Na US STORE już jest, za to nie ma tam drugiego dema PES'a
Moja opinia, rozegrałem 4 mecze, 2 na ustawieniach semi-auto/manual, dwa na manual. Poziom to World Class. Co warte podkreślenia, jest to zupełnie inna wizja futbolu niż ta od KCET. Wg. mnie prostsza i łatwiej przyswajalna dla nowicjuszy.
Gameplay nie jest najgorszy, ot przypomina poprzednie Fifki(10,11) plus czucie gry jak za czasów Fify na PS2(06/07). Natomiast trzeba jasno powiedzieć że nie umywa się on do tego nawet z pierwszego dema PES 2012(drugie demo sądząc po opiniach znacznie lepsze niż pierwsze). Wpływ ma na to kilka składników, jednak po kolei.
- Sterowanie, przekombinowane, zwłaszcza w defensywie, widać EA skopiowało pomysł KCET z PES 2011, i obrobiło go po swojemu, wyszło jak wyszło, mało intuicyjnie i wg. mnie niewygodnie się gra w Fifie nawet na padzie, współczuję tym którzy będą grali na PC na klawiaturze.
- AI, niezłe, trochę poprawione, ale wciąż z znanymi wadami fify na tej generacji. Chociaż sytuację 1 na 1 tak irytujące wcześniej zdarzają się rzadziej. Do AI z PES 2012 daleeeeeko.
- Czucie wagi zawodników i piłki, kompletnie tego nie czuć, o ile Fifa 09 dawała Nam jakiś tego zalążek, tak tu czuje że gram powietrzem, kompletnie nie czuję mocy i wagi. Ucierpiały na tym podania i strzały. Duży minus.
- Przedstawienie indywidualności i stylu gry drużyn, także nie ma za bardzo o czym tu mówić, bo tego po prostu nie ma, nie odczuwam różnicy grając Messim czy Błaszykowskim. Poza tym że ten pierwszy lepiej przyśpiesza i jest szybszy. Dla mnie to za mało. Poza tym każda drużyna gra podobnie. Taktyka nie odgrywa tu dużej roli.
- Impact Engine, czuć go na boisku przy starciach o odbiór piłki czy walki o górną piłkę, ale zdarzają się dziwne rzeczy które było widać wcześniej na filmikach. Wymaga dopracowania.
- Oprawa visualno-dźwiękowa, jest progres względem poprzedniej edycji, głównie w oświetleniu, jest ładnie, nie ma się do czego przyczepić, jednak jak dla mnie PES 2012 wygląda lepiej, zwłaszcza na zbliżeniach.
Jak dla mnie to gra na 7+ w skali 10 stopniowej po ograniu dema. Jakoś nie skłoniło mnie ono do kupna pełnej wersji gry.