[
quote author=Szymku link=topic=11613.msg1054111#msg1054111 date=1457517214]
Polecam
http://www.tygodnikprzeglad.pl/dzis-prawdziwych-polakow/Tak na marginesie tego co mnie ustawicznie żenuje.
Moi dziadkowie w 3/4 pochodzą ze wsi - wielkopolskiej, kresowej, mazowieckiej. Mimo to pamiętam, że jak byłem dzieckiem to stale wpajali mi niechęć do chamów. Tłumaczyli, że w znakomitej większości tępe to, niewykształcone, ograniczone, nietolerancyjne, rozpite i zasługujące na czworaki. W sobotę takie gzi się na sianie z kobitą kolegi, by w niedzielę razem z nim głośno śpiewać w kościele. Z poniedziałku mówi, że kocha Polskę i pana wójta, by we wtorek podpierdolić sąsiada pomagającego AK (jednego rodzynka na całą wieś) hitlerowcom. Jak były zabory, pomagali zaborcom. Jak przyszła wojna, podlizywali się najeźdźcom. Wszystko w ramach partykularnych interesów. Napierdala taki statystyczny cham żonę i dzieciaki, kradnie, kombinuje i posługuje się małpim sprytem, pewnie sprzedałby matkę za przysłowiowe 50 groszy. Opiewa swoją odwagę, a w sytuacji zagrożenia spieprza z podkulonym ogonem. Takie osoby trzeba trzymać krótko, tłumaczyli mi dziadkowie, bo to szkodniki są.
Ogólnie wtedy uważałem, że są to krzywdzące stereotypy, czułem się źle gdy mój ojciec (wychowany w tym samym duchu) prał po ryjach przy różnych okazjach wiejskich samców alfa aż skamleli by przestał.
Wszedłem w życie dorosłe, teraz sam jestem ojcem i mam dużo do czynienia z chamami. I wyszło, że źle robiłem nie słuchając dziadków, patrząc krytycznie na poczynania ojca. Bowiem to oni mieli rację a ja się myliłem. Cham pozostanie chamem i największym przekleństwem tego kraju.
[/quote][/quote]
Nielicha historia, niestety sensu ani puenty nie zrozumiałem.
Mnie nazywasz chamem czy ogólnie wszystkich mieszkańców wsi?
Czy o tu chodzi?
niby racja, ale według części forumowej prawicy odpowiada się za swoich przodków (wszyscy ukraińcy w końcu odpowiadają za bandere) i niech będą konsekwetni.
moim zdaniem, mamy w historii dużo lepsze, mniej niejednoznaczne, postawy historyczne do naśladowania. no ale to jest moje zdanie, po prost na siłł głodny "sukcesuf" nie jestem.
no nie, żle myślisz. Nie wszyscy ukraińcy to banderowcy. Tylko Ci którzy sprzyjają niemcom, ci drudzy sprzyjają putinowi. Jest jeszcze trzecia najmniejsza nacja, mianowicie sprzyjająca Polakom ale oni albo już tu mieszkają albo sie wybierają od kilkudziesieciu lat.
Co do lewusów, to dziwne ze o przodkach pamietają tylko wtedy aby komuś coś wypomnieć. Przykładowo o dziadku i ojcu Cenckiewicza.
Jak to lewusy czesto powtarzają,chodzac ostatniow w biało czerwonych barwach-bądzmy konsekwentni. Kolejny paradoks, konsekwencja u lewaka.
Tak żeby dopełnić żenady. Zycie jet piekne. Komedia...
żenadą jest nieznajomość gatunków dramatu. niemniej, bez uściślenia, że chodzi o tragi-komedię, trzeba uznać, że przewagę wzięly poglady nad zdrowym rozsądkiem.
Ej no, ten film to komedia. Takiej smiesznej komedii to w Polsce już z 15 lat nie nagrali.