dawałem się ponosić emocjom przez co popełniałem głupie błędy (chociażby przegrany na własne życzenie wyścig na Suzuce z Bobanem, a tempo myślę miałem odpowiednie na wygraną). ale to co w turnieju się stało to nie mam pojęcia o co chodziło, hamowałem myślę odpowiednio wcześnie a mimo to wywaliłem w bandę z ogromną prędkością (a nie czułem uderzenie od kogoś z tyłu), potem po wyjściu z szykany nie wiem czemu ale obracało mnie jakbym miał opony komfortowe... na dzień dobry dostałem +16s straty :)

na przyszłość proponowałbym tor i auta ustalać przed turniejem bo to co dzisiaj było to totalny brak organizacji ;) pomijając niezgodności zdań to parę osób nie miało odpowiedniego auta, albo odpowiednie auto za bardzo stuningowali więc nie mogli uczestniczyć... ja bardzo narzekać nie mogę bo miałem pasujące auto ale jednak ten brak 20-25 koni czułem aż nadto - do Toyoty Nightrunnera podskoku nie miałem, na prostej nawet w tunelu ledwo się trzymałem za nim, a miałem skrzynię na krótko ustawioną i praktycznie zerowy docisk... Boban z tego co słyszałem też na to narzekał....

ps. Unlimited sprawdź proszę ile kucy będzie miał ten RX-7 po wymianie oleju którym jechałeś na końcu na Nurburgringu, bo chciałbym mieć coś coś ok. 330 koni...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 00:17:05 am wysłana przez pawel_k »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:18:16 am »
To jest ta moja nowa Honda. Ta szmata kręci się do 14000 RMP. :grin: :grin: :grin:

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Co do turnieju, to Toyota Nightrunner'a faktycznie na prostych była bardzo szybko, ale i kierowca bardzo dobry, więc umiał wykorzystać ten atut. Na krętych sekcjach moja strata zmniejszała się momentami nawet do 2.5sek, ale na prostych rosła niestety do ponad 5sek. Za wszelką cenę chciał zbliżyć się na tyle, aby złapać tunel aerodynamiczny Nightrunner'a. Niestety nie udało mi się to i wyścig skończył się dla mnie na 2 miejscu. Jeszcze raz gratulacje dla Night'a.

PS. Ja byłbym przeciwny możliwości zmiany ustawień skrzyni przed wyścigiem. Host może zblokować dostęp do tuningu. Ja nie mam na razie opracowanych żadnych ustawień pod tory, a jak słyszałem to niektórzy bawili się nawet dociskiem przodu i tyłu. MR2 Pawła_k na Suzuce dochodziła mnie dosyć szybko. Wiedziałem, że jedyne co mogę zrobić żeby tego nie przegrać to wymusić na nim błąd i z prostej startowej opóźniłem hamowanie maksymalnie (sam miałem wątpliwości czy utrzymam auto na torze). Opłacało się do Paweł wylądował na poboczu, a że było to ostatnie okrążenie to spokojnie dojechałem na pierwszym miejscu do mety. Co bardzo cieszy to wysoki poziom zawodników z forum GO. Jest naprawdę z kim walczyć.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:28:32 am »
ja w sumie też nie robiłem specjalnych ustawień pod auto - jeździłem na moich bazowych które kiedyś podawałem (tylko sztywność amortyzatorów dałem proporcjonalnie więcej bo standardowo można ciągnąć sztywność chyba do 15 a to auto ma chyba do 20)... nie są idealne bo auto jest bardzo nerwowe (szczególnie w środku zakrętu, zaczyna trochę podskakiwać tak jakby miało za sztywne zawieszenie), ale ważne żeby mu nie przeszkadzać i nie próbować tego korygować kierownicą (po prostu trzeba dać mu rządzić) to jedzie jak szatan :) jedyne co robiłem to faktycznie bawiłem się aerodynamiką i skrzynią - na Monze i LeMans dawałem bardzo niski docisk i trochę dłuższą skrzynię, na Suzuce bardzo wysoki docisk i krótką skrzynię, ale te drugie ustawienia były bliskie standardowym jakie auta mają...

a jak host zablokuje możliwość tuningu to jak jedziemy? tak jak sobie wcześniej ustawiliśmy auto czy wszystkie ustawienia są na domyślnych?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 00:34:43 am wysłana przez pawel_k »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:34:24 am »
Na domyśle, czyli takie z jakimi kupiliśmy to auto. Tak bym proponował. :)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:41:20 am »
no to ja też bym był za takimi ustawieniami ..... przez tydzień lub dwa aż każdy przygotuje własne nastawy ;)

proponowałbym się powymieniać ustawieniami, pownosić uwagi itp, niech każdy ustawi sobie autko tak jak woli, w końcu wszystko jest jasno i wyraźnie opisane po Polsku wiec nikt nie powinien się pogubić... jeździć byłoby chyba najlepiej serią GT300 bo jest mega rajcowna i ogólnie ludzie dobrze je ogarniają, więc liczba aut do rzeźbienia ustawień była ograniczona bo chyba każdy ma max. jeden lub dwa takie auta którymi będzie jeździł...

aha - jak już mają być turnieje to może ustalmy z góry terminy i tory tych wyścigów - dzisiaj akurat mogłem jechać ale często o 21.30 zaczynam treningi lub żona z czymś wystrzeli więc nie zawsze będę mógł być, a tak jakbym znał terminy z wyprzedzeniem to mógłbym odpowiednio treningi poustawiać a żonie zrobić grafik kiedy ma się sama sobą zająć ;) do turnieju można by było też ustalić regulamin (przede wszystkim proponowałbym więcej okrążeń) i limity żeby nie było kolejny raz nieporozumień jak dzisiaj i każdy mógłby się odpowiednio przygotować... do tego można by było zbierać punktację itp :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 00:47:30 am wysłana przez pawel_k »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 14, 2010, 09:00:39 am »
Następny turniej będzie mój, po południu dam wszelkie info i dokładną datę. :)

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 14, 2010, 09:44:57 am »
Ja zawsze będę miał problemy z ustawieniami samochodów, więc najlepiej jeździc z ustawieniami default. Do tego proponuję używać tych samych samochodów - dla każdego ta sama fura. Wówczas wychodzi kto jest najlepszym kierowcą a nie kto ma lepszy samochód bądź jets lepszym mechanikiem.
Zaczyna mi brakować ścigania z Wami, ale A-Spec mocno mnie jeszcze "trzymie".

MrArt-PL

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 14, 2010, 10:01:22 am »
Następny turniej będzie mój, po południu dam wszelkie info i dokładną datę. :)
Kurw..... jak żałuje że wczoraj nie pojeżdziłem,walczyłem do północy z tym jeb**ym stojakiem,kurw.... jak ja żałuje że kupiłem tego BSR-a,jest beznadziejny,co chwile się przestawia i trzeba na nowo skręcać.Jak się mocno wku**.... dzisiaj to pojade do sąsiada i zespawam go na stałe bo już nie mam cierpliwości :evil: :evil: :evil:

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 14, 2010, 12:12:37 pm »
Winter GameOnly RACE

Warunki uczestnictwa:

Turniej zostanie rozpoczęty w ten piątek(17/12/2010), o godz. 22. Lobby będzie otwarte od godz. 21. Zniszczenia będą ustawione na małe, kary także na małe, falstarty będą wł. jazda nie fair(jeśli ktoś zgłosi) będzie karana (-4PKT), replaye będą zapisywane. Maksymalnie jeździmy w 12 osób(tyle moje łącze pociągnie bez lagów).

Restrykcję dla samochodów będą następujące:

-Samochody klasy GT300, waga nie mniej niż 1100Kg, moc nie większa niż 330KM.

-Ustawienia fabryczne

-Opony wyścigowe twarde

Jedziemy 10 okrążeń na Fuji GT i Suzuka(zmienne warunki) + każdy raz musi zjechać do pitstopu.

Punktacja jest następująca:

1 Miejsce - 10PKT

2 Miejsce - 8PKT

3 Miejsce - 6PKT

4 Miejsce - 4PKT

5 Miejsce - 2PKT

Miejsce od 6 do 12 - 0PKT

Punktacja będzie zsumowana i podana na drugi dzień na forum, nagrody będą następujące:

1 Miejsce:

2 Miejsce:

-------------

Wszystkich chętnych zapraszam! :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 13:31:52 pm wysłana przez Unlimited »

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 14, 2010, 12:51:09 pm »

Jedziemy 5 okrążeń na Fuji GT i Suzuka(zmienne warunki).
ja bym turniej jechał 10 lub 15 okrążeń żeby wymusić zmianę opon ;)

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 14, 2010, 13:06:30 pm »

Jedziemy 5 okrążeń na Fuji GT i Suzuka(zmienne warunki).
ja bym turniej jechał 10 lub 15 okrążeń żeby wymusić zmianę opon ;)

Wyścigowe Twarde tak szybko nie zmienisz, musiały by być miękkie. Ale jeśli do wieczora zbierze się jeszcze z 5 głosów za 10 kółkami to ustawimy na 10.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 14, 2010, 13:23:13 pm »
Uuu szkoda, że 330 koni i 1100kg. Trudno ja sobie w takim razie pooglądam z trybu widza. Mój S2000 LM Race Car ma 336 koni i 1050kg wagi. S2000 Spoon mógłbym wystawić, ale wczoraj przekonałem się, że nie może stawać w szranki z lepiej przygotowanymi autami GT300 (pozdrowienia dla Nightrunner'a i jego Celicy :P ). Mam jeszcze IS200 Race Car, ale tam jest zaledwie 295 koni i na 6 biegu łapie odcinkę. No i bez żadnych modyfikacji się ścigajcie.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Grudnia 14, 2010, 13:24:44 pm »
Uuu szkoda, że 330 koni i 1100kg. Trudno ja sobie w takim razie pooglądam z trybu widza. Mój S2000 LM Race Car ma 336 koni i 1050kg wagi. S2000 Spoon mógłbym wystawić, ale wczoraj przekonałem się, że nie może stawać w szranki z lepiej przygotowanymi autami GT300 (pozdrowienia dla Nightrunner'a i jego Celicy :P ). Mam jeszcze IS200 Race Car, ale tam jest zaledwie 295 koni i na 6 biegu łapie odcinkę. No i bez żadnych modyfikacji się ścigajcie.

Ale Subarka Premium się załapie którą masz, poza tym wziąłem celowo takie tory by było urozmaicenie, i trochę bardziej technicznie.